Omakotitalon sähkönkulutukseen vaikuttavat muun muassa:
- lämmitystapa
- kodin laitteiden sähkönkulutus
- asukkaiden määrä
- sähkösauna
Omakotitalon sähkönkulutus – sähkölämmitys on energian suurin menoerä
Omakotitalon sähkönkulutus ja sähkölaskun suuruus riippuvat eniten kodin lämmitystavasta. Otetaan esimerkiksi omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe:
Kun koti lämpiää muulla tapaa kuin sähköllä, on tavanomainen sähkönkulutus vuodessa noin 5 000 kilowattitunnin luokkaa ja sähkölasku 60 euron luokkaa kuussa, kun mukaan lasketaan sähköenergia, sähkönsiirto, verot sekä perusmaksut.
Jos omakotitalossa onkin sähkölämmitys, voi perheen sähkönkulutus olla vuodessa noin 19 000 kilowattituntia vuodessa. Sisätilojen ja käyttöveden lämmitys haukkaavat tällöin noin 70 prosenttia sähkönkulutuksesta.
Sähkölaskun suuruus vaihtelee lämmitystarpeen mukaan. Kesällä sähkölasku voi olla 100 euroa kuussa, mutta talvipakkasilla 300 euroa kuussa, kun mukaan lasketaan sähköenergia, siirtomaksu, verot ja perusmaksut.
Selkeyden vuoksi: Sähkölasku koostuu sähkönmyynnistä ja sähkön siirrosta sekä niistä maksettavista veroista ja perusmaksuista. Siirtomaksu maksetaan paikalliselle sähköverkkoyhtiölle, ja sitä et voi kilpailuttaa, kun taas sähkönmyynnin voi.
Sähköt voit tilata mistä päin Suomea tahansa – vaikkapa Vaasan Sähköltä keskimääräistä edullisemmin.
Lue lisää: Sähkön kilpailutus kannattaa – opas sähkön kilpailuttajalle
Vinkit sähkön säästöön sähkölämmitteisessä omakotitalossa:
- Pudota kodin huonelämpötilaa yhdellä asteella, niin pienennät lämmityskuluja noin 5 prosenttia.
- Hanki ilmalämpöpumppu kodin lisälämmityslaitteeksi. Esimerkiksi 19 000 kilowattituntia sähköä vuodessa kuluttavassa omakotitalossa ilmalämpöpumppu voi pienentää sähkölaskua 500–800 euroa vuodessa.
- Älä lämmitä käyttövettä tarpeettoman kuumaksi. Lämminvesivaraajan lämpötilan pudottaminen 80 asteesta 55 asteeseen vähentää energiankulutusta noin 30 prosenttia.
- Älä lotraa vettä Jo kaksi minuuttia mukavan lämpimässä suihkussa kuluttaa saman verran energiaa kuin kodin kylmäsäilytys vuorokaudessa.
Viihde-elektroniikka on nopeimmin kasvava sähkösyöppö omakotitalossa
Viihde-elektroniikkaa – tietokoneita, pelikonsoleita, tabletteja, kännyköitä ja muita langattomia laitteita kuten kuulokkeita ja kaiuttimia – löytyy kodeista yhä enemmän, ja ne syövät jo keskimäärin 7 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta. Tämä on enemmän kuin jääkaapin ja pakastimen sähkönkulutus yhteensä.
Vinkit viihde-elektroniikan sähkönkulutuksen pienentämiseen:
- Sammuta viihde-elektroniikkalaitteet, kun et käytä niitä. Monet laitteet kuluttavat sähköä valmiustilassa, joten varminta on sammuttaa ne kokonaan. Saat laitteet sammutettua kätevästi yhdellä kertaa liittämällä ne jatkojohtoon, jossa on katkaisin.
- Ota huomioon energiamerkintä, kun hankit uutta televisiota. Se kertoo laitteen energiatehokkuudesta muihin vastaaviin laitteisiin verrattuna.
- Käytä kannettavaa tietokonetta pöytätietokoneen sijaan, kun mahdollista. Läppäri kuluttaa jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin pöytätietokone.
- Irrota laturit seinästä, kun et lataa laitteita, sillä ne kuluttavat seinässä ollessaan sähköä.
Sähköä kuluu myös kodinkoneiden käyttöön
Kodinkoneet ovat isossa roolissa arjen pyörittämisessä, ja ne haukkaavatkin kodin taloussähkön käytöstä noin puolet. Siksi kodinkoneita on fiksua käyttää mahdollisimman energiatehokkaasti.
Laitteiden sähkönkulutukseen vaikuttavat se, kuinka ahkerasti laitteita käyttää, sekä laitteiden ikä ja kunto. Esimeriksi uudempi, lämpöpumpputoiminen kuivausrumpu voi kuluttaa sähköä kolmanneksen siitä, mitä vanhempi kuivausrumpu.
Vinkit kodinkoneiden ja valaistuksen sähkönkulutuksen pienentämiseen:
- Päivitä kodinkoneet energiatehokkaisiin vaihtoehtoihin, kun vanhat laitteet tulevat tiensä päähän. Energiatehokkuusmerkki auttaa valitsemaan ekologisen kodinkoneen.
- Sijoita kylmälaitteet keittiössä viileään paikkaan, ei hellan tai astianpesukoneen viereen tai suoraan auringonpaisteeseen. Näin laitteet joutuvat jäähdyttämään itseään mahdollisimman vähän ja käyttävät vähemmän sähköä.
- Tarkista lämpömittarilla, ettet pidä kylmälaitteita liian kylmällä. Jääkaapissa sopiva lämpötila on 5 astetta ja pakastimessa 18 astetta pakkasta. Tarkista myös, että oven tiivisteet eivät falskaa, ja uusi ne tarvittaessa. Muista sulattaa pakastin säännöllisesti.
- Pese täysiä koneellisia tiskejä ja pyykkiä. Hyödynnä astian- ja pyykinpesukoneiden energiansäästöohjelmia.
- Tee uunissa enemmän ruokaa kerralla ja hyödynnä uunin jälkilämpö. Mikro ja liesi kuluttavat uunia vähemmän sähköä, joten suosi niitä tarvittaessa.
- Sammuta valot, kun et tarvitse valaistusta. Vaikka led-valot kuluttavat vähän sähköä, kannattaa kaikki turha sähkönkulutus karsia.