Att konkurrensutsätta elen lönar sig – guide för den som vill jämföra elpriser

Teckna ditt elavtal enkelt

När konkurrensutsatte du senast elen? Vill du spara in på din elräkning? Det smidigaste sättet är att konkurrensutsätta elen regelbundet och byta till ett elavtal som är förmånligare för dig. Genom att konkurrensutsätta elen kan du spara flera tior om året, om inte hundratals. Såhär lyckas du med konkurrensutsättningen – läs tipsen!

För vem lönar det sig att konkurrensutsätta elen?

Att konkurrensutsätta elen kan alla spara pengar på: oavsett om du bor i höghus, radhus eller i egnahemshus. Glöm inte heller elen i sommarstugor och fritidsbostäder.

Kodinkoneiden sähkönkulutus

Elavtal till egnahemshus

Beställ ett elavtal till egnahemshus på några minuter vart som helst i Fastlandsfinland!

Du kan konkurrensutsätta elen genast – det är enkelt och avgiftsfritt

 • Konkurrensutsätt elen genom att jämföra elavtal direkt på elförsäljarnas hemsidor eller på den opartiska sida som upprätthålls av Energimyndigheten. Båda metoderna är kostnadsfria.
 • När du hittar el som passar dig, teckna ett nytt elavtal på nätet – det tar bara några minuter! Om ditt nuvarande elavtal är tidsbegränsat kan du byta elförsäljare först när avtalstiden har löpt ut. Ett undantag är dock en flyttsituation, då det vanligen går att säga upp elavtalet mitt under avtalssäsongen och teckna ett nytt elavtal genast.
 • När du tecknar ett elavtal med Vasa Elektriska vet du att dina elärenden är i goda händer. Vi har funnits inom branschen i över hundra år och har av goda skäl Finlands nöjdaste elkunder.

Läs också: Konkurrensutsättning av elavtal – expertens bästa tips

Hur mycket sparar man på att konkurrensutsätta elen?

Det egna hemmets elförbrukning är det som påverkar elräkningen mest.

En familj som bor i ett egnahemshus som värms upp med el förbrukar en hel del el. Genom att konkurrensutsätta elen kan man spara så mycket som flera hundra euro om året.  

En som bor ensam eller med en partner i en höghuslägenhet förbrukar måttligt med el, och där kan man spara in några tior om året.

Även om den årliga inbesparingen kan kännas som en struntsumma är det ju så att många bäckar små… Därför lönar det sig för alla att konkurrensutsätta sitt elavtal regelbundet.

Hur ofta lönar det sig att konkurrensutsätta elen?

Det lönar sig att jämföra det egna elpriset med andra elerbjudanden med ett eller två års mellanrum, för elpriset ändras konstant på marknaden och elförsäljarna uppdaterar regelbundet sina priser. Du kan förstås konkurrensutsätta elen ännu oftare om du så önskar.

Om det här är något du tenderar att glömma, ta för vana att göra det åtminstone i samband med flytt, för då måste du i vilket fall som helst teckna ett nytt elavtal för det nya hemmet.

Läs mer om våra produkter och teckna elavtal

Bra att veta om konkurrensutsättning av elen

Du konkurrensutsätter elens energipris

Att konkurrensutsätta elen betyder att du jämför olika energiförsäljares och elavtals energipris. I energipriset ingår både elpriset (c/kWh) och den fasta grundavgift som elförsäljaren slagit fast.

Kom ihåg att du kan köpa el av vilket finskt elbolag som helst – det geografiska avståndet påverkar inte elpriset.

Sähkösopimus kerrostaloon

Elavtal till höghus

Från oss får du el till ett höghus över hela Fastlandsfinland!

Överföringsavgiften kan du inte påverka när du konkurrensutsätter

Utöver energipriset betalar du även för elens överföringsavgift. Den kan inte konkurrensutsättas, utan den kommer automatiskt från ditt lokala elnätsbolag. Överföringsavgiftens storlek påverkas inte av ditt val av elbolag.

Priset är inte det enda som avgör

Fundera kring vad mer än ett lämpligt pris du önskar dig av ditt elavtal eller din elförsäljare. Allt fler fäster uppmärksamhet vid till exempel hur ekologisk elen är och vill köpa el producerad med förnybara produktionssätt. Eller söker du kanske efter ett tidsbegränsat avtal eller ett som är i kraft tills vidare, som ger friheten att ändra sig? Kanske det viktigaste för dig är att du kan lita på ditt elbolag, till exempel vad gäller fakturans riktighet?

Varför välja Vasa Elektriska när du konkurrensutsätter elen?

 • Plånboken tackar dig. Du får genomsnittligt förmånligare el.
 • Inga överraskningar. Vi strävar efter att alltid hålla våra priser stabila.
 • Vi är schyssta! Vår prispolitik är tydlig. Vi debiterar dig enligt din elförbrukning och alltid i efterhand.
 • Du kan även välja miljövänlig el. Vi tillhandahåller Basel eller Vindel. Vår miljövänliga Vindel produceras i vindkraftsparker i Vasa, Torneå, Östermark, Kristinestad och Ilmola.
 • Du får den bästa kundbetjäningen. Utöver en rättvis prissättning erbjuder vi våra kunder en kundtidning, en energiuppföljningstjänst samt en kundbetjäning som är lätt att nå.
Sähkösopimus rivitaloon

Elavtal för radhus

Från oss får du el till radhus var du än bor på fastlandet!

5 tips för en mer lyckad konkurrensutsättning av elen

 1. Kontrollera (i mån av möjlighet) på elräkningen ditt nuvarande elavtalspris och mätningssättet i fastigheten. Att jämföra priser är lättare när du vet med vilket mätningssätt du ska jämföra den nuvarande situationen.
 2. På fakturan ser du även din årsförbrukningsuppskattning. Multiplicera detta tal med Vasa Elektriskas energiavgift (c/kWh), så får du fram den eventuella prisskillnaden och inbesparingarna.
 3. Kontrollera på din faktura om du är bunden till ett tidsbegränsat avtal eller om du kan byta elförsäljare. Du kommer väl ihåg att du i en flyttsituation ändå oftast kan säga upp ett elavtal.
 4. Använd sunt förnuft: om något elerbjudande låter för bra för att vara sant, kan det också vara det. Läs i sådana fall avtalsvillkoren extra noggrant. På så vis undviker du att köpa en lockvara, där det verkliga elpriset stiger kännbart efter en kort erbjudandesäsong.
 5. Konkurrensutsättningen är avgiftsfri och något du kan göra hur ofta du vill. Elen stängs inte av i samband med byte av tillhandahållare.

Tilläggsuppgifter om konkurrensutsättning av el

Den billigaste elen – såhär väljer du billig el och det förmånligaste elavtalet för ditt hem

Den billigaste elen och det billigaste elbolaget? Du är inte den enda som är på jakt efter billiga elavtal – och det lönar sig verkligen att jämföra elpriser, för plånboken kommer att tacka dig!

Läs mer