Fjärrvärme är ett enkelt och ekologiskt uppvärmningssätt. Det passar både till att ersätta ett gammalt värmesystem och i nybyggen. Fjärrvärme finns tillgängligt i Vasaområdet.
7 skäl att välja Vasa Elektriskas fjärrvärme
- Lönsam investering: Att ansluta sig till fjärrvärmen kostar totalt cirka 10 000–12 000 euro.
- Driftssäker: Fjärrvärme är ett långlivat och driftsäkert uppvärmningssystem.
- Enkelt: Fjärrvärmekunden njuter av ett uppvärmt hem utan behov för kontinuerligt underhåll eller långa värmeavbrott.
- Lokalt och ekologiskt: Vår fjärrvärme produceras huvudsakligen med bio- och avfallsenergi samt genom återvinning av spillvärme i Vasa och Korsholm.
- Klimatgaranti: Du får 100 % förnybar närproducerad värme när du väljer vår Klimatgaranti-tillvalsprodukt.
- Personlig service: Du når oss via e-post och telefon. Vid behov besöker vi dig kostnadsfritt på plats.
- Alltid tillgänglig: I akuta felsituationer betjänar vi 24/7.
- Jämförelsevis billig: Vår fjärrvärme är bland de billigaste i Finland.
- Uppföljning av energiförbrukningen: Du kan följa din energiförbrukning i vår app eller Onlinetjänst.
Anslut dig till fjärrvärmen
Anslut dig härBli kund hos oss i Vasaområdet
Vårt fjärrvärmenät finns i Vasa, Smedsby i Korsholm samt i Lillkyro centrum. Se på kartan om din fastighet ligger inom vårt fjärrvärmenät.
Du kan bli kund hos oss oavsett om du bor i en nybyggnad eller i en gammal fastighet, så länge du bor i vårt fjärrvärmenätsområde. Anslutningen påverkas av fastighetens avstånd till nätet. Om du bor på en gata där vår fjärrvärmeledning finns är anslutningen enkel. Om du däremot bor i närheten av fjärrvärmenätet och är intresserad av att ansluta din fastighet, ta kontakt!
Priset på en fjärrvärmeanslutning
-
Priset på en fjärrvärmeanslutning för ett egnahemshus eller parhus är 4 300 euro. Det inkluderar byggandet av en fjärrvärmeledning på en sträcka om högst 40 meter.
-
För den del som överstiger 40 meter debiterar vi 200 euro per meter.
-
Installationen av fjärrvärmeanläggningen sköts av en VVS-expert. Installationskostnaderna inklusive värmeväxlaren är cirka 6 000 euro.
Ett säkert val för egnahemshus
Fjärrvärme är en säker lösning för småhus, både i nybyggnader och i gamla hus. Det är en allmänt känd och driftsäker lösning som av goda skäl är den mest populära uppvärmningsformen i till exempel höghus.
Fjärrvärmesaneringar har under de senaste åren varit populära i gamla oljeuppvärmda fastigheter. Fjärrvärme är en modern uppvärmningslösning vars produktion aktivt utvecklas i Vasa.
Så här ansluter du dig till fjärrvärmen
- Fyll i offertförfråganformulär
- Skriv under värmeavtalet som vi skickar till dig via e-post.
Egnahemshusbyggare: Skicka oss arkitektritningar när du beställer fjärrvärme. Se till att VVS-planerna tas fram av en VVS-expert i planeringsfasen.
- Vi besöker fastigheten och går tillsammans med kunden igenom faserna och tidtabellen för byggandet av fjärrvärmeanslutningen.
- Beställ fastighetens fjärrvärmeanläggning via en VVS-entreprenör.
- Beställ en VVS-installatör för att installera värmeväxlaren.
Egnahemshusbyggare: Skicka oss arkitektritningar när du beställer fjärrvärme. Se till att VVS-planerna tas fram av en VVS-expert i planeringsfasen.
- Vi bygger fjärrvärmeledningen från fjärrvärmenätet till mätcentralen.
- VVS-installatören installerar fjärrvärmeanläggningen.
- Vi installerar fjärrvärmemätaren.
- Njut av ett varmt hem och varmvatten!
- Du kan följa din energiförbrukning i Vasa Elektriskas app eller i vår Onlinetjänst. Det tar ungefär en vecka efter ibruktagningen innan förbrukningsinformationen uppdateras i tjänsterna.
- Om du har frågor, kontakta vår kundtjänst.
- I problemfall, t.ex. om energimätarens tätning läcker, ring fjärrvärmes journummer 06 324 5555 så hjälper vi dig.
Investeringar i mer koldioxidneutral fjärrvärme i Vasa
Vi har mångsidiga lösningar för att producera fjärrvärme på ett hållbart sätt:
- Avfallsförbränningsanläggning: Cirka hälften av vår fjärrvärme produceras ur samhällsavfall vid Westenergys avfallsförbränningsanläggning.
- Avloppsvatten: Vi återvinner värme från avloppsvatten vid Påttska avloppsreningsverket. På ett år kan det producera upp till 60 gigawattimmar värme, vilket motsvarar årsbruket för cirka 2 000 egnahemshus. Den värme som lagrats i avloppsvattnet räknas som förnybar energi.
- Värmelager: Vi överför värme från värmelagret i Vasklot, Vasa till fjärrvärmenätet vid behov. Värmelagret gör det möjligt att utnyttja t.ex. el från vindkraft som värmeenergi när produktionen av vindenergi är stor.
- Elpannor: En kombination av elpannor och värmelager vid kraftverket i Vasklot gör energiproduktionen mer effektiv och minskar samtidigt utsläppen från fjärrvärmeproduktionen.
Vi jobbar aktivt för att minska utsläppen i vår fjärrvärmeproduktion. Vårt mål är att ha en koldioxidneutral produktion under detta decennium.
Bli kund hos Vasa Elektriskas fjärrvärme
Klimatgaranti – värm med ren energi
Vill du ha koldioxidneutral fjärrvärme? Beställ fjärrvärmeprodukten Klimatgaranti. Med en liten extra kostnad får du fjärrvärme som produceras enbart med förnybara energikällor.
Fjärrvärme – en effektiv lösning för att nå klimatmålen
Utsläppen från uppvärmning av småhus, husbolag och affärsfastigheter måste minimeras för att nå klimatmålen och för att bromsa klimatförändringen. Fjärrvärme är ett utmärkt verktyg för detta. Det är en centraliserad lösning som kan minska koldioxidavtrycket för flera fastigheter samtidigt. I Vasaområdet finns det cirka 3 500 fastigheter som uppvärms med fjärrvärme.
Vanliga frågor
Att byta från oljeuppvärmning till fjärrvärme är enkelt, eftersom fastigheter med oljeuppvärmning redan har vattenburen golv- eller elementvärme. Allt som behöver göras i fastigheten är att byta värmekälla, dvs. den gamla oljepannan byts till en värmeväxlare.
När du beställer fjärrvärme, berätta för oss om storleken på din oljeförbrukning. Då kan vi uppskatta dina driftskostnader för fjärrvärme.
Fastigheten ansluts till fjärrvärmenätet med en fjärrvärmeledning. För att installera den gräver vi ett installationsdike på tomten.
Vid ett planeringsmöte kommer vi överens med kunden om ledningens placering och tidsplanen för installationsarbetet. Vi hjälper också kunden att bestämma var värmeväxlaren ska installeras. Den placeras oftast i pannrummet eller garaget.
Installationen av värmeväxlaren ansvarar kundens VVS-entreprenör för.
Installationen tar totalt cirka två veckor.
Grävning av installationsdike, installation av fjärrvärmeledning, isolering, svetsning av ledning och fyllning av dike tar vanligtvis cirka en vecka.
Installationen av värmeväxlaren tar vanligtvis några dagar. Den utförs av en VVS-installatör. Installationen ingår inte i vår fjärrvärmeleverans, utan du måste beställa en VVS-installatör för att utföra installationen.
Installationsarbetet utförs vanligtvis från vår till höst, men vid behov kan installationen också utföras på vintern. Om marken är frusen kan grävarbetet ta längre tid.
En värmeväxlare är en enhet som installeras i fastigheten och som överför värmen från fjärrvärmenätet till fastigheten. Värmeväxlarens storlek är i genomsnitt 50 cm x 70–80 cm x 30 cm, beroende på tillverkare.
Värmeväxlaren följer utomhustemperaturen och anpassar temperaturen på vattnet som cirkulerar i värmeelementen eller golvet. På så sätt hålls rumstemperaturen konstant oavsett utomhustemperaturens variationer.
Priset på en värmeväxlare inklusive installation är vanligtvis cirka 5 000–6 000 euro.
Kunden beställer värmeväxlaren via en VVS-entreprenör. VVS-entreprenören hjälper till att välja rätt modell.
I fjärrvärme överförs värmeenergi med hjälp av vatten som cirkulerar i fjärrvärmenätet. Vattnet värms upp i en produktionsanläggning och överförs via fjärrvärmenätet till fastigheter med fjärrvärme. Fastigheterna kan ha t.ex. vattenburen golvvärme eller värmeelement där varmt vatten cirkulerar och värmer upp rumsluften.
Med hjälp av en värmeväxlare värmer fjärrvärmevattnet vattnet som cirkulerar i fastighetens element- eller golvvärmesystem. På samma sätt värms också bruksvattnet.
Temperaturen i hela fastigheten kan ändras genom att justera värmeväxlarens kurva.
Temperaturen i ett enskilt rum kan regleras i en fastighet med värmeelement med hjälp av elementets ventil.
Temperaturen på vattnet i fjärrvärmenätet kan variera beroende på utomhustemperaturen.
Tillflödestemperaturen, dvs. temperaturen på vattnet som kommer från fjärrvärmenätet till värmeväxlaren, kan vara upp till 110 grader.
Innan uppvärmningssäsongen börjar kan du göra följande åtgärder för att försäkra dig om att allt är i ordning:
- kontrollera värmesystemets trycknivå och utför vid behov påfyllning och luftning
- kontrollera funktionen hos reglerventiler och pumpar
- kontrollera funktionaliteten hos styrutrustning för uppvärmning och varmvattenanvändning.
Kom också ihåg att regelbundet kontrollera i värmedistributionsrummet att det inte finns läckor i rör eller anslutningar i värmesystemet.
Fjärrvärme är en driftsäker uppvärmningslösning. Värmeväxlaren är långlivad, och ett byte blir vanligtvis aktuellt 20–30 år efter ibruktagningen.
Ja, fjärrvärmen värmer också bruksvattnet.
Du får en faktura varje månad enligt den faktureringsmetod du valt. Fakturan består av en energiavgift, en månatlig grundavgift och skatter.
Se det aktuella priset här.