Sähkölasku ja maksaminen

Vapauta energiaa elämää varten – tee laskun maksamisesta mahdollisimman helppoa.

Lue vinkkimme siitä, miten valitset juuri sinulle sopivan laskutyypin ja laskutusrytmin. Alla olevat usein kysytyt kysymykset kertovat myös, mihin laskutus perustuu sekä mitä tietoja saat sähkölaskultasi.

Kysymyksiä laskusta

E-lasku on vaivaton ja ekologinen tapa vastaanottaa ja maksaa laskuja. Saat e-laskun verkkopankkiisi, jossa voit lukea, maksaa ja arkistoida sen helposti. Teet e-laskusopimuksen kätevästi verkkopankissasi. Tarvitset vain Vaasan Sähkön asiakasnumeron ja laskutussopimusnumeron, jotka löydät uusimmalta sähkö- tai kaukolämpölaskultasi.

Tee näin

 1. Kirjaudu verkkopankkiisi.
 2. Noudata verkkopankin ohjeita ja tilaa uusi e-lasku. Valitse laskuttajaksi Vaasan Sähkö Oy. Anna tunnistetiedoiksi asiakasnumerosi ja laskutussopimusnumerosi. Muista valita myös oikea laskun aihe – sähkölasku tai kaukolämpölasku.
 3. Jos et halua hyväksyä jokaista laskua erikseen, valitse automaattinen maksaminen.
 4. Tarkista tiedot ja tallenna.

Seuraava lasku saattaa tulla vielä paperilla, mutta sen jälkeen saat e-laskusi suoraan verkkopankkiin, jonne laskusi myös arkistoituvat.

Kun saat sähkölaskun e-laskuna, voit itse päättää, haluatko laskun tiheämmin. Jos taas laskusi tulee paperilla postilaatikkoon, riippuu laskujen määrä vuodessa siitä, miten suuri kulutuksesi on.

 • pieni sähkönkulutus, esim. kerrostaloasukas => 4 laskua/vuosi
 • suuri sähkönkulutus, esim. sähkölämmittäjä => 6 tai 12 laskua/vuosi

Suosittelemme kaikille asiakkaillemme e-laskua. E-lasku ei ole riippuvainen postin kuljetuksesta, se ei kastu räntäsateesta eikä sen saapumista tarvitse jännittää lomamatkan aikana.

Jos e-lasku ei ole sinulle sopiva maksutapa, voit saada laskun paperisena postilaatikkoon tai tehdä pankin kanssa sopimuksen suoramaksusta.

Suoramaksulla maksat laskut ilman verkkopankkia. Kun käytössäsi on suoramaksu, toimitamme sinulle laskun tiedot postitse hyvissä ajoin ennen eräpäivää ja lähetämme samanaikaisesti laskun maksutiedot suoraan pankkiisi. Suoramaksusopimuksella valtuutat pankin maksamaan laskun puolestasi. Pankki maksaa laskun tililtäsi automaattisesti eräpäivänä.

Yritysasiakkaille suosittelemme verkkolaskua.

Sähkölasku sisältää paljon lakien ja asetusten määrittämää tietoa, minkä vuoksi lasku voi näyttää mutkikkaalta.

Lasku muodostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa sisältää yhteenvedon eri palvelujen laskutuksesta sekä maksutiedot. Muun muassa saat tietää

 • mitä sähkönkäyttöpaikkaa lasku koskee
 • minkä aikavälin sähkönkäytöstä on kyse
 • milloin lasku on kirjoitettu, eli laskun päiväyksen
 • summan ja eräpäivän
 • suoramaksusta, mikäli sellainen maksutapa on käytössä
 • viitenumeron, joka vaihtuu sähkölaskuittain. Ota tämä huomioon maksaessasi laskua tilisiirtona omassa verkkopankissasi.

Toinen osa laskusta muodostuu erittelystä sisältäen mm. tiedot laskutusjaksosta, yksikköhinnoista sekä energiamääristä. ​Tämä osa kertoo sinulle

 • sähkönkäyttösi määrän (kWh)
 • perus- ja energiamaksun yksikköhinnat erikseen sähkön myynnin ja/tai siirron* osalta
 • sähkön siirron* yhteydessä veloitettavasta sähköverosta
 • mahdollisista muista maksuista, kuten viivästyskoroista ja -maksuista
 • tietoa maksuista ja sähkönkäytön määrästä vuodessa.

*) Jos sähkönsiirtoyhtiösi on Vaasan Sähköverkko, sisältää lasku tiedot myös siirrosta. Jos asut toisen yhtiön jakelualueella, saat erillisen laskun siirrosta.

Asut Vaasan Sähköverkon jakelualueella. Riippumatta sähkönmyyjäyhtiöstä, sähkön siirrosta ja sen laskutuksesta huolehtii edelleen paikallinen sähköverkkoyhtiö. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa.

Voit siirtää laskun eräpäivää näppärästi Online-palvelussa. Mikäli eräpäivän siirto onnistuu, se näkyy automaattisesti avoinna olevan laskun kohdalla.

Voit vaihtaa laskun eräpäivää jos toimit ennen eräpäivää, sinulla ei ole muita erääntyneitä laskuja avoinna etkä ole siirtänyt kyseisen laskun eräpäivää aikaisemmin.

Jos käytössäsi on e-lasku, muistathan tehdä muutoksen eräpäivään myös verkkopankissasi.

Pitkät sähkökatkot korvataan

Laki suojaa sähkönkuluttajaa pitkien sähkökatkojen sattuessa. Jos olet sähkökatkon vuoksi ollut yhtäjaksoisesti ilman sähköjä vähintään 12 tuntia, on sinulla oikeus vakiokorvaukseen. Lisätietoja korvauksista saat omalta sähköverkkoyhtiöltäsi.

Asutko Vaasan Sähköverkon alueella? Lue lisää korvauskäytännöistä!

Jaa sivu