Aurinkovoima sähkön tuotantomuotona

Aurinko tarjoaa puhdasta ja päästötöntä energiaa. Aurinkopaneelit muuttavat auringon energian päästöttömästi aurinkovoimaksi. 

Aurinkovoima on nopeimmin kasvava uusiutuvan energian tuotantomuoto. Se on tärkeä osa tulevaisuuden vihreää ja toimivaa energiajärjestelmää.

Uusia teollisen mittakaavan aurinkopuistoja rakennetaan meillä ja maailmalla. Myös aurinkovoiman pientuotannon suosio kasvaa. Vuodesta 2021 vuoteen 2022 pientuotannon kapasiteetti kasvoi yli 60 prosenttia. Yhä useampi tuottaa vihreää sähköä kotona omilla aurinkopaneeleilla.

Itse tuotettu aurinkosähkö vähentää ostetun sähkön tarvetta ja pienentää sähkölaskua. Ylimääräisen  sähkön voit myydä meille.

Tilaa aurinkopanelit

Aurinkovoima Suomessa

Aurinkovoima tuottaa sähköä tehokkaasti pohjoisilla leveyspiireillä pitkistä ja pimeistä talvista huolimatta. Aurinkopaneelit tuottavat energiaa parhaiten maaliskuusta syyskuun loppuun Suomessa. Valoisan kesäajan ansiosta Suomi saa lähes yhtä paljon auringon säteilyä kuin esimerkiksi Tanska tai Saksa.

Aurinkopaneelien tuotantoa pohjoisessa puoltaa myös se, että aurinkopaneelit toimivat tehokkaammin viileissä kuin kuumissa olosuhteissa.

Elokuussa 2023 aurinkovoiman tuotantokapasiteetti Suomessa on Fingridin mukaan 813 megawattia. Fingrid arvioi, että tuotantokapasiteetti kasvaa 6—8 gigawattiin vuoteen 2030 mennessä, eli jopa kymmenkertaistuu.

Ryhdy aurinkovoiman tuottajaksi!

Ota hyöty irti auringonpaisteesta: tilaa aurinkovoimala kiinteistöösi. Näin voit pienentää sähkölaskuasi ja tuottaa vihreää sähköä. Me toimitamme aurinkopaneeleita taloyhtiöihin, maatiloille ja yrityksiin.

Jos tuotat sähköä yli omien tarpeidesi, voit myydä ylijäämäsähkösi meille. Maksamme sähköstä kilpailukykyisen hinnan.

Vaasan Sähkö ja aurinkovoima

Pientuotanto kattaa vielä suuren osan Suomen aurinkovoiman tuotannosta, mutta myös teollisen kokoluokan aurinkopuistot yleistyvät.

Tutkimme aktiivisesti uusiutuvien energiantuotantomuotojen mahdollisuuksia. Olemme yksi Suomen merkittävimmistä tuulivoiman tuottajista, ja myös aurinkovoiman tuottaminen on osa suunnitelmiamme.

Massiivinen aurinkovoimala Lapualle: Vaasan Sähkön osuus lähes kolmannes

Näin aurinkopaneelit tuottavat sähköä

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä auringon säteilyn vaikutuksesta. Sähkövaraus syntyy, kun auringon valohiukkaset eli fotonit osuvat aurinkopaneelien aurinkokennojen puolijohdemateriaaleihin. Yleinen aurinkokennoissa käytetty puolijohdemateriaali on pii.

Fotonien osuminen puolijohteisiin vapauttaa elektroneja. Tämä tuottaa sähköä. Syntyvä sähkövirta on tasasähköä (DC), joka muutetaan invertterillä nykyaikaiseen sähköjärjestelmään sopivaksi vaihtovirraksi (AC).

Aurinkovoiman hyödyt ja haitat

Kuten kaikissa uusiutuvissa energiantuotantomuodoissa, aurinkovoiman tuotannossakin on etunsa ja haasteensa.

Aurinkovoiman plussat:

 • Fossiilivapaata ja uusiutuvaa energiaa.
 • Aurinkopuistot eivät aiheuta samanlaista maisemahaittaa kuin tuulipuistot, koska ne ovat matalia.
 • Ei liikkuvia osia: ei meluhaittaa.
 • Aurinkopaneelien tuotannon tehokkuus kasvaa jatkuvasti teknologian kehittyessä.
 • Aurinkopaneeleja voidaan asentaa useaan paikkaan. Näin rakennusten katot ja seinät on mahdollista valjastaa sähkö
 • Saatavilla lähes loputtomasti.
 • Tuotantokapasiteetissa paljon kasvupotentiaalia.

Aurinkovoiman miinukset:

 • Tuottaa sähköä epätasaisesti valon määrästä riippuen. Siksi energiajärjestelmään tarvitaan lisäksi niin kutsuttua säätövoimaa, kuten vesivoimaa.
 • Aurinkopaneelituotannossa käytetään mineraaleja, jotka ovat ehtyviä luonnonvaroja. Toisaalta niiden kierrätys tehostunee tulevaisuudessa, kun yhä enemmän aurinkopaneeleita tulee tiensä päähän.
 • Jos mineraalien jalostukseen tarvittava energia tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, aiheutuu tuotantovaiheesta haittaa ympäristölle
 • Suurin osa aurinkopaneelituotannosta on Euroopan ulkopuolella maissa, joiden työolojen vastuullisuudesta voi olla hankala varmistua.
 • Teollisen mittakaavan aurinkopuistot vaativat paljon tilaa. Ne pyritään kuitenkin sijoittamaan maankäytön kannalta sopiville paikoille, kuten turvetuotannosta vapautuneille alueille.
 • Vaatii vielä paljon investointeja.

Usein kysyttyä aurinkovoimasta

Pääkuva: EPV Energia