Vastuullinen sähköauton latauslaite on kehitetty ekologisuus edellä

Vaasan Sähkön latauslaite sähköautolle ja ladattavalle hybridille on kehitetty vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys edellä. Tästä kiittää paitsi luonto myös asiakkaamme: latauslaite on laadukas, pitkäikäinen ja tuo säästöä lataajalle.

Jos haluat laadukkaan ja vastuullisen sähköauton latauslaitteen, Vaasan Sähkön latauspiste on valintasi. Se on suunniteltu Vaasassa kestäviä arvoja vaalien.

Kestävät suunnittelu- ja tuotantoperiaatteet eivät tarkoita hyvää ainoastaan ympäristölle vaan myös latauslaitteen käyttäjälle. Laite on esimerkiksi suunniteltu niin, että sen osat voidaan tarvittaessa uusia. Tämä tekee latauspisteestä pitkäikäisen ja kannattavan investoinnin.

Latauspisteen suunnittelussa on käytetty apuna EcoDesign-tuotekehitystyökalua. Sen avulla tuotteen ympäristövaikutukset on minimoitu sen koko elinkaaren aikana.

EcoDesign-menetelmä tarkoittaa käytännössä, että latauslaite on

 • Lähellä tuotettu: Kuljetuskilometrit ja niistä aiheutuvat päästöt on minimoitu hankkimalla laitteen osat läheltä, enimmäkseen Suomesta. Kokoonpano tapahtuu Vaasassa.
 • Valmistettu turvallisista materiaaleista: Latauslaitteessa käytetty elektroniikka on Euroopan Unionin RoHS-direktiivin mukaista, eli se ei sisällä terveydelle haitallisia aineita.
 • Pitkäikäinen: Kaikki laitteen osat voidaan uusia. Vikaantunutta laitetta ei tarvitse vaihtaa uuteen, vaan se voidaan korjata. Siksi sen elinikä on pitkä, noin 12 vuotta.
 • Päivitettävä: Jotta laite palvelee mahdollisimman hyvin ja pitkään, sen ohjelmisto päivittyy automaattisesti. Myös laitteeseen yhdistettävään mobiilisovellukseen on ladattavissa päivityksiä.
 • Yhteensopiva uusimpien autojen kanssa: Latauslaite tukee ISO 15 118 -standardia, joka koskee tietoliikennettä auton ja latauslaitteen välillä. Tämän ansiosta se toimii yhdessä lähitulevaisuudessa markkinoille tuotavien uusien autojen kanssa.
 • Kierrätettävä: Latauslaite on valmistettu kierrätettävistä ja uusiokäytettävistä materiaaleista.
 • Osa älykästä sähköverkkoa: Latauslaitteen avulla voit osallistua energian kysyntäjoustoon tulevaisuudessa, eli sähköautosi voi luovuttaa energiaa sähköverkkoon ja tasapainottaa näin verkon toimintaa. Sähköisen liikenteen yleistyessä tämä on tärkeää sähköverkon kapasiteetin kannalta.
 • Osa älykotia: Latauslaitteen voi tulevaisuudessa yhdistää Vaasan Sähköllä kehitteillä olevaan älykotilaitteistoon. Se optimoi latauksen mahdollisimman ympäristöystävälliseksi ja lataajalle taloudelliseksi. Myös Vaasan Sähkön aurinkopaneelit voidaan liittää älykotijärjestelmään, jolloin tuotat itse itsellesi ilmaisia ajokilometrejä.

Kuinka ekologinen EcoDesign-menetelmä on?

EcoDesign-menetelmä perustuu IEC 62430 -standardiin, joka on asiantuntijoiden kansainvälisesti hyväksymä ekologisen suunnittelun standardi.

Menetelmä minimoi tuotteen ympäristövaikutukset elinkaaren alusta loppuun, jonka ansiosta se on kokonaisvaltaisempi kuin yksikään vakiintuneista ympäristöstandardeista.

EcoDesign-menetelmä kattaa

 • ISO 14 001 -ympäristöstandardin vaatimukset tuotteen ympäristöystävällisyydestä
 • ISO 62430 -standardin, joka käsittää ympäristöystävällisen suunnittelun
 • Euroopan Unionin RoHS-direktiivin vaatimukset tuotteiden turvallisuudesta.

Kotimainen latauslaite on vastuullinen valinta

Hankkimalla Vaasan Sähkön latauslaitteen tuet suomalaista työtä, sillä suurin osa laitteen osista valmistetaan Suomessa. Myös kokoonpano tapahtuu kotimaassa. Suomalainen työ on tae siitä, että tuote on valmistettu vastuullisissa työoloissa.

Laitteen osista muun muassa mekaniikka-, elektroniikka- ja muoviosat ovat peräisin suomalaisilta valmistajilta. Ne osat, joita kotimaasta ei ole saatavilla kilpailukykyiseen hintaan, tulevat Saksasta. Kaikkien osien alkuperä ja valmistusmateriaalit ovat tarkasti jäljitettävissä, joten ne voidaan kierrättää oikeaoppisesti – vielä vuosikymmenienkin päästä.

Auton akulle pidempi elinikä älykkäällä latauslaitteella

Latauspisteessämme on muitakin ominaisuuksia kuin pelkkä auton akun lataus, eli se on niin kutsuttu älykäs sähköauton latauslaite.

Latauslaite muun muassa lataa auton akkua mahdollisuuksien mukaan pienellä latausteholla. Tämä pidentää autosi akun elinikää, sillä akku kärsii siitä, jos lataus tapahtuu aina täydellä teholla.

Jos sinulla on kiire, lataus tapahtuu nopeasti ja tarvittaessa täydellä teholla. Mobiilisovelluksella kerrot latauslaitteelle, kuinka pian ja kuinka täyteen haluat akun latautuvan. Latauslaite hoitaa loput: se määrittää lataustehon niin, että akku on ladattu mahdollisimman fiksusti haluamaasi ajankohtaan mennessä.

Tulevaisuudessa osa ekologista älykotia

Vaasan Sähkö kehittää parhaillaan älykotijärjestelmää, joka tekee kodista kuin kodista energiatehokkaan älykodin. Sähköauton latauslaitteemme sopii osaksi järjestelmää, joka mahdollistaa auton latauksen ympäristöystävällisesti ja edullisesti.

Laitteisto on pieni ja huomaamaton. Se asennetaan kodin sähkökaappiin. Järjestelmään voidaan liittää myös Vaasan Sähkön aurinkopaneelit.

Näin sähköauto latautuu vihreästi ja edullisesti älykodissa

Älykotilaitteisto yhdistetään nettiin, ja se seuraa sähkön kysynnän ja hinnan kehitystä sähkömarkkinoilla sekä viestii latauslaitteen kanssa. Älykotilaitteisto ajoittaa akun latauksen mahdollisuuksien mukaan niille tunneille, kun sähköä on hyvin saatavilla. Tämä kannattaa, sillä tällöin

 • sähkön tuotanto on vihreimmillään, sillä päästöttömät tuotantomuodot, kuten aurinko- ja tuulivoima, riittävät vastaamaan kohtuulliseen kysyntään
 • sähkön markkinahinta on edullisimmillaan. Lataaja hyötyy tästä taloudellisesti, kun hänellä on pörssisähkösopimus, jossa energiahinta määrittyy sähkön markkinahinnan mukaan.

Aurinkopaneeleilla ilmaisia ajokilometrejä

Kun älykotiekosysteemiin yhdistetään aurinkopaneelit, saat ilmaisia ajokilometrejä sähköautoon ja ladattavaan hybridiin.

Ekosysteemi mahdollistaa sen, että auton akun lataus käynnistyy aina, kun aurinko paistaa. Aurinkopaneelien ja sähköauton omistajalle tämä on taloudellisesti kannattavampaa kuin myydä itse tuotettu sähkö takaisin verkkoon.

Vaasan Sähköltä saat sekä latauslaitteen että laadukkaat aurinkopaneelit avaimet käteen -asennuksena kaikkialle Suomeen.

Juttuun on haastateltu latauspistettä kehittäneen Comsel System Oy:n toimitusjohtajaa Kristian Heimosta.

Kysymyksiä vastuullisesta sähköauton latauslaitteesta

Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää