Erfarenheter av vindel: ”Därför bytte jag”

De som valt el producerad med vindkraft uppskattar energiformens renhet, lämpliga pris och att den är inhemsk. Det var de faktorerna som fick Taina, Usko och Venla att välja vindel till sina hem – och Pa-leface att förespråka vindkraften!


Taina och Usko Paananens Tuulentupa-ekohus byggdes i början på 2000-talet. Paret föredrar ekologiskt byggande samt rena framställningsmetoder av el. ”Vi bytte till vindkraft i början av året.”

”Att den var ekologisk och vettigt prissatt var viktigt för oss”

Taina Paananen och Usko Paananen, Pihtipudas

”Vi bytte till vindkraft i början av året. Vårt hem är ett åttkantigt ekohus byggt av bladvass, Tuulentupa. Eftersom allt vi har är så ekologiskt som möjligt önskade vi oss också ekologisk och ren energi.

Vi är pensionärer. Vi skulle kunna få några cent billigare el, men överföringsavgifterna är desamma för alla, så elens pris blir som helhet mindre. Om prissättningen hålls på ungefär samma nivå kommer vi antagligen att fortsätta med vindel en lång tid framöver.”

>>Vindkraft är ett grönt val! Bekanta dig med våra Vindel-produkter

I Venla Virkamäkis familj är ekologiska värderingar viktiga och styr förbrukningsvalen: ”Vi cyklar året om, föredrar vegetarisk kost och bytte till vindel.”

 ”Vi som familj tar miljövänliga beslut”

 Venla Virkamäki, Helsingfors

”Miljövänlig energi och ekologiska värderingar är viktiga för vår tvåbarnsfamilj. Vi har ingen bil, vi cyklar året om och föredrar vegetarisk kost. Vi bor i ett höghus i Helsingfors.

Med tanke på framtiden tycker jag att det är viktigt att vi i Finland orsakar så lite utsläpp som möjligt. Jag vet att man med egna lösningar kan påverka till en viss grad, men samhället måste förstås gemensamt komma fram till de stora lösningarna.

I december förra året bytte vår familj till vindel. Vindkraft har alltid legat mig varmt om hjärtat. Därför ville jag i och med mitt eget beslut bidra till en ökad användning av vindkraft.”

>>Vindel är bra för miljön – läs mer om vår Vindel

Se Vindens tal

 

Paleface lånade sin röst åt vinden: ”Alla kan göra saker för att förhindra klimatförändringen”

Vasa Elektriska har kraftigt tagit ställning för klimatet. ”Tuulen puhe” är ett verk som skrivits av Karri Miettinen, artisten som går under namnet Paleface, som även lånat sin röst åt vinden.

I och med Parisavtalet är det en global målsättning att begränsa klimatets uppvärmning under det här århundradet till 1,5 grader.

”Jordens medeltemperatur har stigit med allt högre takt, och efter en höjning om över två grader kan en händelseförloppskedja som inte längre går att stoppa dra igång”, uttrycker Paleface sin oro.

Var och en kan göra något för att tygla klimatförändringen och minska på det egna kolfotavtrycket. Sådana saker har att göra med många olika beslut som rör förbrukning, som till exempel att minska på köttkonsumtion och granska det egna elavtalet: använder du grön el?

”Jag är en poet och försöker påverka saker och ting med hjälp av ord. Därför kom samarbetet med Vasa Elektriska naturligt för mig”, fortsätter Paleface.

>>Vindel är bra för miljön – beställ Vindel här

 

Aktuellt

Mikael Mäkelä, en av många Vasa Elektriska–stipendiater!

Läs mer
Fenomen

5 tips för det moderna ministuglivet

Läs mer
Fenomen

En stadstupp är exotiskt

Läs mer
På fritiden

Naturens under

Läs mer
Fenomen

Topias Katajamäki: Framtidens medarbetare är en samarbetare

Läs mer
Mat & recept

Gröt med smak av morotskaka

Läs mer
På fritiden

Toughest kommer tillbaka!

Läs mer
Aktuellt

Oroar du dig för klimatförändringen? Tre skäl att välja inhemsk Vindel

Läs mer
Fenomen

Låt det goda cirkulera

Läs mer
Aktuellt

Hemmets elförbrukning – vad den utgörs av

Läs mer
Aktuellt

Erfarenheter av vindel: ”Därför bytte jag”

Läs mer
Aktuellt

Det lönar sig att följa med elförbrukningen – du sparar både el och pengar!

Läs mer
Dela