Enkla tips för att sommarstäda bilen

Expert Niina Silander från Marthaförbundet berättar hur du städar inne i bilen effektivt och med så få kemikalier som möjligt.

Bilen kommer ofta till hård användning på sommaren. Samtidigt kan den vara lite nedgången efter vintern: skräp och onödiga grejer på golvet och i förvaringsutrymmen, smuts och damm på säten och andra ytor. Det är alltså en god idé att städa bilen invändigt före semestersäsongen och också att hålla den ren och förebygga fläckar och röra under sommaren. En bra förstahjälp är hushållspapper för att torka bort färska fläckar. Skräp och tomma flaskor samlas inte på golvet om det finns plastpåsar att lägga dem i. Det är också bra att ha våtdukar för att torka kladdiga händer med.

”En städad bil ger bättre resekomfort och hjälper till att hålla materialen i skick. Fläckarna hinner inte gro in när man torkar av dem direkt. Och textilen på sätena slits inte när man dammsuger sanden”, tipsar Niina Silander från Marthaförbundet.

En ostädad bil kan också vara en säkerhetsrisk. Lösliggande grejer kan hamna under pedalerna och orsaka fara på vägen. En sommarhatt med brett brätte vid vindrutan hindrar sikten, en smutsig vindruta likaså. I bilaffärer finns specialprodukter för rengöring av kupé som ofta innehåller starka kemikalier. Oftast räcker det ändå med mildare ämnen, såsom vanligt allrengöringsmedel eller handdiskmedel.

”Jag rekommenderar att man börjar med milda medel. Det minskar kemikaliebelastningen och blir också billigare.”

1. Börja med att dammsuga

Det är bäst att börja med att dammsuga bilen eftersom dammsugning virvlar upp damm. När dammet har lagt sig är det dags för dammtorkning. Plocka upp skräpet och ta ut golvmattorna. Skaka mattorna och tvätta dem med vatten och allrengöringsmedel eller milt diskmedel. En gammal diskborste passar bra för skurning.

Dammsug golvet och sätena. Använd de olika munstyckena. Borstmunstycket är bra för golvet och sätena. Ett långt och smalt munstycke gör rent i skarvar och mellan sätena.

”Om man inte själv har en hand- eller skaftdammsugare kan man åka till en bensinstation och dammsuga där. Där finns högpresterande apparater som påminner om centraldammsugare. Man kan låna dem mot en liten avgift”, tipsar Silander.

Ett effektivt redskap för att avlägsna djurhår från bilsäten är en gummiraka som man använder för att torka av badrumsgolvet. Spraya först lite vatten på sätet och dra med gummirakan. Dra hela tiden i samma riktning.

2. Torka av ytorna

Många dammtorkar bilen med en trasa gjord av en gammal t-shirt. En mikrofiberduk är mer effektiv. Den passar för både textil- och konstläderytor. För ytor av äkta skinn är det bäst att välja en mjukare duk, till exempel av bomull, eller en svampduk eller tvättsvamp.

”En gammal t-shirt bara flyttar damm från ett ställe till ett annat, och det är svårt att få bort dammet från ytan. Fibrerna i en mikrofiberduk är mindre är själva dammpartiklarna, och därför fångas dammet mellan fibrerna. Mikrofiberduken liksom suger i sig dammet.”

En fuktad mikrofiberduk är en effektiv fläckborttagare. För inbitna fläckar kan man också använda en mild rengöringslösning.

”Man kan göra en rengöringslösning genom att fylla en sprayflaska med vatten och tillsätta en droppe handdiskmedel. När lösningen är mild skummas den inte i sätena och gör inte tyget kladdigt.”

Ta bort fläckar genom att börja från kanterna och gnida inåt. Så sprids inte fläcken.

”Man kan tänka sig en cirkel runt fläcken eller dra en cirkel med en fuktig mikrofiberduk och sedan gnida inåt från den.”

Undvik att göra fläcken mycket blöt för att tvättvattnet inte ska lämna gråa märken på textilytan. Om sätena är smutsiga på ett stort område är det bäst att använda en textilrengöringsmaskin. Den sprutar rengöringsmedel och suger effektivt bort vätskan med en gång.

”Textilrengöringsmaskiner finns att hyra. Även ens husbolag kan ha en för utlåning.”

När man väl har textilrengöringsmaskinen kan man tvätta sängen, soffan och fåtöljerna i hemmet i samma veva.

3. Vårda och skydda

Bilens interiör håller sig ren och snygg länge när du skyddar ytorna mot fläckar och repor i förväg. Om du brukar ha ett husdjur som baksätespassagerare kan du använda ett vattentåligt skydd, till exempel en picknickfilt med plastbeklädd undersida. Om barnen brukar hålla fötterna mot framsätenas ryggstöd finns det sparkskydd av tyg som håller baksidan av framsätet fri från smuts och slitage.

Det finns också skyddsmedel för bilsäten. Textilklädseln kan behandlas med ett impregneringsmedel som skapar ett vattenavvisande skikt på tyget. Lädersäten och -klädsel ska skötas med ett lädervårdsmedel. För konstläder passar samma rengörings- och vårdmedel som för plastdelar.

”Är man osäker kan man se i bilhandboken av vilket material de olika delarna i kupén är.”

Text: Elina Vironen
Bild: iStock

Hemma

Tystnad gör gott

Läs mer
Aktuellt

Seglarveteraner

Läs mer
Aktuellt

Färre utsläpp i sjöfarten

Läs mer
Aktuellt

Man lär sig om energibranschen på kaffepausen

Läs mer
Mat & recept

Sommarens fräschaste drink

Läs mer
Iakttagelser

Stora frågor – små gärningar

Läs mer
Hemma

Enkla tips för att sommarstäda bilen

Läs mer
Hemma

Dagens besökskultur är avslappnad, men inte spontan

Läs mer
Aktuellt

Kommer börsel snart att följas i kvarttimmes intervaller i stället för på timbasis?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: sommaren 2024

Läs mer
Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer