Sähkölasku ja maksaminen

Vapauta energiaa elämää varten – tee laskun maksamisesta mahdollisimman helppoa.

Lue vinkkimme siitä, miten valitset juuri sinulle sopivan laskutyypin ja laskutusrytmin. Alla olevat usein kysytyt kysymykset kertovat myös, mihin laskutus perustuu sekä mitä tietoja saat sähkölaskultasi.

Lue: Koronavirus ja laskujen maksaminen

Seuraa sovelluksesta millainen sähkölasku on tulossa

Lataa uusi sovelluksemme ja ennakoi tulevaa sähkölaskua.

Kysymyksiä laskusta

Suosittelemme kaikille asiakkaillemme valitsemaan itselleen sopivan sähköisen laskun. Sähköinen lasku ei ole riippuvainen postin kuljetuksesta, ei kastu räntäsateesta eikä sen saapumista tarvitse jännittää lomamatkan aikana. Sähköinen lasku on myös helppo ilmastoteko!

Toimitamme laskut sähköisesti e-laskuna sekä Kivran ja OmaPostin palveluihin. E-lasku tulee verkkopankkiisi, kun taas Kivra ja OmaPosti toimivat sähköisinä postilaatikkoina, joissa myös hoidat helposti laskun maksun.

Yritysasiakkaille suosittelemme verkkolaskua.

Jos sähköinen lasku ei ole sinulle sopiva maksutapa, voit saada laskun paperisena postilaatikkoon tai tehdä pankin kanssa sopimuksen suoramaksusta.

Suoramaksulla maksat laskut ilman verkkopankkia. Kun käytössäsi on suoramaksu, toimitamme sinulle laskun tiedot postitse hyvissä ajoin ennen eräpäivää ja lähetämme samanaikaisesti laskun maksutiedot suoraan pankkiisi. Suoramaksusopimuksella valtuutat pankin maksamaan laskun puolestasi. Pankki maksaa laskun tililtäsi automaattisesti eräpäivänä.

E-lasku on vaivaton ja ekologinen tapa vastaanottaa ja maksaa laskuja. Saat e-laskun verkkopankkiisi, jossa voit lukea, maksaa ja arkistoida sen helposti. Teet e-laskusopimuksen kätevästi verkkopankissasi. Tarvitset vain Vaasan Sähkön laskutusperustetunnuksen, jonka löydät uusimmalta sähkö- tai kaukolämpölaskultasi.

Tee näin

 1. Kirjaudu verkkopankkiisi.
 2. Noudata verkkopankin ohjeita ja tilaa uusi e-lasku. Valitse laskuttajaksi Vaasan Sähkö Oy tai Vaasan Sähköverkko Oy (jos kyseessä on verkkopalvelulasku). Anna tunnistetiedoksi laskutusperustetunnuksesi. Muista valita myös oikea laskun aihe – sähkölasku tai kaukolämpölasku.
 3. Jos et halua hyväksyä jokaista laskua erikseen, valitse automaattinen maksaminen.
 4. Tarkista tiedot ja tallenna.

Seuraava lasku saattaa tulla vielä paperilla, mutta sen jälkeen saat e-laskusi suoraan verkkopankkiin, jonne laskusi myös arkistoituvat.

Kun otat Kivran käyttöön joko sovelluksena tai Kivran verkkosivuilla, voit jatkossa vastaanottaa, maksaa ja arkistoida kaikki laskusi palvelussa. Kivran käyttö on sinulle maksutonta ja otat palvelun käyttöön helposti ja turvallisesti.

Tee näin

 1. Lataa Kivra-sovellus puhelimesi sovelluskaupasta tai mene verkkosivulle kivra.fi.
 2. Rekisteröidy palveluun joko verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Tämän jälkeen saat Kivran käyttäjätunnuksen.
 3. Kun olet ottanut palvelun käyttöön, saat jatkossa automaattisesti Vaasan Sähkön sinulle lähettämät laskut sovellukseen tai käyttäjätilillesi, jos käytät selainversiota. Palvelussa myös maksat laskut helposti.

Huomaathan, ettei lasku tule enää esimerkiksi paperisena, jos siirryt palveluun. Jos käytät palvelua muille laskuille, mutta haluat edelleen saada Vaasan Sähkön laskut toisella tavalla, voit palvelussa poistaa Vaasan Sähkön lähettäjien joukosta.

Ei enää myöhästyneitä paperilaskuja eikä unohtuneita eräpäiviä!

Kun Kivraan tulee uusi lasku, saat myös ilmoituksen sähköpostiin. Huomaathan vahvistaa sähköpostiosoitteesi rekisteröinnin yhteydessä. Jos käytät mobiilisovellusta, saat push-ilmoituksen puhelimeesi, kun uusi lasku tipahtaa Kivraan!

Lue lisää Kivran käytöstä

Kun otat OmaPostin käyttöön joko sovelluksena tai verkkosivulla oma.posti.fi, voit jatkossa vastaanottaa, maksaa ja arkistoida kaikki laskusi palvelussa. OmaPostin käyttö on sinulle maksutonta ja otat palvelun käyttöön helposti ja turvallisesti.

Tee näin

 1. Lataa OmaPosti-sovellus puhelimesi sovelluskaupasta tai mene osoitteeseen oma.posti.fi/welcome/.
 2. Jos sinulla ei ennestään ole Postin käyttäjätunnusta, luo sellainen. Valmistaudu tunnistautumaan. Jatka OmaPostiin. Valitse ensimmäisellä käyttökerralla sinulle sopivat asetukset. Voit muuttaa asetuksia myöhemmin.
 3. Kun olet ottanut palvelun käyttöön, saat jatkossa automaattisesti Vaasan Sähkön sinulle lähettämät laskut sovellukseen tai käyttäjätilillesi, jos käytät selainversiota. Palvelussa myös maksat laskut helposti.

Huomaathan, ettei lasku tule enää esimerkiksi paperisena, jos siirryt palveluun. Jos käytät palvelua muille laskuille, mutta haluat edelleen saada Vaasan Sähkön laskut toisella tavalla, voit palvelussa poistaa Vaasan Sähkön lähettäjien joukosta.

Ei enää myöhästyneitä paperilaskuja eikä unohtuneita eräpäiviä!

Kun OmaPostiin tulee uusi lasku, saat myös ilmoituksen sähköpostiin. Huomaathan vahvistaa sähköpostiosoitteesi rekisteröinnin yhteydessä. Jos käytät mobiilisovellusta, saat push-ilmoituksen puhelimeesi, kun uusi lasku tipahtaa OmaPostiin!

Lue lisää OmaPostin käytöstä

Kun saat sähkölaskun e-laskuna, voit itse päättää, haluatko laskun tiheämmin. Jos taas laskusi tulee paperilla postilaatikkoon, riippuu laskujen määrä vuodessa siitä, miten suuri kulutuksesi on.

 • pieni sähkönkulutus, esim. kerrostaloasukas => 4 laskua/vuosi
 • suuri sähkönkulutus, esim. sähkölämmittäjä => 6 tai 12 laskua/vuosi

Sähkölasku sisältää paljon lakien ja asetusten määrittämää tietoa, minkä vuoksi lasku voi näyttää mutkikkaalta.

Lasku muodostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa sisältää yhteenvedon eri palvelujen laskutuksesta sekä maksutiedot. Muun muassa saat tietää

 • mitä sähkönkäyttöpaikkaa lasku koskee
 • minkä aikavälin sähkönkäytöstä on kyse
 • milloin lasku on kirjoitettu, eli laskun päiväyksen
 • summan ja eräpäivän
 • suoramaksusta, mikäli sellainen maksutapa on käytössä
 • viitenumeron, joka vaihtuu sähkölaskuittain. Ota tämä huomioon maksaessasi laskua tilisiirtona omassa verkkopankissasi.

Toinen osa laskusta muodostuu erittelystä sisältäen mm. tiedot laskutusjaksosta, yksikköhinnoista sekä energiamääristä. ​Tämä osa kertoo sinulle

 • sähkönkäyttösi määrän (kWh)
 • perus- ja energiamaksun yksikköhinnat erikseen sähkön myynnin ja/tai siirron* osalta
 • sähkön siirron* yhteydessä veloitettavasta sähköverosta
 • mahdollisista muista maksuista, kuten viivästyskoroista ja -maksuista
 • tietoa maksuista ja sähkönkäytön määrästä vuodessa.

*) Jos sähkönsiirtoyhtiösi on Vaasan Sähköverkko, sisältää lasku tiedot myös siirrosta. Jos asut toisen yhtiön jakelualueella, saat erillisen laskun siirrosta.

Asut Vaasan Sähköverkon jakelualueella. Riippumatta sähkönmyyjäyhtiöstä, sähkön siirrosta ja sen laskutuksesta huolehtii edelleen paikallinen sähköverkkoyhtiö. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa.

Voit siirtää laskun eräpäivää näppärästi Online-palvelussa. Mikäli eräpäivän siirto onnistuu, se näkyy automaattisesti avoinna olevan laskun kohdalla.

Voit vaihtaa laskun eräpäivää jos toimit ennen eräpäivää, sinulla ei ole muita erääntyneitä laskuja avoinna etkä ole siirtänyt kyseisen laskun eräpäivää aikaisemmin.

Jos käytössäsi on e-lasku, muistathan tehdä muutoksen eräpäivään myös verkkopankissasi.

Pitkät sähkökatkot korvataan

Laki suojaa sähkönkuluttajaa pitkien sähkökatkojen sattuessa. Jos olet sähkökatkon vuoksi ollut yhtäjaksoisesti ilman sähköjä vähintään 12 tuntia, on sinulla oikeus vakiokorvaukseen. Lisätietoja korvauksista saat omalta sähköverkkoyhtiöltäsi.

Asutko Vaasan Sähköverkon alueella? Lue lisää korvauskäytännöistä!

Jaa sivu