Effektivt sparande

Köldknäppen i januari fick vår expert Henri Alasaari att fundera på hur man kan spara på energi i hemmet. Läs Henris tips!

Köldtopparna i januari och elbörsens chockpriser kom som en överraskning för många och väckte en debatt om energikonsumtion och -sparande. På sociala medier gick diskussionen het om äldre som snubblar i mörkret, distansarbetare som jobbar i skenet av levande ljus och föräldrar som begränsar barnens dataspelande efter priset på elbörsen.

Det här fick mig att tänka på tiden när jag ännu bodde hemma hos mina föräldrar. De orkade alltid tjata på mig om att släcka lamporna, men att vi skulle ha talat om hur länge jag kunde duscha efter träningen kommer jag egentligen inte ihåg.

Det fick mig att tänka att folk kanske inte har en så tydlig bild av vad som förbrukar mest el i hemmet.

Vad är det då som slukar el i ett hushåll? Jag kan avslöja att det inte är belysningen eller någon enskild elektronisk apparat eller hushållsmaskin. De täcker ungefär 12 procent av energiförbrukningen i hushållen.

Överlägsen etta är uppvärmningen av hemmet. Andra energitjuvar är uppvärmning av bruksvattnet och luftkonditionering. Av dessa tre går det inte att undvika uppvärmning och luftkonditionering, men det lönar sig att hålla utrustningen i skick. En dåligt fungerande luftkonditionering kan slösa en hel del värme.

Åtgången av varmvatten i sin tur beror långt på våra egna val.

Var kan vi då spara? Det beror på vad vi är redo att pruta på. Det går att sänka inomhustemperaturen så länge man inte går under 18 grader. Man kan också dämpa luftkonditioneringen när elen är som dyrast. Annars kan en för låg rumstemperatur eller en tilltäppt ventilation sänka kvaliteten på inomhusluften och husets konstruktioner kan ta skada.

Golvvärmen i badrummet, som också finns i många hus med fjärrvärme, kan med fördel skruvas ner. Golvet behöver inte kännas varmt under fötterna även om det skulle vara trevligt när man gör sina morgonsysslor.

Våtrummen är ofta varmare än det övriga hemmet, och det lönar sig därför att hålla dörren till dem stängd, annars kan det lilla elmotståndet i badrumsgolvet vara med och värma upp hela hemmet.

Även om hushållens elapparater bara upptar en liten andel av hemmets totala energiförbrukning så betyder det inte att de inte skulle ha någon inverkan på elräkningen. I praktiken kan vilken elapparat som helst vara en energislukare, om den fungerar dåligt. Därför är det viktigt att hålla apparaterna i skick.

Överhuvudtaget kommer de största besparingarna just av att hålla de elektroniska apparaterna i hemmet i gott skick. När det blir aktuellt att skaffa en ny hushållsmaskin ska man inte heller bara se på prislappen, utan också kolla energiklassen i produktbroschyren. En torktumlare med bättre energieffektivitet blir upp till hundra euro billigare i drift om året, och en energisnål tvättmaskin betalar sig själv tillbaka i form av minskade elräkningar.

Hos en sportande eller på annat sätt aktiv barnfamilj är det inte ovanligt att tvättmaskinen snurrar tre gånger per dag. Det blir en hel del tvättar att spara på per år.

Henri Alasaari
Teknisk expert

5 + 1 sätt att spara på elräkningen

El är en förnödenhet vi inte kan välja bort, vilket betyder att sparåtgärderna måste hittas annanstans. Men är det verkligen så? Vi listade fem plus ett sätt att minska på elräkningen.

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer
Aktuellt

Viktigt att få vara ofullständig

Läs mer