Näin liityt sähköverkkoon

Uuden, rakenteilla olevan omakotitalon liittäminen sähköverkkoon onnistuu helposti ja varmasti näillä ohjeilla.

Ota yhteys sähkösuunnittelijaan ja sähköurakoitsijaan

Kun tarvitset sähköt uuteen kotiin, ensimmäinen askel on sähkösuunnitelman tilaaminen. Sähkösuunnitelmia tekevät sähkösuunnittelijat. Useilla talotehtailla on oma sähkösuunnittelija, jonka palvelut voivat sisältyä talopakettiin. Muussa tapauksessa voit tilata sähkösuunnitelman vapaasti valitsemaltasi sähkösuunnittelijalta.

Ota myös yhteys sähköurakoitsijaan, joka hoitaa kotisi sähkötyöt käytännössä. Urakoitsija laskee sähköliittymän pääsulakkeiden koon, joiden perusteella määräytyvät liittymismaksut. Sinun täytyy tietää pääsulakkeiden koko, jotta voit tilata sähköliittymän.

Katso lista TUKES:in hyväksymistä sähköurakoitsijoista.

Tilaa sähköliittymä uuteen omakotitaloon ajoissa

Kun sinulla on sähkösuunnitelma, seuraava askel kodin sähköistämisessä on rakennuksen liittäminen sähköverkkoon. Se onnistuu näin:

  • Tilaa sähköliittymä paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Tarkista tästä, kuulutko Vaasan Sähköverkon jakelualueeseen ja täytä liittymislomake ja tilaa liittymä tästä. Lähetämme sinulle liittymissopimuksen allekirjoitettavaksi.
  • Toimi ajoissa! Tarkista paikallisen sähköverkkoyhtiösi toimitusajat. Vaasan Sähköverkon jakelualueella  sähköliittymä omakotitaloon asemakaava-alueella pitää tilata vähintään kuukautta ennen ja asemakaava-alueen ulkopuolella vähintään kaksi kuukautta ennen sähkön tarvetta.
  • Varaa liittymissopimusta varten tarkat tiedot kohteen sijainnista, pääsulakkeen koosta, kopion asemapiirroksesta tai haja-asutusalueella kopion ympäristökartasta.

Saat sähköt rakennustyömaalle näin:

Useimmiten sähköliittymä tilataan jo hyvissä ajoin ennen rakennustöiden alkua, jotta sähköt saadaan päälle rakennustyömaalle.

Kaikissa tapauksissa tämä ei ole mahdollista, esimerkiksi jos sähkömittarikeskus tulee talopaketin mukana talon seinään valmiiksi asennettuna eli vasta rakentamisen ollessa pidemmällä.

Tässä tapauksessa voit hankkia työmaalle tilapäissähköt Vaasan Sähköverkolta. Vuokrakeskuksen toimitusaika on 3–10 arkipäivää.

Tilaa samalla aurinkopaneelit ja sähköauton latauspiste

Kun haluat uuteen kotiin aurinkopaneelit tai sähköauton latauspisteen, ota rakennusvaiheessa yhteys Vaasan Sähkön asiakaspalveluun.

Vaasan Sähkö myy ja asentaa laadukkaita aurinkosähköjärjestelmiä ja myös pian älykkäitä sähköauton latauspisteitä. Kerro tarpeesi asiantuntijoille, niin saat avun laitteistojen mitoitukseen ja sopivan sähköliittymän valintaan.

Näin omakotitalo liitetään sähköverkkoon käytännössä

Kun olet tehnyt liittymissopimuksen, on aika liittää rakennus sähköverkkoon. Vaasan Sähköverkon alueella rakennus liitetään sähköverkkoon maakaapelilla. Kaivuutöitä varten tarkista kaivulupa.fi-palvelusta, sijaitseeko tontilla sähkö-, puhelin- tai valokuitukaapeleita tai kaukolämpöputkistoja. Kaivuutyöt hoitaa kaivu-urakoitsija.

Urakoitsija asentaa liittymiskaapelin kaapeliojaan ja mittauskeskuksen tontille sekä tilaa kotiin tulevan sähkömittarin puolestasi.

Vaasan Sähköverkko huolehtii, että tontin rajalla on liittymispiste, johon maakaapeli voidaan liittää. Jos talo sijaitsee haja-asutusalueella, ei tontilla välttämättä ole liittymispistettä. Tällöin Vaasan Sähköverkko hoitaa uuden sähköverkon rakentamisen tontille asti.

Muista tehdä sähkösopimus uuteen kotiin

Kun liität omakotitalon sähköverkkoon, muista myös tehdä kotiin sähkösopimus. Siinä missä sähköliittymä tulee tilata paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä, sähkösopimuksen voit tehdä haluamasi sähköyhtiön kanssa maantieteellisestä sijainnista riippumatta.

Tee sähkösopimus mielellään kaksi viikkoa ennen ja viimeistään paria arkipäivää ennen sähköntarvetta.

Tee sähkösopimus tästä

Ohjeita rakentajalle

Viisaasti virtaava sähkö on yksi nykyaikaisen omakotitaloasumisen tärkeimmistä asioista. Uuden kodin sähköistäminen tapahtuu kivuttomasti, kun muistat hoitaa sähkösuunnitelman, liittymissopimuksen, maakaapelin, mittauskeskuksen, sähkösopimuksen ja kytkennän verkkoon.

Lue lisää
Ajankohtaista

Vastuullista sähkönsiirtoa

Lue lisää
Ajankohtaista

Analogian kaipuu: Harrastuksena filmikuvaus

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Talvi 2023-2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tervetuloa takaisin, vinyylilevy

Lue lisää
Ajankohtaista

Vastuullisuus elää ja kehittyy ajassa

Lue lisää
Ajankohtaista

Yhdenvertaisuus vaatii tekoja

Lue lisää
Ajankohtaista

Sesongin suosikkipasta

Lue lisää
Ajankohtaista

Kanihypyn sanansaattajat: ”Kanitkin kaipaavat elämäänsä liikettä!”

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuus – mitä se tarkoittaa ja miten käyttää energiaa mahdollisimman tehokkaasti?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Syksy 2023

Lue lisää
Energianeuvonta

Aurinkovoimala omakotitaloon – tuota sähköä itse

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän paras saaristolaispannari

Lue lisää