Elförbrukningen i egnahemshus

Hur mycket el förbrukar ett egnahemshus i snitt och var i hemmet förbrukas elen? Hur kan man minska husets elförbrukning och elräkningen? Du hittar svaren i denna artikel.

Elförbrukningen i ett egnahemshus påverkas bland annat av:

 • uppvärmningsmetod
 • vitvarors elförbrukning
 • antalet boende
 • elbastu

Elförbrukningen i egnahemshus: eluppvärmningen den största energiutgiften

Elförbrukningen i ett egnahemshus och elräkningens storlek beror mest på hemmets uppvärmningssätt. Ta till exempel en familj på fyra som bor i ett egnahemshus:

När hemmet värms upp med något annat än med el är den årliga elförbrukningen i storleksklassen 5 000 kilowattimmar och elräkningen kring 60 euro per månad, inklusive el, elöverföring, skatter och grundavgifter.

Om ett egnahemshus har elvärme, kan familjens elförbrukning däremot uppgå till cirka 19 000 kilowattimmar per år. Uppvärmningen av hus och vatten står för cirka 70 procent av elförbrukningen.

Elräkningens storlek varierar beroende på uppvärmningsbehovet. På sommaren kan elräkningen vara 100 euro per månad, men mitt i kalla vintern 300 euro per månad inklusive el, överföringsavgift, skatter och grundavgifter.

För tydlighets skull: Elräkningen består av elförsäljning och elöverföring samt skatter och grundavgifter, som betalas utöver dessa. Överföringsavgiften betalas till det lokala elnätsbolaget och kan inte konkurrensutsättas, medan elförsäljning kan konkurrensutsättas.

Du kan beställa el varifrån som helst i Finland – från Vasa Elektriska förmånligare än i genomsnitt.

Läs mer: Att konkurrensutsätta elen lönar sig – guide för den som vill jämföra elpriser

Tips för hur du sparar el i ett eluppvärmt egnahemshus:

 • Sänk rumstemperaturen i ditt hem med en grad, det minskar på uppvärmningskostnaderna med cirka 5 procent.
 • Skaffa en luftvärmepump som en extra värmeenhet för ditt hem. I ett egnahemshus som årligen förbrukar till exempel 19 000 kilowattimmar el kan en luftvärmepump sänka elräkningen med 500–800 euro om året.
 • Värm inte bruksvatten onödigt hett. Att sänka varmvattenberedarens temperatur från 80 grader till 55 grader minskar energiförbrukningen med cirka 30 procent.
 • Slösa inte vatten i onödan. Redan två minuter i en ljuvligt varm dusch förbrukar samma mängd energi som hemmets kylförvaring per dag.

Nöjeselektronik – den snabbast växande elslukaren i egnahemshus

Nöjeselektronik, såsom datorer, spelkonsoler, surfplattor, mobiltelefoner och andra trådlösa enheter, typ hörlurar och högtalare, används allt mer i hemmen och slukar i genomsnitt redan sju procent av hushållens elförbrukning. Det är mer än den sammanlagda energiförbrukningen för kyl och frys.

Tips för att minska elförbrukningen för nöjeselektronik:

 • Stäng av nöjeselektroniken när den inte används. Många apparater förbrukar el i standbyläge, så var noga med att stänga av dem helt. Du kan enkelt stänga av alla apparater på en gång genom att ansluta dem till samma förlängningssladd med en och samma strömbrytare.
 • Glöm inte att kolla upp energimärkningen när du köper en ny tv. Det visar apparatens energieffektivitet jämfört med andra liknande apparater.
 • Använd om möjligt bärbar dator i stället för stationär dator. En bärbar dator förbrukar upp till 80 procent mindre el än en stationär dator.
 • Dra ut laddare ur väggen när de inte används, eftersom de förbrukar el när de är i uttaget.

Användning av vitvaror förbrukar också el

Vitvaror spelar en stor roll i vardagslivet och står för ungefär hälften av hushållens elförbrukning. Därför är det smart att använda hushållsapparater så energieffektivt som möjligt.

Apparaternas elförbrukning påverkas av hur flitigt de används samt av ålder och skick. Till exempel kan en nyare, värmepumpsdriven torktumlares elförbrukning vara en tredjedel av en äldre torktumlares.

Tips för att minska elförbrukningen för hushållsapparater och belysning:

 • Uppgradera dina hushållsapparater till energieffektiva alternativ när gamla apparater slutar fungera. Energieffektivitetsmärket hjälper dig att välja en ekologisk vitvara.
 • Placera kylapparater på ett svalt ställe i köket, inte bredvid spis eller diskmaskin, eller i direkt solljus. På så sätt behöver vitvarorna kylas ned så lite som möjligt och förbrukar mindre el.
 • Använd en termometer för att kontrollera att kylutrustningen inte är för kall. En lämplig temperatur är 5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Kontrollera också att dörrarnas tätningar inte glappar och byt vid behov ut dessa. Var noga med att regelbundet frosta av frysen.
 • Tvätta fulla disk- och tvättmaskiner. Använd disk- och tvättmaskinens energisparprogram.
 • Laga mer mat i ugnen på en gång och utnyttja ugnens eftervärme. Mikrovågsugn och spis förbrukar mindre el än vanlig ugn, så använd hellre dem.
 • Släck lamporna när du inte behöver belysning. Även om LED-lampor förbrukar lite el lönar det sig att minska all onödig elförbrukning.

Bastun ökar elförbrukningen i egnahemshus

Om du har elbastu medför den ett tillskott till din elräkning. Tumregeln är att det går åt samma mängd energi för att hålla bastun på i en timme som för andra elektriska apparater i hemmet under en dag, och det kostar 1–2 euro att bada bastu, förvärmningen medräknad.

Tips för att minska bastuns elförbrukning:

 • Bada hellre länge och sällan än snabbt och ofta, eftersom över hälften av energin går till förvärmning av bastun och resten till att hålla bastun varm.
 • Värm upp bastun till 70–80 grader. Att värma bastun till 100 grader ökar elförbrukningen med 20–30 procent.
 • Gå i bastun genast när den är varm och knäpp av bastun när du badat färdigt. Eftervärmen räcker till för att torka laven.
 • Minska på bastuns ventilation när du sätter på den och öppna inte ventilationsluckan förrän efter bastun, inte under bastubadet.

Så här väljer du elavtal för ett egnahemshus

När du väljer elavtal lönar det sig att beakta åtminstone elpris och produktionssätt.

Det är också värt att konkurrensutsätta elen minst vartannat år eller när du vill byta elavtal. Du kan till exempel jämföra elavtal direkt på elföretagens webbplats eller på Energimyndighetens pålitliga jämförelsewebbplats.

Vid en prisjämförelse lönar det sig för personer som bor i ett egnahemshus att i första hand notera energipriset (cent/kWh), inte så mycket den månatliga grundavgiften, för ju större hushållets elförbrukning är, desto större tyngd har energipriset på elräkningen och desto mindre är grundavgiftens andel.

Om du framför allt vill vara miljövänlig ska du för ditt egnahemshus välja Vasa Elektriskas inhemska Vindel eller vår andra utsläppsfria produkt, Klimatel 24 månader.

Du kan också välja Basel, som produceras med många olika produktionsformer.

Vindel och Basel är elavtal som gäller tills vidare, vilket ger dig friheten att när som helst ändra dig och säga upp elavtalet med 14 dagars varsel.

Klimatel 24 månader är ett tvåårigt tidsbegränsat avtal, där elpriset förblir detsamma under hela avtalsperioden, medan ett tills vidare giltigt avtal följer elens marknadspris.

Läs också: Tillsvidareavtal eller tidsbundet avtal? Experten tipsar

Följ upp husets elförbrukning på webben

Det bästa incitamentet för smart elanvändning är att följa den egna elförbrukningen. När du märker vilken typ av förbruksningstopp till exempel bastun eller användning av ugnen orsakar, kan det motivera till att gå i bastun genast när den är varm, eller att utnyttja ugnens eftervärme.

I Vasa Elektriskas mobilapp och Onlinetjänst kan våra kunder bland annat:

 • följa elförbrukningen för alla sina förbrukningsställen med en timmes noggrannhet.
 • jämföra nuvarande förbrukning med tidigare konsumtion, till exempel ett år bakåt i tiden.
 • anteckna nyinköpta apparater i tjänsten och följa upp hur de påverkar elförbrukningen i hemmet.

Beställ här el från Vasa, var du än bor i Finland.

Vad består sommarstugans elförbrukning av och hur kan du minska på elräkningen?

Det svarar vi på här. Läs tips för att spara el på stugan och vid uppvärmning av bruksvatten här!

Läs mer
Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer