Kodit kertaheitolla lämpimiksi puhtaalla lämmöllä

Vaasan Sähkö rakennuttaa Påttin jätevedenpuhdistamon yhteyteen laitoksen, joka ottaa talteen hukkalämpöä puhdistetusta jätevedestä. Lämpö kierrätetään kaukolämmöksi. Vuoden 2023 lopussa valmistuva laitos on askel kohti hiilivapaata kaukolämmöntuotantoa.

Mistä on kyse?

Vaasan Sähkö rakennuttaa Vaasan Påttin jätevedenpuhdistamon yhteyteen laitoksen, joka kerää hukkalämpöä puhdistetusta jätevedestä lämpöpumppujen avulla. Investointi on noin 11 miljoonaa euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö tukee hanketta 1,9 miljoonalla eurolla.

Laitoksen kaksi valtavaa lämpöpumppua ottaa vuodessa talteen 50–60 gigawattituntia lämpöä. Se kierrätetään kaukolämpöverkkoon ja lämmittämään vaasalaisten koteja ja käyttövettä.

”Hukkalämpö riittää lämmittämään Vaasan kaukolämpöverkkoon kuuluvat 1 850 omakotitaloa, ja lämpöä jää vielä yli”, Vaasan Sähkön kaukolämpöyksikön johtaja Markus Tuomala kertoo.

Laitoksen on tarkoitus valmistua ensi vuoden loppuun mennessä ja kaupallisen lämmöntuotannon alkaa vuonna 2024. Kaukolämmön hintaan tai asukkaiden vesi- tai jätevesimaksuihin sillä ei ole vaikutusta.

”Laitos takaa sen, että kaukolämmön hinta pysyy kilpailukykyisenä. Kun kaukolämpö tuotetaan puhtaasti, esimerkiksi tulevaisuuden mahdolliset päästömaksut eivät nosta sen hintaa.”

Miksi olette laitoksesta niin innoissanne?

”On mahtavaa saada uusi lämmöntuotantotapa, joka ei perustu polttamiseen.”

Kun lämmöntuotantoa puhdistetaan kaukolämpöverkossa, muutokset ovat valtavia. Lähes 2 000 kotia siirtyy vihreän energian piiriin kertaheitolla.

”On parempi investoida yhteen tehokkaaseen lämpöpumppulaitokseen sen sijaan, että yli 1 850 omakotitalo-omistajaa alueellamme joutuisi itse vaihtamaan lämmitysmuotonsa päästöttömiksi.”

Tuomala näkeekin, että kaukolämpö on kaupungeissa nopein tapa siirtyä päästöttömään aikakauteen.

Kuinka laitos mahdollistaa kulutusjouston?

Uusi laitos yhdessä Vaasan Vaskiluodon lämpövaraston kanssa mahdollistaa kaukolämpöverkon osallistumisen sähkön kulutusjoustoon.

Lämpöpumput tarvitsevat toimiakseen sähköä. Ne voivat joustaa sähkönkäytössä eli tuottaa lämpöä pienemmällä teholla silloin, kun sähkö markkinat kaipaavat enemmän sähköä kysyntäpiikkien aikaan. Korvaava lämpö saadaan tällöin lämpövarastosta. Varastoitu lämpö on voitu tuottaa esimerkiksi tuulivoimalla, kun sitä on ollut edullisesti saatavilla. Lämpö on varastoitu veteen, joka on lämmitetty lämpöpumpuissa ja lämpökattiloissa käytetyllä tuulisähköllä.

”Sähkön hintavaihtelu sähkömarkkinoilla on nyt suurta, ja sen odotetaan kasvavan uusiutuvien energiamuotojen yleistyessä. Joustava sähkönkulutus on tärkeässä roolissa, jotta esimerkiksi tuulivoimaan kannattaa investoida lisää.”

Kulutusjousto mahdollistaa sähkön tuotannon vähäpäästöisemmin ja voi estää sähkön kuluttajahintaa nousemasta korkealle. Uusiutuvan energian tuotantolaitosten rakentaminen taas parantaa energiaomavaraisuuttamme.

Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää