Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

En stor del av företagen är beroende av naturen som vi förbrukar snabbare än den förnyar sig. När naturen mår bra blomstrar även affärerna, säger föreningen Finanssialas verkställande direktör Arno Ahosniemi.

Naturskydd och produktionsekonomi är inte ord som man brukat koppla ihop, men situationen verkar ha förändrats. Allt fler storföretag och -investerare har i synnerhet under det gångna året tagit upp centrala teman som naturens värde och konsekvenserna av minskningen av biologisk mångfald.

Utarmning av naturen påverkar alla företags affärsverksamhet antingen direkt eller indirekt. Naturen ger inte bara råvaror som är viktiga i många branscher, t.ex. energi och drickbart vatten, utan också stor immateriell nytta som en viktig källa till välbefinnande.

”Om klimatförändringen ändrar väderförhållandena i ett område där det utvinns en råvara eller en del av jorden blir obeboelig, har det en enorm inverkan på ekonomin. Utan fungerande natur och jordklot finns ingen fungerande ekonomi heller”, fastslår vd:n för Finanssiala (översatt Finansbranschen) Arno Ahosniemi.

Pengar för hållbar ekonomi

Finanssiala var en av arrangörerna av branschens naturtoppmöte Finnish Finance Nature Summit, som anordnades i Helsingfors i höstas. Temat för mötet var minskningen av biologisk mångfald. En av de viktigaste talarna var Jennifer Wu, direktör för hållbara investeringar hos storbanken JP Morgan Asset Management.

Hon radade upp osminkade fakta: redan 75 procent av jordens yta är omvandlad av människan, och det skulle behövas 1,6 jordklot för att upprätthålla den konsumtion av naturresurser som vi har nu. Människan förbrukar alltså naturen snabbare än den hinner förnya sig.

Trösterikt är att finansbranschen kan vara med och vända utvecklingen i en mer positiv riktning och bekämpa minskningen av biologisk mångfald. Wu råder finansmarknaden och ekonomiska aktörer att speciellt uppmärksamma de industrier där naturpåverkan är som störst: till exempel livsmedels-, läkemedels- och energiindustrin, och i Finland särskilt skogsindustrin.

I praktiken skulle bankerna och investerarna kunna koncentrera finansströmmarna till de företag som agerar hållbart.

”I Finland är exempelvis pensionsförsäkringsbolag betydande ägare i många företag, och de har stort inflytande på hur pengar investeras”, säger Ahosniemi.

Konsumenter vill se hållbarhet

Även lagstiftningen och olika internationella avtal sporrar företag till att främja biologisk mångfald. På FN:s klimatmöte i Dubai nåddes i slutet av förra året ett historiskt avtal som syftar till en gradvis omställning från fossila bränslen, som belastar klimatet med koldioxidutsläpp, det vill säga olja, kol och gas. De ska ersättas med förnybara energikällor.

Avtalet är viktigt, men företagen borde överväga sitt agerande också med tanke på vanliga konsumenter. Ahosniemi tycker att människor idag är mycket medvetna och inte önskar finansiera en verksamhet med negativ inverkan på biologisk mångfald.

”Företagen ska inte ringakta konsumenternas kraft. Om ett företag inte har hållbara produkter eller tjänster så sticker det nog ut i mängden på ett negativt sätt. Att skydda naturen är mainstream idag – business as usual.”

Text: Johanna Tilus
Foto: Mari Lahti

Arno Ahosniemi

  • Jobbar med öppen och hållbar intressebevakning för den finska finansbranschen och hela samhällets bästa som vd för föreningen Finanssiala.
  • Har haft en lång karriär som journalist, till exempel som ansvarig chefredaktör för Kauppalehti under åren 2013–2023 och som chefredaktör för Vasatidningen Pohjalainen år 2009.
  • Bor i Helsingfors med sin familj som består av hustru, två barn i gymnasieåldern och en dvärgschnauzer.<...
Hemma

Tystnad gör gott

Läs mer
Aktuellt

Seglarveteraner

Läs mer
Aktuellt

Färre utsläpp i sjöfarten

Läs mer
Aktuellt

Man lär sig om energibranschen på kaffepausen

Läs mer
Mat & recept

Sommarens fräschaste drink

Läs mer
Iakttagelser

Stora frågor – små gärningar

Läs mer
Hemma

Enkla tips för att sommarstäda bilen

Läs mer
Hemma

Dagens besökskultur är avslappnad, men inte spontan

Läs mer
Aktuellt

Kommer börsel snart att följas i kvarttimmes intervaller i stället för på timbasis?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: sommaren 2024

Läs mer
Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer