Felsituationer

Gör felanmälan

Kapade stormen elen eller har du problem med fjärrvärmen? Kolla våra tips för felsituationer.

Ett elavbrott kommer aldrig lägligt, men till all lycka kan du förbereda dig på olika sätt. När ett fel uppstår kan du kolla situationen på ditt elnätsbolags webbplats. Situationen inom Vasa Elnäts område samt bolagets avbrottstjänster kan du läsa mer om här. Om du har kollat din egen anläggning, men inte hittar något fel – gör en felanmälan, vi dejourerar 24 h i dygnet.

Var är felet?

Kontrollera var det är elavbrott och gör enkelt felanmälan i vår nya app!

Problem med fjärrvärmen? Kolla först på ingångssidan under Aktuellt, om vi har publicerat någon allmän avbrottsinfo. Här finns tipsen om hur du kollar om felet är i din anläggning eller någon annanstans.

Tips för felsituationer

Kolla först om avbrottet gäller hela huset. Du kan t.ex. försöka tända lamporna i olika delar av huset. Kontrollera efter det huvudsäkringarna. Verkar avbrottet också gälla grannen och de näraliggande husen?

Om också grannen har ett elavbrott är det relativt säkert att felet ligger i distributionsnätet. Du kan kontrollera situationen med mobilen samt eventuellt göra en felanmälan på ditt elnätsbolags webbplats.

Vasa Elnät
Elavbrott i Finland

Om du har problem med uppvärmningen av fastigheten, kolla först på ingångssidan om vi har meddelat om ett avbrott. Se också våra tips för att kontrollera kontrollera din egen anläggning.

Fel i fjärrvärmen? Kom ihåg

 • att stänga av fastighetens ventilation, om möjligt
 • att inte vädra bostaden eller använda köksfläkten i onödan
 • att ha spisen eller någon annan värmekälla i beredskap.

Slutligen, kontrollera att alla apparater fungerar som de ska.
Du kan meddela oss dygnet runt om eventuella fel i fjärrvärmen, se kontaktuppgifterna.

Ett elavbrott är alltid tråkigt, men det goda är att du kan vara väl förberedd. De moderna näten baserar sig långt på automation, vilket hjälper elnätsbolagen att hitta felen och reparera dem snabbare än tidigare. Närmare uppgifter om hurudana tjänster ditt elnätsbolag erbjuder i felsituationer hittar du på ditt lokala elnätsbolags webbplats. Om du bor inom Vasa Elnäts distributionsområde kan du läsa mer på vasaelnat.fi.

Bered dig så här

 • Se till att alltid ha en laddad mobilladdare till hands, så kan du vara säker på att få telefonen laddad ifall ett längre avbrott uppstår.
 • Placera en ficklampa och ljus på ett ställe där du hittar dem.
 • En eldriven garagedörr öppnas också utan el. Lär dig och din familj hur.
 • Ser du ett träd som har fallit eller som håller på att falla på en ellinje? Rör det inte utan meddela omedelbart om trädet till ditt lokala elnätsbolag.
 • Om du har en eldstad i huset, kom ihåg att också ha ved till hands.
 • Det kan vara bra att ha lite kontanter för den tid då bankautomaterna inte fungerar.

Kom ihåg under avbrottet

 • att inte öppna frysen eller kylen om du inte måste
 • att du kan kolla aktuell avbrottsinfo med mobilen

inom Vasa Elnäts område
i övriga Finland

Dela