Elavtal genast

De första flyttlådorna har burits över tröskeln till det nya hemmet, men var är elen? Om du mitt i flyttstressen glömde elavtalet, ta det lugnt. Det kan gå att få på elen till och med samma dag.

Elavtal snabbt? Om ditt nya hem är utan el och du behöver få ett avtal genast, ring oss med en gång. När du ringer före klockan 12 har vi en större möjlighet att få elen påkopplad under samma dag.

Elavtal genast? Ring oss på numret 06 324 5750!
Du når oss måndag till fredag klockan 10–16.

Hur snabbt du kan få elen påkopplad beror på ditt lokala elnätsbolag, som gör kopplingen. Det kan också hända att elnätsbolaget debiterar för snabbkoppling. Ofta är avgiften mellan 50 € och 150 €. En snabbkoppling är också beroende på det lokala elnätsbolagets servicetider.

Ingen snabbkopplingsavgift debiteras om elen är påkopplad i ditt nya hem, men avtalet behöver göras på ditt namn. Ring också då till vår kundtjänst.

När du inte har bråttom – gör elavtalet på webben

Om det är helg eller elavtalet inte har bråttom, kan du enkelt göra ett elavtal på webben 24/7. Det tar bara några minuter att göra ett avtal. Elavtalet ska göras i god tid, helst två veckor innan flytten eller senast ett par dagar före flyttdatum. På så sätt hinner elen kopplas i bra tid, och du slipper definitivt nätbolagets snabbanslutningsavgift.

Ingå nytt elavtal

Det går enkelt att göra ett nytt elavtal till ditt nya hem på vår hemsida. Onlinetjänsten är lätt att använda: logga in med dina nätbankskoder och ange dina basuppgifter, din nya adress och vilket datum du vill att elen ska bli påslagen. Tjänsten frågar också efter mätningssätten av el i din nya bostad. Här får du hjälp med att välja mätningssätt.

Behöver du el redan samma dag går det att snabbt fixa genom att ringa vår telefontjänst måndag till fredag. Vår servicerådgivare ber dig om den information som behövs för att ingå ett elavtal.

Det är en bra idé att konkurrensutsätta elen när man flyttar. Bekanta dig i lugn och ro med elavtalen och beställ elen till ditt nya hem från oss. Att byta elförsäljare är enkelt eftersom vi kan säga upp ditt gamla elavtal för din räkning.

Elpriset – fortlöpande eller tidsbundet avtal?

Det lönar sig att jämföra elavtal så att man hittar ett som säkert passar en själv bäst. Ett av de viktigaste valkriterierna är ett lämpligt elpris.

Ifall du vill slå fast ett och samma pris för hela avtalsperioden välj ett tidsbundet elavtal. Du kan göra det för 24 månader. Det är ett enkelt alternativ: du behöver inte tänka på elärenden på en lång tid. Om du flyttar är det möjligt att säga upp elavtalet innan avtalsperioden tar slut.

Ett annat alternativ är ett fortlöpande avtal som är i kraft tills vidare. Det ger dig frihet att byta elavtal när som helst. I ett fortlöpande avtal kan elpriset variera. Hos Vasa Elektriska justeras priset på produkterna Basel och Vindel fyra gånger per år, och vi skickar ett prismeddelande en månad på förhand. Priset på Börsel varierar varje timme, vilket möjliggör inbesparingar för den aktiva elkonsumenten.

Så här bildas elpriset

Elens pris varierar beroende på försäljare, avtalstyp och elens marknadspris. Skillnader kan ses förutom i elens energipris (cent/kWh) även i grundavgiften (€/mån). Det du betalar för energin beror på din elförbrukning, medan grundavgiften är ett fast pris som du betalar till elförsäljaren månatligen.

Ifall du råkar på ett väldigt förmånligt pris på konkurrensutsättningssidorna lönar det sig att läsa avtalsvillkoren noggrant. Ibland kan det vara frågan om en så kallad lockvara, vars pris stiger markant efter ett tag.

Hos oss på Vasa Elektriska är priserna förmånligare än i genomsnitt. Vi erbjuder även fast prissatta elavtal.

Kom ihåg att elfakturans slutsumma inte enbart bygger på priset för elenergin (energiavgift och grundavgift). Därtill betalar du också skatter och nättjänstavgift till elöverföringsbolaget. Elöverföringen kan du inte konkurrensutsätta, utan tjänsten kommer automatiskt av det lokala nätbolaget som äger områdets elnät.

Med andra ord, den del av elen som du kan konkurrensutsätta täcker endast en tredjedel av din elfaktura.

Vindel och koldioxidfri el

Du kan göra ett värdeval då du väljer ett nytt elavtal. Allt fler vill vara med och bygga en grönare framtid och göra ekologiska beslut i vardagen. Till dessa hör även ett ekologiskt elavtal.

Som kund hos Vasa Elektriska kan du välja antingen koldioxidfri Klimatel eller Vindel. Vår populära Vindel produceras i Finland i våra egna vindparker i Vasa, Torneå, Östermark, Kristinestad och Ilmola.

Då du väljer Vindel begränsas inte dess inverkan på endast din egen elförbrukning: till det att du utsläppsfritt tittar på TV, lagar mat eller spelar elpiano.

Genom att välja Vasa Elektriskas Vindel är du med och skapar en renare elproduktion. Ju större efterfrågan på Vindel desto mer sporrar det oss att bygga ut den utsläppsfria produktionen i framtiden. Endast genom att bygga nya ekologiska produktionsanläggningar kan vi slutgiltigt bli av med de mindre miljövänliga elproduktionssätten.

Delta alltså i klimattalkot och välj vår miljövänliga Vindel.

Frågor om elavtal vid flytt

Jag har ett tidsbundet elavtal och ska flytta. Hur gör jag?

Om du ska flytta är det är möjligt att avsluta ett tidsbundet elavtal innan avtalsperioden tar slut. Du blir alltså inte i kläm mellan två elavtal. Meddela oss om att du flyttar och gör ett nytt elavtal till ditt nya hem.

Elavtal-genast.jpg

Ska jag säga upp mitt tidigare elavtal när jag byter elavtal?

Ifall du vill så kan vi säga upp det gamla elavtalet för dig. Du besparar dig den mödan. Kom ändå ihåg att ditt gamla avtal inte upphör automatiskt eftersom du kan ha flera elavtal i kraft samtidigt.

Kan jag beställa el från Vasa Elektriska fast jag bor i södra Finland?

Du kan beställa el varifrån Finland som helst. Vasa Elektriska har kunder från nästan alla kommuner i Finland.  Distansen mellan elkund och försäljare inverkar inte på elens pris.

Egentliga Finland Egentliga Tavastland Kymmenedalen Mellersta Österbotten Norra Österbotten Nyland Satakunta Österbotten

Vad blir förmånligare – ett fortlöpande eller ett tidsbundet elavtal?

Vid ett tidsbundet elavtal fastslås elpriset vid den tidpunkt då avtalet ingås. Priset är det samma under hela avtalsperioden.

Vid ett fortlöpande avtal kan elpriset antingen sjunka eller stiga. Hos Vasa Elektriska är prisändringarna måttliga och de görs sällan. Vanligtvis kommer ett tidsbundet elavtal och ett fortlöpande elavtal i slutändan att kosta ungefär detsamma.

Läs mer: Tillsvidareavtal eller tidsbundet avtal? Experten tipsar

Hur får jag en elektronisk elfaktura?

  • Du kan beställa en e-faktura till din nätbank. Beställ fakturan enligt din banks anvisningar. Till e-fakturan kan du beställa en behändig automatisk betalning så att du inte skilt behöver godkänna fakturan, utan betalningen kommer automatiskt till oss.
  • Du kan även få Vasa Elektriskas fakturor till OmaPosti eller till Kivra. Båda tjänsterna fungerar så att du får ett meddelande om inkomna fakturor. Ifall du använder Kivras eller OmaPostis applikationer får du även push-meddelanden till din smarttelefon om inkomna fakturor.
  • Du kan också få din räkning som e-postfaktura. Kontakta oss så byter vi din pappersfaktura till en e-postfaktura.

Elavtal-genast.jpg

Flyttar du till ett eget hem? Det här behöver du veta om elavtalet

Hur får jag el till mitt nya hem?
Kan jag få elen inkopplad på flyttdagen?
Jag har glömt att teckna elavtal – vad ska jag göra?

Läs våra tips