Elavtal för studerande – förmånligt i hela Finland

Beställ

Söker du den bästa och förmånligaste elen till ditt hem under studietiden? Läs tipsen för hur du som studerande väljer rätt elavtal och hur mycket elen under studietiden kostar. Och det allra bästa – du tecknar ett för studentbudgeten passligt elavtal på nätet på bara några minuter!

När studieplatsen säkras blir det ofta aktuellt med att flytta till en ny stad och en egen bostad. Det är mycket att komma ihåg i detta nya livsskede – bland annat att teckna ett elavtal.

Här på sidan har vi samlat allt som du som studerar behöver veta om elavtalet – för att du snabbt ska hitta elen som passar dig, och kan börja njuta av studielivet!

Vasa Elektriska säljer el till studerande på alla håll i Finland, oavsett om du bor i Åbo, Helsingfors eller Jakobstad.

Så här väljer du som studerar elavtal

Elavtalets varaktighet

Du kan välja ett avtal som är i kraft tillsvidare utan bindningstid, eller ett tidsbestämt avtal där priset på förhand avtalas om för hela avtalsperioden. Att välja avtalstyp är något av en smaksak – välj det avtal du tycker känns lättast för dig. Elpriset ändras då och då, och kan både gå ner och upp. Med andra ord är det svårt att förutsäga vilket avtal som på långsikt är bättre. I bägge avtalstyper faktureras du enligt din elanvändning, vilket oftast blir billigare än att betala ett på förhand överenskommet fast månadspris.

Elavtal till höghus

Från oss får du el till ett höghus över hela Fastlandsfinland!

Ett miljövänligt elavtal för studerande

Om miljöfrågor ligger dig varmt om hjärtat – beställ Vindel eller Klimatel. När du använder ren energi, producerad i Finland, är du med och bekämpar klimatförändringen. Att välja miljövänlig el är en av de enklaste miljögärningarna du kan göra i din vardag! Vår Vindel passar även studentbudgeten: dess inverkan på elfakturan är några euro per år jämfört med den något förmånligare Baselen, där vi använder olika produktionssätt.

Ett rimligt prissatt elavtal för studerande

Vi strävar också efter att hålla våra priser stabila, så att du inte får några överraskande elräkningar.

LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER OCH TECKNA elavtal

Hur mycket kostar elavtalet för en studerande?

Studentbudgeten kan ibland vara stram: pengarna ska räcka till bland annat hyra, mat, gymkort och nöjen. Därför vill man att elräkningen ska vara så liten som möjligt.

Vasa Elektriska är ett bra alternativ för dig som studerar, eftersom våra elavtalspriser är genomsnittligt förmånligare. Vi strävar också efter att hålla våra priser stabila.

Om du bor ensam i en etta är elförbrukningen uppskattningsvis 1 400 kWh per år. Som vår Basel-kund skulle du betala mindre än en tia i månaden för din elenergi. Väljer du Vindel stiger räkningen med bara några euro i året.

Om du delar en tvåa med en rumskamrat eller partner förbrukar ni tillsammans i snitt 1 900 kWh per år. Som Basel-kunder skulle ni betala mindre än 150 euro per år för elenergin, alltså dryga 70 euro per person. Väljer ni Vindel stiger räkningen med bara några euro i året.

I ett kollektiv, till exempel i en radhuslägenhet du delar med några vänner, ligger elförbrukningen på cirka 4 000 kWh i året. Då är kostnaderna för Basel dryga 250 euro i året. Delat på tre blir det ungefär 85 euro per person. Även i detta fall innebär Vindel endast några euro mer per år att betala för var och en.

Observera att de beräknade priserna är uppskattningar. Du kan kontrollera våra aktuella elpriser här.

Kom även ihåg att du betalar skilt för elöverföringen. Överföringsavgiften beror på ditt lokala nätbolags prissättning.

Du som studerar, så här får du el till ditt hem

  • Kontrollera på förhand om elen ingår i hyran eller om du behöver ett eget elavtal. Ibland ingår elen i studiebostäder, men så är inte alltid fallet.
  • Teckna ett elavtal i god tid, gärna ett par veckor innan flytten. Enklast är det att beställa elen på nätet – det går på några minuter och vi sköter resten.
  • Behöver du el genast? Är det mindre än två vardagar kvar till flytten? Du får elen snabbt när du ringer till vår kundtjänst. Observera att ditt lokala elnätsbolag kan debitera en snabbanslutningsavgift i brådskande fall. När du ringer till oss tar vi reda på saken för dig.
  • Innan elen kopplas på, kontrollera att sladdarna till ditt hems elapparater är utdragna och att det till exempel inte ligger något på spisen. På så vis kan elen kopplas på utan brandrisk.

Beställ hem el här

Den studerandes ellexikon

När du tecknar ditt första elavtal stöter du garanterat på nya termer. Därför har vi sammanställt en ordlista som hjälper dig med saker som rör elavtalet och elfakturan.

  • Mätningssättet är något som finns i fastigheten. Du bör veta din nya bostads mätningssätt, så att du kan teckna ett nytt elavtal. Om du är osäker, välj Allmän el – det är det vanligaste mätningssättet i höghus.
  • Elfakturan utgörs av elens energipris, elens överföringstjänst, elskatten och moms. Dessutom betalar man en fast grundavgift för energipriset och överföringstjänsten, oberoende av din elförbrukning. Elenergin och överföringen kan man även köpa skilt från olika bolag. I så fall får du två separata räkningar – en från ditt elbolag och den andra från ditt lokala elnätsbolag.
  • Elenergipriset är en avgift bunden till den förbrukade mängden elenergi. Den kan man konkurrensutsätta mellan olika elbolag.
  • Grundavgiften är en fast del av elräkningen, som täcker elförsäljarens fasta kostnader. Vasa Elektriskas grundavgift är 3,5 € i månaden.
  • Elens överföringsavgift är en avgift man betalar till elnätsbolaget för elöverföringen. Elöverföringen kan inte konkurrensutsättas – den står alltid ditt lokala elnätsbolag för.

Läs mer: Det första egna hemmet? Såhär kan den som bor ensam spara in på elräkningen

Du som flyttar: Följande 8 saker bör du veta om elavtalet

Hur får jag el till det nya hemmet? Kan elen kopplas samma dag som jag flyttar in? Vad gör jag om jag har glömt att teckna elavtal? För den som flyttar till sitt första egna hem är det inte alltid så lätt det där med elavtal och elräkningar. Med följande tips från Vasa Elektriska lyckas du!

Läs mer
Aktuellt

Marknadsöversikt

Läs mer
Mat & recept

Kålroten i rampljuset

Läs mer
Aktuellt

Sommarjobbaren blev sugen på utveckling

Läs mer
Aktuellt

Vi måste lära AI att göra hållbara val

Läs mer
Aktuellt

Musik som en del av varumärket

Läs mer
Aktuellt

Synpunkten: Gemensam oro för elpriset

Läs mer
Aktuellt

Ilag: Hjälparna drar åt samma håll

Läs mer
Aktuellt

Musikens kraft

Läs mer
Energitips

Så här räcker elektriciteten över vintern – 5 tips för att använda el vid rätt tidpunkt

Läs mer
Energitips

5 + 1 sätt att spara på elräkningen

Läs mer
Mat & recept

Sommarens coolaste mocktail

Läs mer
Hållbarhet

Varma hem med ren värme

Läs mer