Laddstation för elbilar – köparens guide

Läs om vårt utbud & beställ din laddare

Funderar du på att skaffa en laddstation till ditt hem? Läs vår omfattande guide om varför och vilken typ av laddare det lönar sig att skaffa, samt vilken enhet som är bäst för just dig.

När du köper en elbil eller laddhybrid lönar det sig att samtidigt investera i en högkvalitativ laddstation. Den gör att du kan ladda din elbil snabbt och säkert, utan att behöva köa vid offentliga laddstationer.

Med hemmaladdning betalar du endast för den el du förbrukar och överför, och därför blir det alltid billigare att ladda elbilen med en egen elbilsladdare.

Laddpunktsoperatörer inkluderar alltid förutom elen också andra kostnader i sina priser, vilket gör att laddning med sådana alltid blir dyrare.

Billig och miljövänlig laddning med börsel

 • De billigaste körkilometrarna laddar du hemma under de tider på dygnet då elpriset är som lägst – till exempel på nätterna eller under blåsiga dagar när det produceras mycket billig vindel.
 • För att utnyttja prisfluktuationerna på elbörsen måste du teckna ett börselavtal.
 • Bäst av allt är att den förmånliga börselen är grön. När det blåser finns det mycket billig förnybar el att tillgå, vilket pressar ner elpriset på börsen.

Smarta laddare optimerar laddningen efter priset

Det lönar sig för varje el- och hybridbilsförare att skaffa en smart hemmaladdare som optimerar laddningen genom att styra den till de timmar då elpriset är som lägst på elbörsen.

Beställ här

Hur mycket kostar en laddstation för elbilar?

Priserna på laddare varierar mellan 200 och 2 000 euro. De går inte egentligen att jämföra mellan de billigare och dyrare laddarna.

Reseladdare lämpar sig för tillfällig användning

För några hundralappar får du en så kallad reseladdare för elbilar, det vill säga en kabel med vilken du kan ladda din elbil från ett vanligt uttag.

Reseladdare rekommenderas endast för tillfällig användning, eftersom vanliga uttag inte är planerade för långvarig belastning.

Reseladdare har vanligtvis en effekt på 3,7 kilowatt, vilket betyder att de laddar batteriet långsamt. Att ladda en bil som går enbart på el (batteristorlek 77 kW) från 5 procent till 80 procent tar 16 timmar med en reseladdare.

Fast laddstation: ladda batteriet snabbt och säkert

De mer värdefulla laddarna är fasta laddstationer som installeras i fastighetens vägg eller på en värmestolpe.

Med dem laddar du bilen snabbt och säkert. En vanlig hemmaladdare har en laddningskapacitet på 11–22 kilowatt.

Att ladda en bil som går enbart på el (batteristorlek 77 kW) från 5 procent till 80 procent tar 5 timmar med en fast 11 kilowatts laddstation.

Fasta laddstationer för hemmet – så väljer du rätt

När du vill skaffa en fast laddstation för ditt hem ska du uppmärksamma följande saker:

 • Säljaren: Är säljaren en pålitligt aktör, till exempel en väletablerad och välkänd webbutik eller ett elbolag?
 • Tillverkaren: Är tillverkaren till exempel ett finskt företag?
 • Hållbarhet: Är säljaren transparent när den kommunicerar om företagets hållbarhet? Är det lätt att hitta information om var laddstationen är tillverkad och hur miljöfrågor har beaktats vid tillverkningen?
 • Uppdateringar: Utlovar säljaren automatiska programvaruuppdateringar för enheten?
 • Appen: Kan enheten styras med en app? Verkar appen vara lätt att använda?
 • Enhetens smarthet: Finns det automation och kan laddningsenheten styras på distans?
 • Laddningseffekt: Är laddaren en fast laddstation med en kapacitet på 11–22 kilowatt, som laddar bilen snabbt hemma?
 • Laddningskabeln: Kan du välja mellan en laddningskabel och en typ 2-kontakt?
 • Priset: Smarta laddstationer är något dyrare än så kallade dumma laddstationer, men med en smart laddare är det möjligt att spara på energikostnader under anordningens hela livslängd.
 • Möjligheten till en nyckelfärdig tjänst: Laddningsenheten måste installeras av en behörig elektriker. Det bekvämaste sättet att skaffa en laddare är att beställa enheten och installationen som ett paket.

Val av laddningskapacitet

Laddare avsedda för hemmabruk brukar ha en laddningskapacitet på 11 eller 22 kilowatt. En hälften större kapacitet innebär en hälften snabbare laddning. En snabbare laddare är dock inte alltid ett bättre alternativ.

Laddarens kapacitet begränsas av storleken på fastighetens huvudsäkring: Du kan kontrollera huvudsäkringens storlek i ditt elskåp.

 • Egnahemshus brukar ha en huvudsäkring på 3 X 25 ampere. För dessa objekt är en 11 kilowatts laddare det bästa alternativet, då 3 x 25 A ger en effekt på 17,2 kilowatt. Det betyder att den fulla effekten inte kunde fås ur en laddstation på 22 kilowatt. Det går naturligtvis att skaffa en sådan, men då rekommenderas det att enheten har dynamisk laststyrning.
 • Om huvudsäkringen är 3 x 32 ampere eller större kan man välja en laddningsenhet med en effekt på 22 kilowatt. En säkring på 3 x 32 A ger en effekt på 22 kilowatt. Det lönar sig att skaffa en enhet med dynamisk laststyrning. På så sätt överbelastas inte säkringen även om det finns annan elförbrukning i fastigheten medan bilen laddas.

Också bilens maximala AC-laddningseffekt begränsar laddningshastigheten:

 • Om den maximala AC-laddningseffekten är 11 kW, kan bilen inte laddas med en hemmaladdare med högre effekt än det. Det lönar sig alltså inte att skaffa en mer effektiv laddare.
 • En bil med en maximal AC-laddningseffekt på 22 kW kan laddas med en 22 kW hemmaladdare hälften snabbare än med en 11 kW hemmaladdare.

Obs! AC-laddningseffekten gäller endast för hemmaladdning, inte för så kallade snabbladdare. Offentliga snabbladdare använder likström (DC), medan hemmaladdare använder växelström (AC).

Fast laddningskabel eller laddningskontakt?

Du kan välja mellan en fast kabel eller ett typ 2-laddningsuttag från vilket bilen laddas med en separat laddkabel. Alla elbilar som säljs i Europa är kompatibla med typ 2-kontakter.

Vissa tycker att en fast laddningskabel är bekvämare. Andra väljer det trådlösa alternativet av estetiska skäl.

Den bästa elbilsladdaren är smart

Med en smart elbilsladdare är laddningen prisvärd, problemfri och säker. Observera att elbilsladdare från olika tillverkare har olika funktioner. Denna guide hänvisar till  funktionerna i Vasa Elektriskas smarta elbilsladdare .

6 orsaker att välja en smart elbilsladdare:

 1. Besparingar: En smart laddare schemalägger laddningen efter elpriset på börsen och minskar elräkningen.
 2. Mobilapp: Styr användningen av enheten och följ elförbrukningen.
 3. Dynamisk laststyrning: Skyddar hemmets elsystem från överbelastning, det vill säga att säkringar löser ut.
 4. Skyddad laddning: Godkänn alltid starten av laddningen med appen och skydda enheten mot olovlig användning.
 5. Säkerhet: En smart laddare övervakar laddningskontaktens temperatur och har en inbyggd jordfelsbrytare.
 6. En del av det smarta hemmet: Laddaren kan i framtiden bli en del av ett komplett system för smarta hem som Vasa Elektriska för närvarande utvecklar.

Obs! Den smarta laddstationen kräver inte nätverksanslutning. Du kan alltså skaffa en även om du inte har ett trådlöst WiFi-nätverk i ditt hem.

Dynamisk laststyrning för bekymmersfri laddning

Dynamisk laststyrning är en av de viktigaste funktionerna hos en smart laddare. Därför är funktionen alltid en del av Vasa Elektriskas laddningshelhet, som kommer med en lasthanteringsmodul. En sådan kan ändå inte inkluderas i alla laddare, eller så kan det bli dyrt. Om ingen laststyrning finns måste man begränsa den maximala laddningskapaciteten för att säkerställa att huvudsäkringen klarar den ökade belastningen i alla situationer. Det innebär i sin tur att laddarens maximala kapacitet inte utnyttjas.

Dynamisk laststyrning innebär att laddningsenheten optimerar laddningseffekten automatiskt efter det hur mycket el det finns tillgängligt i fastigheten. Tack vare detta kan fastighetens hela kapacitet utnyttjas utan att laddningen behöver begränsas.

Om till exempel bastun, ugnen och tvättmaskinen är igång, laddar laddningsenheten inte med full effekt, utan dimensionerar laddningen så att huvudsäkringen inte överbelastas eller löser ut.

Om enheten saknar laststyrning måste den maximala laddningseffekten begränsas avsevärt och den maximala effekten kommer inte att utnyttjas.

Mobilappen gör laddningen enklare

Det går lätt att styra den smarta laddningsenheten med appen.

Med Vasa Elektriskas laddningsapp kan du

 • fjärrstyra laddningen var du än befinner dig, även från soffan eller joggingspåret
 • följa bilens och hela hemmets elförbrukning
 • skapa scheman, t.ex. ett veckoschema som ser till att bilen är laddad när du åker till jobbet på morgonen
 • granska din laddningshistorik
 • ladda ner en laddningsrapport för din arbetsgivare direkt från appen, om du ha en bilförmån.

Laddaren är en del av ett smart hem redan år 2023

På hösten 2023 kommer Vasa Elektriska att lansera ett smart hemsystem – ett första steg på resan mot framtidens smarta energihem. Det smarta hemmets hjärna är en liten enhet som installeras i fastighetens elskåp eller elmätare.

Med smarta hem-enheten kan du styra förutom laddaren också t.ex. varmvattenberedaren och eluppvärmningen. När du optimerar hemmets hela elförbrukning kan du utnyttja prisfluktuationerna bättre än förr och göra betydande besparingar.

Ett smart hemsystem gör det också möjligt att optimera förbrukningen av elen som produceras med solceller. Systemet kan ställas in så att din bil laddas då när ditt solcellssystem producerar överskottsel.

För vem lämpar sig Vasa Elektriskas elbilsladdare?

Vår laddningsenhet är det perfekta valet för bilförare som ställer höga krav på sin laddare.

9 orsaker att välja Vasa Elektriskas laddare:

 1. Inhemsk: den är konstruerad och tillverkad av Vasabolaget Comsel System Oy.
 2. Miljövänlig: enhetens miljöpåverkan är minimerad under hela dess livscykel.
 3. Smart: enheten bland annat prisoptimerar laddningen.
 4. Fjärrstyrning: laddningen kan styras via en app.
 5. Säkerhet: enheten övervakar laddningskontaktens temperatur, har en inbyggd jordfelsbrytare och en låsbar laddningskontakt.
 6. Bekymmersfri: den trådlösa, dynamiska laststyrningen säkerställer att fastighetens huvudsäkring inte löser ut när bilen laddas.
 7. Uppdaterbar: programvaran uppdateras automatiskt.
 8. Reparerbar: när en del i enheten går sönder kan du byta ut den – du behöver alltså inte köpa en ny laddare.
 9. Återvinningsbar: när enheten har nått slutet av sin livscykel kan komponenterna till största delen återanvändas.

Läs mera om Vasa Elektriskas elbilsladdare

Installation av elbilsladdare

Laddstationen installeras vid bilens parkeringsplats. Det kan till exempel innebära installation i hemmets eller garagets vägg, eller i en värmestolpe på parkeringsplatsen.

Om hushållet har flera bilar han också ett bensinfordon värmas upp med laddningsenheten. Vasa Elektriskas laddningsenheter kommer med en typ 2-laddningskontakt och en vanlig schuko-kontakt som du kan fjärrstyra från appen. Laddstationen optimerar även uppvärmningen av bilen efter elpriset.

Det finns inga större skillnader i storleken mellan olika fasta laddningsenheter. Vasa Elektriskas laddningsenhet är ungefär lika stor som ett LP-fodral och har ett djup på 20 cm.  Tack vare dess eleganta design installerar våra kunder den gärna på en synlig plats.

Laddningsenheten har IP54-klassning, vilket betyder att den kan utan problem installeras under bar himmel.

Installationen utförs av en behörig elektriker

Endast en elektriker får installera laddstationen. En behörig elektriker installerar enheten så att den är säker att använda.

Installationen tar vanligtvis 1–4 timmar. Det förutsätter att installatören har fått de uppgifter de begärt i förväg och att det inte uppkommer några överraskningar under installationen.

Laddningsenheten ansluts med kabel till hemmets elcentral. Om laddningsenheten installeras i väggen, dras kabeln från enheten till elcentralen längs väggen. Om den installeras i en stolpe, grävs ett kabeldike.

Laddningsenheten installeras i elcentralen bakom sina egna säkringar. Om det inte finns plats för nya säkringar i elcentralen kan en liten installationsbox installeras för de nya säkringarna.

Laddstation som nyckelfärdig tjänst

Det lättaste sättet att beställa en laddningsenhet är att beställa den som en nyckelfärdig tjänst. Då får du enheten och installationen från en och samma plats.

Elbilsladdare som nyckelfärdig tjänst.

Laddstation för elbilar i husbolag

Om du vill ha en laddstation för ditt husbolag, kontakta husbolagets styrelse eller disponent. De kan påbörja anskaffningsprocessen.

Det lönar sig för husbolaget att kartlägga sina alternativ med hjälp av en expert. Kartläggningen kommer bland annat att visa hur många laddstationer husbolagets elsystem klarar av.

Beställ kartläggning för ditt husbolag

Elbilsladdare – vanliga frågor