Den hållbara laddaren för elbilar har utvecklats med ekologi som prioritet

Vasa Elektriskas laddare för elbilar och laddhybrider har utvecklats med hållbarhet och miljövänlighet som främsta prioritet. Inte bara naturen, utan även våra kunder tackar: elbilsladdaren är av hög kvalitet, håller länge och medför inbesparingar åt användaren.

Vill du ha en högkvalitativ och hållbar elbilsladdare är Vasa Elektriskas laddningsenhet ditt val. Den är designad i Vasa med hållbarhet som grund.

Hållbar design och hållbara produktionsprinciper innebär fördelar för både naturen och laddarens användare. Laddningsenheten är bland annat utformad så att dess delar kan bytas ut och förnyas vid behov. Det gör elbilsladdaren till en långsiktig och lönsam investering.

Elbilsladdaren har designats med hjälp av EcoDesign-produktutvecklingsverktyget, vilket minimerar produktens miljöpåverkan under hela dess livscykel.

EcoDesign-metoden innebär i praktiken att laddaren

 • är närproducerad: Transporavstånd och därmed även utsläpp har minimerats genom att skaffa laddarens delar så lokalt som möjligt, till största del från Finland. Monteringen sker i Vasa.
 • är tillverkad av säkra material: Elektroniken som används i laddaren följer EU:s RoHS-direktiv, vilket innebär att den inte innehåller hälsofarliga ämnen.
 • håller länge: Alla delar i enheten kan bytas ut. En felaktig enhet behöver inte bytas ut mot en ny, utan i stället kan den repareras. Därför är dess livscykel lång, cirka 12 år.
 • kan uppdateras: För att hålla din enhet igång så länge som möjligt uppdateras dess programvara automatiskt. Uppdateringar finns även tillgängliga till mobilappen som ansluter till din enhet.
 • är kompatibel med de nyaste bilarna: Laddaren stöder sig på ISO 15 118-standarden som gäller kommunikation mellan bil och laddare. Tack vare detta fungerar laddaren inom en snar framtid med nya bilar som lanseras på marknaden.
 • är återvinningsbar: Laddaren är tillverkad av återvinningsbara och återanvändbara material.
 • en del av det smarta elnätet: Med hjälp av laddaren kan du i framtiden delta i flexibel förbrukning, vilket innebär att din elbil kan överföra energi till elnätet och på så sätt balansera driften av nätet. I takt med att eltrafiken blir allt vanligare är detta viktigt för elnätets kapacitet.
 • en del av det smarta hemmet: I framtiden kan laddningsenheten kopplas till det smarta hem-systemet som Vasa Elektriska håller på att utveckla. Systemet kommer att optimera laddningen så att allt sker så miljövänligt som möjligt och ekonomiskt för användaren. Även Vasa Elektriskas solpaneler kan kopplas till ett smart hem-system, vilket betyder att du kan producera el och gratis körkilometrar åt dig själv.

Hur ekologisk är EcoDesign-metoden?

EcoDesign-metoden är baserad på IEC 62430-standarden, som är en av experter internationellt accepterad ekologisk designstandard.

Metoden minimerar produktens miljöpåverkan från början till slut under hela dess livscykel, vilket gör den mer omfattande än någon annan etablerad miljöstandard.

EcoDesign-metoden omfattar

 • Krav i miljöstandarden ISO 14 001 gällande produktens miljövänlighet
 • Standarden ISO 62430, som omfattar miljövänlig design
 • Kraven i Europeiska unionens RoHS-direktiv om produktsäkerhet.

En hemladdare är ett hållbart val

Genom att skaffa Vasa Elektriskas elbilsladdare stödjer du finländskt arbete, eftersom de flesta delar i laddaren är tillverkade i Finland. Även monteringen sker i Finland. Finländskt arbete är en garanti för att produkten har tillverkats under hållbara arbetsförhållanden.

Laddningsenhetens mekaniska och elektroniska delar samt delar av plast härstammar från finländska tillverkare. De delar som inte är tillgängliga i Finland till ett konkurrenskraftigt pris kommer från Tyskland. Ursprunget och materialen för alla delar är noggrant spårbara, så de kan återvinnas på rätt sätt – även flera decennier framåt.

Längre batteritid med smart laddare

Vår laddningsenhet är en så kallad smart elbilsladdare med flera funktioner, och därför duger den till mer än att bara ladda bilbatteriet.

Bland annat laddar den ditt bilbatteri med en så låg laddningseffekt som möjligt. Detta förlänger livslängden på din bils batteri, eftersom batteriet lider om det alltid laddas med full effekt.

Om du har bråttom kommer laddningen att gå snabbt och vid behov med full effekt. Med mobilappen kan du tala om för laddaren hur snabbt och hur fullt du vill att batteriet ska laddas. Laddningsenheten tar hand om resten: den bestämmer laddningseffekten så att batteriet laddas så smart som möjligt vid önskad tidpunkt.

En del av ett ekologiskt smart hem i framtiden

Vasa Elektriska utvecklar just nu ett smart hemsystem som kan göra vilket hem som helst till ett energieffektivt smart hem. Vår elbilsladdare passar in i ett system som gör att du kan ladda din bil på ett miljövänligt och prisvärt sätt.

Hårdvaran är liten och diskret. Den installeras i hemmets elskåp. Även Vasa Elektriskas solpaneler kan anslutas till systemet.

Så här laddas elbilen grönt och billigt i ett smart hem

Den smarta hemutrustningen är ansluten till internet och följer efterfrågan och pris på el på marknaden samt kommunicerar med laddaren. Hårdvaran för smarta hem laddar batteriet främst under de timmar då det finns gott om el i nätet. Det här lönar sig, för då är

 • elproduktionen som grönast, eftersom nollutsläppsproduktionsformer, såsom sol- och vindkraft räcker till för att möta en rimlig efterfrågan;
 • marknadspriset på el är som lägst. Om användaren har ett börselavtal tjänar användaren på detta eftersom energipriset bestäms enligt marknadspriset på el.

Solpaneler ger gratis körkilometrar!

När solpaneler kopplas till det intelligenta hemsystemet, får du gratis körkilometrar för en elbil eller laddhybrid.

Ekosystemet ser till att laddaren alltid kopplas på och laddar din bil när solen skiner. För den som äger solpaneler och elbil är detta ett mer ekonomiskt lönsamt alternativ än att sälja tillbaka den egenproducerade elen till nätet.

Hos Vasa Elektriska kan du få både laddare och högkvalitativa solpaneler som nyckelfärdig installation vart som helst i hela Finland.

Vi intervjuade för artikeln Kristian Heimo, vd för Comsel System Oy, som utvecklat laddningsenheten.

Frågor om en hållbar elbilsladdare

Hemma

Tystnad gör gott

Läs mer
Aktuellt

Seglarveteraner

Läs mer
Aktuellt

Färre utsläpp i sjöfarten

Läs mer
Aktuellt

Man lär sig om energibranschen på kaffepausen

Läs mer
Mat & recept

Sommarens fräschaste drink

Läs mer
Iakttagelser

Stora frågor – små gärningar

Läs mer
Hemma

Enkla tips för att sommarstäda bilen

Läs mer
Hemma

Dagens besökskultur är avslappnad, men inte spontan

Läs mer
Aktuellt

Kommer börsel snart att följas i kvarttimmes intervaller i stället för på timbasis?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: sommaren 2024

Läs mer
Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer