Smarta kläder förändrar livet

Föreställ dig att du betalar dina inköp i affären genom att hålla upp jackärmen framför betalningsterminalen. På vägen hem räknar dina strumpor hur många steg du tar, och på gymmet tjänstgör dina träningskläder som din personliga tränare: de kontrollerar att du gör dina marklyft i exakt rätt ställning. Även om kläderna inte kan detta idag och inte i morgon heller är de smarta plaggen på stark frammarsch.

Redan nu har till exempel Levi’s och Google introducerat smarta jackor med vilka man kan styra sin telefon – till exempel byta låt eller hämta navigeringsinformation – genom att stryka på ärmen. Även Tommy Jeans har sin egen kollektion smarta kläder: XPLORE. De smarta kläderna vet när man tar på dem, och användaren tjänar poäng i en mobilapp genom att ha dem på sig. När man har använt kläderna länge nog får man en belöning, till exempel en rabatt när man köper nya kläder.

Smarta kläder får nya tillämpningar hela tiden. Ett av toppnamnen inom branschen är akademiforskare Johanna Virkki från Tammerfors universitet. Hennes forskningsgrupp har utvecklat bland annat fuktighetssensorer som kan avslöja svettning eller blödning. De kan vara till nytta för till exempel brandförsvaret eller i det militära – eller för den som ligger och solar på stranden. En sensor i baddräkten kan påminna om att det är dags att dricka vatten eller uppsöka skugga.

Forskningsgruppen har även utvecklat sensorer som avläser kroppens rörelser. De kan hjälpa människor att göra gymparörelser på rätt sätt.

Dessutom har gruppen tagit fram smarta t-shirts till ett äldreboende. Kläderna hjälper vårdpersonalen till exempel att kontrollera om en demenssjuk regelbundet öppnar sitt kylskåp – dvs. om han eller hon kommer ihåg att äta.

”Elektronik som är integrerad i kläderna har den fördelen jämfört med larmarmband att den är icke-påfallande och bekväm. När en apparat inte känns överflödig tar den demenssjuka inte av den”, säger Virkki.

Virkki och hennes kollegor använder RFID-teknologi, som många känner från kontaktlös kortbetalning, i sina chip. Ett chip som är lika stort som en pennspets sys in i plagget med en strömförande tråd, som fungerar som antenn. Den data som samlas skickas vidare till mobilen, som samtidigt förser chipet med ström.

Virkki är övertygad om att vi alla förr eller senare har ett smart klädesplagg i vår garderob. De stora användningsområdena väntar bara på att bli upptäckta.

”Ingen förstod att sakna det ständiga messandet förrän man uppfann SMS. Nu är situationen en helt annan.”

Text: Elina Vironen

Aktuellt

Ekohotellet valde förnybar fjärrvärme: “Klimatgarantin utgör ett utmärkt komplement till våra företagskunder”

Läs mer
Aktuellt

Att bli förtjust producerar elektricitet på huden: “Mina känslor bekräftades av data”

Läs mer
Aktuellt

Det finns elektricitet mellan Marko och hunden Welle: ”Våra data bekräftar att människor och hundar förstår varandra”

Läs mer
Hemma

Du som flyttar – allt du bör komma ihåg i samband med flytten

Läs mer
Aktuellt

Konkurrensutsättning av elavtal – expertens bästa tips

Läs mer
Aktuellt

Studenternas bästa tips när det gäller val av el: ”Pris, vindel och att kunna sköta sina ärenden digitalt avgör”

Läs mer
Hemma

Miljövänlig el och miljövänligt boende – expertens 10 tips

Läs mer
Fenomen

Vintagelivet är kläder, lek och skattjakt

Läs mer
Aktuellt

Pekko Vehviläinen: Mätare visar vad kroppen saknar

Läs mer
På fritiden

Synpunkten: Visst känns det!

Läs mer
Fenomen

Här är arbetets nya trender

Läs mer
Fenomen

Experterna avslöjar: det här gör arbetet meningsfullt

Läs mer
Dela