Man lär sig om energibranschen på kaffepausen

Tradenomstudenten Saku Luoma, 22, återvände gärna till fjolårets sommarjobb på Vasa Elektriska. Han säljer solpaneler till företag och laddlösningar till elbilar. Vi ställde tre frågor till Saku!

Du jobbar för andra sommaren på Vasa Elektriska. Hur kommer det sig?

”Jag trivdes mycket väl här i fjol. Jag fortsatte som timanställd på hösten när skolan började och jobbade 5–10 timmar i veckan. Jag hoppades kunna jobba på heltid igen i sommar. När jag sedan frågade min chef någon gång i februari, fick jag höra att önskan var ömsesidig.

Arbetet på Vasa Elektriska är intressant. Jag var inte bekant med solpaneler förut, men jobbet lockade eftersom jag är intresserad av det tekniska. Säljjobbet passar också bra ihop med mina tradenomstudier. Min chef gav mig en intensiv introduktion under ett par veckor, och det var en bra start för sommarjobbet.

Mitt jobb var att kontakta kunder som på webbsidan hade bett att bli kontaktade angående solpaneler. Först var jag lite spänd inför att ringa, men det gick snabbt över. Nu har jag börjat sälja laddlösningar till elbilar också. Ju mångsidigare jobbet är, desto roligare är det. Jag kan betjäna kunderna på både finska och svenska.

Mitt modersmål är finska, men jag har gått i skolan på svenska. Det är en rikedom som mina bröder är avundsjuka på mig för.”

Vad gör att du trivs på Vasa Elektriska?

”Vasa Elektriska är en väldigt flexibel arbetsgivare. Som timanställd har jag för det mesta kunnat jobba när det har passat mig. Jag kan också arbeta på distans, vilket gör det lättare att kombinera jobbet och skolan. Jag är ändå helst på kontoret när jag jobbar heltid eftersom jag tycker om rutiner.

Det är kul att träffa kollegor på jobbet. Vi är ett jättebra gäng i elhandelsenheten. Det spelar ingen roll vem som sitter i pausrummet. Man är alltid välkommen att göra sällskap och ta en kaffe tillsammans. Vi är också många som ofta går och äter lunch tillsammans.”

Vad är det som fascinerar dig med energibranschen?

”Komplexiteten. Det finns så många olika teknologier och intressegrupper i branschen, och energimarknaden är mångfacetterad. Energibranschen är framtiden. Den kommer att ligga i täten för den gröna omställningen. Det tycker jag är intressant.

Under introduktionen i arbetet har jag lärt mig mycket om solpaneler och laddstationer för elbilar. Grundinsikter i hur energibranschen och -marknaden fungerar har jag fått bland annat från samtalen med kollegor på kaffepausen. Dessutom har vi enhetens egna dagar ett par gånger om året, där de olika teamen berättar om vad de gör.”

Text: Elina Vironen
Foton: Christoffer Björklund

Saku Luoma

Arbete: säljare i elhandeln
Utbildning: studerar till tradenom
Fritidsintressen: gym och MTB-cykling.