Taiga Chocolate: Suklaalla maailmalle

Vaasalainen Taiga Chocolate syntyi yhden naisen autotallifirmana. Nyt Mirja Palola ja Tanja-Maria Davidov aikovat viedä kalasuklaan ja muut luksusherkut maailmalle.

Siinä se nyt on: pala parasta vaasalaista osaamista. Sen jälkeen, kun Taiga Chocolaten kalasuklaa palkittiin Hongkongissa luonnontuotemessuilla, luksusherkku on viety käsistä. Toimitusjohtaja Mirja Palola on varjellut Vaasan tällä hetkellä ainoaa kalasuklaalevyä kuvaajaa varten, sillä lisää suklaata saadaan vasta myöhemmin viikolla.

Vasta heinäkuussa perustetun yrityksen vauhti on ollut hurja, mutta onneksi sitä luotsaavat kokeneet tekijät.

Kala ja suklaa – miksipä ei!

Taiga Chocolaten levyissä tumma suklaa yhdistyy suomalaisiin raaka-aineisiin. Marjaisten makujen lisäksi valikoimassa on porosuklaata ja kalasuklaata. Pakkausten printissä vilahtelee satumainen luonto.

Kalasuklaan tarina on mainio. Sen kehittäjä, vaasalainen Anne Nymark näki kaupassa kuivattuja kuoreita ja ajatteli kokeilla, maistuisivatko ne kissalle.

Kissa ei kaloista piitannut, joten Nymark päätti maistaa niitä itse.

Kala maistui harvinaisen hyvältä. Mutta mitenhän se sopisi suklaaseen? Kävi ilmi, että mainiosti. Käsin tehdylle luksussuklaalle Suomen markkinat ovat kuitenkin pienet.

Nymark pyysi sivutyönä pyörittämänsä suklaafirman eteenpäin viemiseen apua yrittäjäkurssilla tutuksi tulleelta Tanja-Maria Davidovilta. Tämän kautta taas löytyi Palola. Nymark on yrityksen pääomistaja ja vastaa tuotekehityksestä ja alihankkijoista.

Davidovilla ja Palolalla on takanaan pitkät urat yrityselämässä. Palola on start-up-johtamisen ja -kehittämisen lisäksi markkinoinut ja kehittänyt yritysten teknisen tiedon hallinnan palveluita ja järjestelmiä. Davidov taas on työskennellyt viennin parissa sekä tehnyt kauppaa kansainvälisissä rahtipalveluissa.

Aluksi he olivat mukana neuvonantajina, mutta vähitellen suklaasta on tullut vähintään puolipäivätyö.

”Hyvä brändi ja usko sen mahdollisuuksiin”, Palola perustelee mukaan lähtöään. ”Sitä paitsi ensimmäistä kertaa kaikki ymmärtävät, mitä me myymme!” naiset nauravat.

Matkalla Aasiaan

Kesällä Davidov ja Palola olivat esittelemässä Taiga Chocolate -brändiä Hongkongin luonnon- ja luomutuotteiden kansainvälisillä messuilla osana Food from Finland -osastoa.

”Kiina on luonteva suunta kasvaa, sillä siellä sekä suklaankulutus että keskiluokka ovat kasvussa. Siellä on myös vahva lahjojen antamisen kulttuuri.”

”Mikä sen parempi lahja kuin suklaa – se on poliittisesti ja uskonnollisesti täysin neutraali.”

Yritystoiminta on toistaiseksi pientä. Tuotanto on alihankkijalla ja toimisto kulkee siellä, missä vetäjätkin. Useimmiten palaverit pidetään Palolan keittiönpöydän ympärillä. Neuvotteluita Aasiaan käydään muun muassa Skypen kautta. Hongkongin-matkan jäljiltä Palolalla ja Davidovilla on iso kasa potentiaalisten maahantuojien yhteystietoja. Ne pitäisi nyt käydä läpi.

Joulumarkkinoille on luvassa Taiga Chocolaten uusi suklaamaku.

Premium-suklaa on kilpailtu ala, mutta suomalaisen luonnon puhtaus ja marjoihin liitetyt terveysvaikutukset ovat vahva kilpailuvaltti. Toistaiseksi Taiga Chocolate -suklaata saa pienistä erikoismyymälöistä, Lapin turistikohteista ja Finnairin lennoilta. Tavoite on, että vuoden päästä vaasalaista huippusuklaata myydään ainakin Hongkongissa ja Singaporessa, mahdollisesti myös Manner-Kiinassa ja Japanissa.

Suklaafirman bisnesnaiset puhuvat lämpimästi yhteistyön puolesta. Vientimarkkinoille pyrkivien suomalaisyritysten on järkevä jakaa niin riskejä kuin verkostoja.

”Sama pätee luovan työn tekijöihin. Taiteellisuus ja myyntihenkisyys harvoin yhdistyvät samassa ihmisessä. Moni luovan alan osaaja myy osaamistaan liian halvalla, jos ei hanki apua yrittämiseen. Pienen on vaikea lähteä maailmalle yksin.”

Teksti: Mariia Sarilo
Kuva: Päivi Karjalainen

Energianeuvonta

Näin sähkö riittää talven yli – 5 vinkkiä sähkön käytön ajoittamiseen

Lue lisää
Energianeuvonta

5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Lue lisää
Ajankohtaista

Eelis Rousu, yksi Vaasan Sähkö -stipendin saajista

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän viilein mocktail

Lue lisää
Vastuullisuus

Kodit kertaheitolla lämpimiksi puhtaalla lämmöllä

Lue lisää
Vapaalla

Viereisissä työhuoneissa kaksikymmentä vuotta

Lue lisää
Vapaalla

Veneilijät jakavat vastuuta

Lue lisää
Ajankohtaista

Innovaatiot synnyttävät hyvän kierrettä

Lue lisää
Kotona

Villinä kasveihin

Lue lisää
Energianeuvonta

Muuttunut markkina tuo muutoksia sähkösopimuksiin

Lue lisää
Vastuullisuus

Sujuvaa arkea ja ilmastosäästöjä

Lue lisää
Energianeuvonta

Omakotitalon opas – vältä kalliit mokat omakotiasumisessa

Lue lisää