Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Tradenomiopiskelija Saku Luoma, 22, palasi kesätöihin Vaasan Sähkölle mielellään. Työkseen hän myy aurinkopaneeleita yrityksille ja sähköautojen latausratkaisuja. Esitimme Sakulle kolme kysymystä!

Miten päädyit toista kesää Vaasan Sähkölle?

”Viihdyin täällä viime kesänä hyvin. Kun koulu alkoi syksyllä, jatkoin hommia tuntityöläisenä koulun ohessa 5—10 tuntia viikossa. Toivoin, että voisin taas kesällä tehdä töitä täyspäiväisesti. Kun kävin kysymässä tätä esihenkilöltäni helmikuun paikkeilla, hän oli kuulemma toivonut samaa asiaa.

Työ Vaasan Sähköllä on ollut mielenkiintoista. Aurinkopaneelit eivät olleet minulle entuudestaan tuttuja, mutta työpaikka kiinnosti, koska olen kiinnostunut teknisistä asioista. Myyntityö menee myös yksiin tradenomiopintojeni kanssa.

Esihenkilöni piti minulle muutaman viikon tiiviin perehdytyksen, mikä oli hyvä startti kesätöihin. Työni oli ottaa yhteyttä asiakkaisiin, jotka olivat jättäneet meille netissä yhteydenottopyynnön aurinkopaneeleihin liittyen. Aluksi soittaminen jännitti, mutta se meni nopeasti ohi. Nyt olen siirtynyt myymään myös sähköautojen latausratkaisuja. Mitä monipuolisempaa työ on, sitä kivempaa se on.

Pystyn palvelemaan asiakkaita suomeksi ja ruotsiksi, sillä äidinkieleni on suomi, mutta olen käynyt koulut ruotsiksi. Se on rikkaus, josta veljeni ovat minulle kateellisia.”

Miksi viihdyt töissä Vaasan Sähköllä?

”Vaasan Sähkö on tosi joustava työnantaja. Tuntityöläisenä olen voinut tehdä töitä aika lailla silloin, kun minulle sopii. Pystyn tekemään töitä myös etänä, mikä helpottaa töiden aikatauluttamista koulun oheen. Täyspäiväisesti työskennellessäni viihdyn enemmän toimistolla, koska kaipaan rutiineja.

Työpaikalla on kiva nähdä työkavereita. Meillä on sähkökauppayksikössä todella hyvä porukka. Kollegat ovat erittäin avoimia. Ihan sama kuka istuu taukotilassa, aina voi mennä seuraksi kahvittelemaan. Käymme myös yhdessä lounaalla isolla porukalla.”

Mikä energia-alassa kiehtoo?

”Monimutkaisuus. Alalla on paljon erilaista teknologiaa ja monia sidosryhmiä, ja erityisesti energiamarkkinat ovat monimutkaiset. Energia-ala on tulevaisuuden ala. Se tulee olemaan kärkijoukoissa viemässä vihreää siirtymää eteenpäin. Tämä kuulostaa kiinnostavalta.

Perehdytyksessä olen oppinut paljon aurinkopaneeleista ja sähköauton latauspisteistä. Perusymmärrystä siitä, miten energia-ala ja -markkinat toimivat, olen saanut muun muassa kahvipöytäkeskusteluista. Lisäksi meillä on muutaman kerran vuodessa sähkökauppapäivät, joissa eri tiimit kertovat tekemisistään.”

Teksti: Elina Vironen
Kuvat: Christoffer Björklund

Saku Luoma

Työ: myyjä sähkökauppayksikössä
Koulutus: opiskelee tradenomiksi
Harrastukset: kuntosali ja maastopyöräily.