Rivitalon sähkönkulutus – mistä se koostuu

Paljonko rivitalon sähkönkulutus on tyypillisesti? Kuinka sähkönkulutusta ja sähkölaskua voisi pienentää? Lue tästä jutusta!

Rivitalon sähkönkulutukseen vaikuttavat muun muassa:

  • lämmitystapa
  • sähkön käyttötottumukset
  • kodin laitteiden ikä ja kunto

Rivitalon sähkönkulutus – sähköä kuluu eniten lämmitykseen

Rivitalossa lämmitystapa on suurin sähkölaskun loppusummaan vaikuttava tekijä. Kuvitellaan, että rivitalokodissa asuu kolmihenkinen perhe:

Jos koti lämpiää muulla tapaa kuin sähköllä, on tavanomainen vuosittainen sähkönkulutus noin 4 000 kilowattituntia. Sähkölasku on noin 60 euroa kuussa, kun mukaan lasketaan sähköenergia, siirtomaksu, perusmaksut ja verot.

Jos yhtälöön lisätään sähkölämmitys, kasvaa kulutus arviolta 12 000 kilowattituntiin vuodessa. Kesäkuukausina sähkölasku on 60 euron luokkaa ja talvella lämmitystarpeen kasvaessa noin 190 euroa kuussa.

Lämmitykseen kuluu kuitenkin vähemmän energiaa kuin samankokoisessa omakotitalossa, sillä rivitalossa on vähemmän ulkoseiniä, ja seinänaapurit lämmittävät toinen toistensa asuntoja.

Muistathan, että maksat sähköenergiasta sähkönmyyjällesi ja siirrosta paikalliselle sähköverkkoyhtiölle. Näistä kahdesta sähköenergian hinnan voi kilpailuttaa vertailemalla sähkönmyyjien hintoja. Kilpailutus on mainio tapa pienentää rivitalokodin sähkölaskua.

Voit myös pienentää sähkölaskua vähentämällä sähkönkulusta kotona tämän jutun vinkeillä.

Tilaa sähköt Vaasan Sähköltä – hintamme ovat keskimääräistä edullisemmat.

Vinkit sähkön säästöön sähkölämmitteisessä rivitalossa:

  • Pienennä kodin lämpötilaa yhdellä asteella – se tarkoittaa noin viiden asteen pudotusta lämmityskuluissa.
  • Harkitse ilmalämpöpumppua lisälämmityslaitteeksi kotiin. Sen avulla voit säästää 20–40 prosenttia sähkön vuosikulutuksessa.
  • Tarkista, että mahdollisen huoneistokohtaisen ilmanvaihtojärjestelmän asetukset ovat kunnossa, eikä laite kuluta turhaan sähköä.

Viihdelaitteet kuluttavat entistä enemmän sähköä kotona

Asuuko teillä innokkaita tietokonepelien pelaajia, somettajia tai tv-sarjojen ahmijoita? Huomaatko kotona puuhailevasi jatkuvasti jotain kännykällä tai tabletilla?

Viihde-elektroniikka on noussut entistä suuremmaksi sähkösyöpöksi kotona, koska laitteita on paljon ja niitä käytetään ahkerasti: ne haukkaavat jo noin 7 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta, siis enemmän kuin jääkaappi ja pakastin yhteensä.

Siksi onkin fiksua käyttää myös viihde-elektroniikkaa energiatehokkaasti – näin sekä lompakko että luonto kiittävät.

Sähkösopimus rivitaloon

Sähkösopimus rivitaloon

Meiltä saat sähköt rivitaloon kaikkialle Manner-Suomeen!

Vinkit viihde-elektroniikan sähkönkulutuksen pienentämiseen:

  • Sammuta viihde-elektroniikkalaitteet käytön jälkeen. Kätevintä on kytkeä laitteet samaan jatkojohtoon, jossa on katkaisin – näin kaikkien laitteiden sammuttaminen onnistuu yhdellä painalluksella.
  • Muista energiamerkintä, kun hankit uutta televisiota. Se antaa vertailukelpoista tietoa laitteiden energiankulutuksesta.
  • Suosi kannettavaa tietokonetta pöytätietokoneen sijaan, kun mahdollista. Läppäri kuluttaa sähköä parhaimmillaan vain kymmenesosan pöytätietokoneen kulutuksesta.
  • Irrota laturit seinästä, kun et tarvitse niitä, sillä ne kuluttavat aina seinässä ollessaan sähköä.

Sähkösyöpöt kodinkoneet lisäävät rivitalon sähkönkulutusta

Kotona sähköä kuluu tietysti myös valaistukseen ja kodinkoneisiin: ruoka säilytetään jääkaapissa, tiskit tulevat puhtaaksi astianpesukoneessa ja koti siivotaan imurilla.

Kiitos energiatehokkaiden led-lamppujen, sähköä kuluu valaistukseen nykyään maltillisesti.

Kodinkoneiden energiankulutus vaihtelee käyttötottumusten mukaan. Yksi saattaa käydä kotona vain kääntymässä ja laittaa ruokaa harvoin, toinen kokkaa joka päivä isolle porukalle ja pesee täyden koneellisen tiskiä ja pyykkiä päivittäin.

Myös laitteiden sähkönkulutuksessa voi olla isoja eroja. Esimerkiksi uudet, lämpöpumpputoimiset kuivausrummut voivat käyttää vain kolmanneksen vanhempien kuivausrumpujen sähkönkulutuksesta.

Laitekohtainen energiankulutus on mahdollista selvittää energiamittarilla, jota voit tiedustella lainaan esimeriksi sähköyhtiöstäsi.

Vinkit valaistuksen ja kodinkoneiden sähkönkulutuksen pienentämiseen:

  • Päivitä kodinkoneet uusiin ja energiatehokkaisiin vaihtoehtoihin, kun vanhat laitteet tulevat tiensä päähän.
  • Sijoita kylmälaitteet keittiössä viileään paikkaan, ei hellan viereen tai suoraan auringonpaisteeseen. Näin laitteet joutuvat jäähdyttämäään itseään mahdollisimman vähän ja käyttävät vähemmän sähköä.
  • Tarkista lämpömittarilla, ettet pidä kylmälaitteita liian kylmällä. Jääkaapissa sopiva lämpötila on viisi astetta ja pakastimessa 18 astetta pakkasta. Tarkista myös, että oven tiivisteet eivät falskaa, ja uusi ne tarvittaessa. Muista sulattaa pakastin säännöllisesti.
  • Pese vain täysiä koneellisia tiskejä ja pyykkiä. Hyödynnä astian- ja pyykinpesukoneiden energiansäästöohjelmia.
  • Sammuta viihde-elektroniikka käytön jälkeen. Vanhemmat laitteet voivat kuluttaa sähköä lepotilassakin. Kätevää on kytkeä ne samaan jatkojohtoon, jossa on katkaisin – näin saat kaikki laitteet pois päältä yhdellä painalluksella.

Saunominen voi lisätä sähkölaskuun satasia vuodessa

Tiesitkö, että sähkösauna voi lisätä kodin sähkönlaskuun jopa satasia vuodessa?

Tunnin saunominen esilämmityksineen maksaa noin 1–2 euroa kiukaan tehosta riippuen, eli jos saunot kaksi kertaa viikossa, tulee sähkölaskuun lisää noin 100–200 euroa vuodessa.

Onneksi saunomista voi viilata energiatehokkaammaksi helposti.

Vinkit saunan sähkönkulutuksen pienentämiseen:

  • Lämmitä sauna 70–80 asteiseksi. Saunan lämmittäminen 100 asteeseen nostaa sähkönkulutusta 20–30 prosenttia.
  • Mene saunaan heti, kun se on kuuma ja napsauta kiuas pois päältä saunottuasi – jälkilämpö riittää kuivaamaan lauteet.
  • Sauno mieluummin pitkään ja harvoin kuin pikaisesti ja usein, sillä yli puolet energiasta kuluu saunan esilämmitykseen ja loput saunan pitämiseen kuumana.
  • Vähennä saunan ilmanvaihtoa, kun laitat saunan päälle. Avaa ilmanvaihtoluukku vasta saunottuasi, älä saunomisen aikana.
Kodinkoneiden sähkönkulutus

Sähkösopimus omakotitaloon

Tilaa sähkösopimus omakotitaloon muutamassa minuutissa kaikkialle Manner-Suomeen!

Näin valitset sähkösopimuksen rivitaloon

On tärkeää, että sähkösopimus on itselle sopiva paitsi hinnoittelultaan myös tuotantotavaltaan.

Voit varmistaa, ettet maksa sähköistäsi ylimääräistä kilpailuttamalla sähköt vähintään kahden vuoden välein tai aina, kun olet vaihtamassa sähkösopimusta. Voit vertailla sähkösopimuksia esimerkiksi suoraan sähköyhtiöiden sivuilla tai Energiaviraston luotettavalla vertailusivustolla.

Mitä suurempaa kodin sähkönkulutus on, sitä enemmän sähköenergiasta maksettava energiahinta (c/kWh) vaikuttaa sähkölaskuun, ei niinkään kuukausittain maksettava perusmaksu. Siksi esimerkiksi sähkölämmittäjän kannattaa kiinnittää hintavertailussa huomiota erityisesti energiahintaan.

Vaasan Sähkön asiakkaana voit valita joko Perussähkön, joka tuotetaan monia eri tuotantotapoja hyödyntämällä, uusiutuvan Tuulisähkön, joka tuotetaan tuulipuistoissa Suomessa tai Ilmastosähkö 24 kk:n, jonka tuotanto on myös päästötöntä.

Perussähkö ja Tuulisähkö ovat toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, mikä tarkoittaa, ettet ole sidottu mihinkään – voit muuttaa mieltäsi ja irtisanoa sopimuksen milloin tahansa haluat 14 päivän irtisanomisajalla.

Ilmastosähkö 24 kk on kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus, jossa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, mikä auttaa sinua ennakoimaan sähkölaskujen suuruutta.

Lue lisää sähkön hinnasta

Seuraa rivitalon sähkönkulutusta netissä

Paras tapa motivoida itsensä säästämään sähköä on oman sähkönkulutuksen seuraaminen. Vaasan Sähkön asiakkaana saat käyttöösi mobiilisovelluksen ja Online-palvelun, jossa voit muun muassa:

  • seurata kodin sähkönkulutusta vaikkapa tunnin, päivän tai kuukauden tarkkuudella.
  • verrata kulutusta menneeseen, vaikkapa vuoden takaiseen.
  • seurata, kuinka ulkolämpötilanvaihtelut ovat vaikuttaneet kodin sähkönkulutukseen, jos asut sähkölämmitteisessä kodissa.
  • merkata palveluun uudet laitehankinnat ja seurata, kuinka ne vaikuttavat kodin sähkönkulutukseen.

Tilaa Suomen vaasalaisinta sähköä kaikkialle Suomeen tästä.

Sähkösopimus kerrostaloon

Sähkösopimus kerrostaloon

Meiltä saat sähköt kerrostaloon kaikkialle Manner-Suomeen!

Omakotitalon sähkönkulutus – mistä se koostuu

Mikä on omakotitalon sähkönkulutus keskimäärin ja mihin sähköä kuluu kotona? Entä kuinka omakotitalon sähkölaskua voisi pienentää? Vastaukset löydät tästä jutusta.

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Lue lisää