Att välja rätt mätningssätt

Teckna elavtal

Beslutet om fastighetens mätningssätt har gjorts då elanslutningen beställdes. Det är med andra ord något som har att göra med elöverföring, men som ändå påverkar priset på ditt elavtal. Den räkning du får för elöverföringen av ditt lokala elnätsbolag visar också ditt mätningssätt. Annars kan du också fråga om saken av elnätsbolaget eller läsa de allmänna riktlinjerna nedan för att ta reda på.

Våra priser baserar sig på tre olika mätningssätt: allmän el, nattel och säsongel. Andra elförsäljare och elnätsbolag kan använda sig av andra namn på mätningssätten, men de motsvarar ändå dessa tre. T.ex. nattel kallas ibland också för tidsel.

Allmän el används vanligen i höghus- eller radhuslägenheter, när hemmet eller stugan uppvärms med olja, trä, fjärrvärme eller jordvärme. Allmän el lämpar sig för lägenheter utan eluppvärmning eller där elförbrukningen är liten och uppstår främst dagtid.  Priset för allmän el varierar inte enligt klockslag eller årstid.

Allmän el är det vanligaste mätningssättet, och därför rekommenderar vi att du väljer just det när du är i färd att göra ditt avtal, om du är osäker på vilket mätningssätt som gäller på adressen.

Nattel används vanligen i fastigheter med eluppvärmning eller där elförbrukningen är stor just nattetid. Nattel har två energipriser: ett för dagtid och ett för nattetid. Nattenergin är billigare. Nattel lämpar sig för kunder vars mätningssätt baserar sig på uppdelningen natt/dag. Hos oss gäller nattpriset mellan kl. 22 och 7.

Säsongel lämpar sig för fastigheter där elanvändningen särskilt sommartid är stor. Elpriset för säsongel varierar på basen av tidpunkt: vintervardag/övrig tid. Priset för övrig tid är förmånligare. Säsongel är för kunder vars nuvarande elmätning baserar sig på uppdelningen vintervardag/övrig tid. Hos oss gäller priset för vintervardag 1.11-31.3 må-lö från kl. 7 till 22.

Sähkösopimus kerrostaloon

Elavtal till höghus

Från oss får du el till ett höghus över hela Fastlandsfinland!

Kodinkoneiden sähkönkulutus

Elavtal till egnahemshus

Beställ ett elavtal till egnahemshus på några minuter vart som helst i Fastlandsfinland!

Sähkösopimus rivitaloon

Elavtal för radhus

Från oss får du el till radhus var du än bor på fastlandet!

Läs också: Börsel – ett bra val för dig som är aktiv elanvändare.