Elförbrukningen i radhus

Hur mycket el förbrukar vanligen en radhuslägenhet? Hur kan man minska elförbrukningen och elräkningen? Läs mer i vår artikel!

Radhuslägenhetens elförbrukning påverkas bland annat av:

  • uppvärmningsmetod
  • elanvändningsvanor
  • vitvarornas ålder och skick

Elförbrukningen i radhus: mest el till uppvärmning

I radhus är uppvärmningssättet den största faktorn som påverkar elräkningens slutsumma. Låt oss föreställa oss ett radhus där det bor en trepersonersfamilj:

Om bostaden värms upp med annat än el ligger den normala årliga elförbrukningen på cirka 4 000 kilowattimmar. Elräkningen är cirka 60 euro per månad, medräknat el, överföringsavgift, grundavgifter och skatter.

Om ekvationen utökas med elvärme ökar förbrukningen med uppskattningsvis 12 000 kilowattimmar per år. Under sommarmånaderna är elräkningen i storleksklassen 60 euro och under vintern cirka 190 euro i månaden, när värmebehovet ökar.

Eftersom en radhuslägenhet har färre ytterväggar och väggrannarna värmer varandras bostäder behövs mindre energi för uppvärmning än för ett lika stort egnahemshus.

Kom ihåg att du betalar för elenergi till din elförsäljare och för överföring till ditt lokala elnätsbolag. Av dessa två kan du konkurrensutsätta priset för elenergi genom att jämföra olika elförsäljares priser. Konkurrensutsättning är ett utmärkt sätt att minska på elräkningen för en radhuslägenhet.

Med hjälp av tipsen i denna artikel kan du minska din elförbrukning hemma och på så sätt få en mindre elräkning.

Beställ el från Vasa Elektriska – våra priser är förmånligare än genomsnittet.

Elspartips för eluppvärmda radhuslägenheter:

  • Sänk inomhustemperaturen med en grad – det minskar uppvärmningskostnaderna med cirka fem procent.
  • Överväg att skaffa en luftvärmepump som extra värmeenhet för ditt hem. Med hjälp av den kan du spara 20–40 procent av den årliga elförbrukningen.
  • Kontrollera att ett eventuellt lägenhetsspecifikt ventilationssystem har rätt inställningar och att apparaten inte förbrukar el i onödan.
Sähkösopimus kerrostaloon

Elavtal till höghus

Från oss får du el till ett höghus över hela Fastlandsfinland!

Nöjeselektronik förbrukar allt mer el hemma

Delar du hemmet med ivriga dataspelare, influencers eller tv-seriefans? Sitter du ofta med mobiltelefonen eller surfplattan i hand?

På grund av det stora antalet apparater och den flitiga användningen har nöjeselektroniken blivit en ännu större elslukare i hemmet: den står redan för cirka sju procent av hushållens elförbrukning. Det är mer än kylskåpet och frysen tillsammans.

Därför är det smart att använda nöjeselektronik på ett energieffektivt sätt: det tackar både plånboken och naturen för.

Så här sparar du på elförbrukningen för nöjeselektronik:

  • Stäng av nöjeselektroniken efter användning. Det bekvämaste sättet är att ansluta apparaterna till samma förlängningssladd med en och samma strömbrytare: på så sätt kan du stänga av alla apparater med en enda knapptryckning.
  • Glöm inte att kolla upp energimärkningen när du köper en ny tv. Den ger jämförbar information om apparaternas energiförbrukning.
  • Föredra bärbara datorer i stället för stationära datorer, om möjligt. I bästa fall förbrukar en bärbar dator bara en tiondel så mycket som en stationär dator.
  • Koppla ur laddare när du inte behöver dem, eftersom de alltid förbrukar elektricitet när de är i uttaget.

Elslukande vitvaror ökar elförbrukningen i radhus

Hemmets belysning och hushållsapparater förbrukar naturligtvis också el: mat förvaras i kylskåp, disk rengörs i diskmaskin och städningen görs med dammsugare.

Tack vare energieffektiva LED-lampor går det i dag åt måttligt med el till belysning.

Vitvarors energiförbrukning varierar beroende på användningsvanor. En del kanske sällan är hemma, medan andra lagar mat för en större skara varje dag och tvättar fulla maskiner disk och tvätt dagligen.

Det kan även finnas stora skillnader i apparaters elförbrukning. Till exempel kan nya värmepumpsdrivna torktumlare förbruka bara en tredjedel så mycket el som äldre torktumlare.

Med en energimätare kan du ta treda på hemmets apparatspecifika energiförbrukning. Du kan till exempel be om att få låna en mätare av ditt elbolag.

Kodinkoneiden sähkönkulutus

Elavtal till egnahemshus

Beställ ett elavtal till egnahemshus på några minuter vart som helst i Fastlandsfinland!

Så här sparar du på elförbrukningen för belysning och vitvaror:

  • Uppgradera dina vitvaror till nya och energieffektiva alternativ när de gamla slutar fungera.
  • Placera kylapparater på en sval plats i köket, inte bredvid spisen eller i direkt solljus. På så sätt behöver vitvarorna kyla ned sig så lite som möjligt och förbrukar mindre el.
  • Använd en termometer för att kontrollera att kylutrustningen inte är för kall. En lämplig temperatur är fem grader i kylen och -18 grader i frysen. Kontrollera också att dörrarnas tätningar inte glappar och byt vid behov ut dessa. Var noga med att regelbundet frosta av frysen.
  • Tvätta bara fulla disk- och tvättmaskiner. Använd disk- och tvättmaskinens energisparprogram.

Bastun kan öka elräkningen med flera hundra euro per år

Visste du att en elektrisk bastu kan höja hemmets elräkningar med hundratals euro om året?

Beroende på bastuugn kostar en timmes bastu med förvärmning cirka 1–2 euro, så om du badar bastu två gånger i veckan, får du en cirka 100–200 euro högre elräkning per år.

Lyckligtvis är det lätt att bada bastu mer energieffektivt.

Så här sparar du på bastuns elförbrukning:

  • Värm bastun till 70–80 grader. Att värma bastun till 100 grader ökar elförbrukningen med 20–30 procent.
  • Gå i bastun genast när den är varm och knäpp av ugnen när du är färdigbastad. Eftervärmen räcker till för att torka upp laven.
  • Bada hellre länge och sällan än snabbt och ofta, eftersom mer än hälften av energin går till förvärmning av bastun och resten till att hålla den varm.
  • Minska på bastuns ventilation när du sätter på den. Öppna inte ventilationsluckan förrän efter bastun, inte under bastubadet.

Så här väljer du elavtal för en radhuslägenhet

Det är viktigt att elavtalet passar just dig, inte bara i fråga om prissättning utan även i fråga om produktionssätt.

Genom att konkurrensutsätta elen minst vartannat år eller när du vill byta elavtal kan du säkerställa att du inte betalar extra för din el. Du kan till exempel jämföra elavtal direkt på elföretagens webbplatser eller i Energimyndighetens pålitliga jämförelseportal.

Ju större hemmets elförbrukning är, desto mer inverkar energipriset för el (cent/kWh) på elräkningen, medan grundavgiften som betalas varje månad inte gör det. Därför lönar det sig t.ex. för den som har elvärme att fästa särskild uppmärksamhet vid energipriset vid en prisjämförelse.

Som kund hos Vasa Elektriska kan du välja antingen Basel, som produceras med många olika produktionsmetoder, förnybar Vindel producerad i vindkraftsparker i Finland, eller Klimatel 24 mån., vars produktion också är utsläppsfri.

Basel och Vindel är avtal på obestämd tid, vilket innebär att du inte är bunden av någonting: du kan när som helst ändra dig och säga upp avtalet med 14 dagars varsel.

Klimatel 24 månader är ett tvåårigt elavtal på viss tid, där elpriset förblir detsamma under hela avtalsperioden, vilket hjälper dig att förutse storleken på dina elräkningar.

Läs mer om elpriset

Sähkösopimus rivitaloon

Elavtal för radhus

Från oss får du el till radhus var du än bor på fastlandet!

Följ med radhusets elförbrukning på webben

Att övervaka sin egen elförbrukning är det bästa sättet att få motivation till att spara el. Som kund hos Vasa Elektriska har du tillgång till vår mobilapp och Onlinetjänst, där du bland annat kan:

  • följa ditt hems elförbrukning med en timmes, dags eller månads noggrannhet.
  • jämföra förbrukningen med tidigare, såsom ett år tillbaka
  • följa hur utomhustemperaturens svängningar påverkar ditt hems elförbrukning om du bor i ett eluppvärmt hus
  • skriva in nyinköpta apparater i tjänsten och följa upp hur de påverkar elförbrukningen i ditt hem.

Beställ här el från Vasa, var du än bor i Finland.

Elförbrukningen i egnahemshus

Hur mycket el förbrukar ett egnahemshus i snitt och var i hemmet förbrukas elen? Hur kan man minska husets elförbrukning och elräkningen? Du hittar svaren i denna artikel.

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer
Aktuellt

Viktigt att få vara ofullständig

Läs mer