Omakotitalon sähkönkulutus – mistä se koostuu

Mikä on omakotitalon sähkönkulutus keskimäärin ja mihin sähköä kuluu kotona? Entä kuinka omakotitalon sähkölaskua voisi pienentää? Vastaukset löydät tästä jutusta.

Omakotitalon sähkönkulutukseen vaikuttavat muun muassa:

 • lämmitystapa
 • kodin laitteiden sähkönkulutus
 • asukkaiden määrä
 • sähkösauna

Omakotitalon sähkönkulutus – sähkölämmitys on energian suurin menoerä

Omakotitalon sähkönkulutus ja sähkölaskun suuruus riippuvat eniten kodin lämmitystavasta. Otetaan esimerkiksi omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe:

Kun koti lämpiää muulla tapaa kuin sähköllä, on tavanomainen sähkönkulutus vuodessa noin 5 000 kilowattitunnin luokkaa ja sähkölasku 60 euron luokkaa kuussa, kun mukaan lasketaan sähköenergia, sähkönsiirto, verot sekä perusmaksut.

Jos omakotitalossa onkin sähkölämmitys, voi perheen sähkönkulutus olla vuodessa noin 19 000 kilowattituntia vuodessa. Sisätilojen ja käyttöveden lämmitys haukkaavat tällöin noin 70 prosenttia sähkönkulutuksesta.

Sähkölaskun suuruus vaihtelee lämmitystarpeen mukaan. Kesällä sähkölasku voi olla 100 euroa kuussa, mutta talvipakkasilla 300 euroa kuussa, kun mukaan lasketaan sähköenergia, siirtomaksu, verot ja perusmaksut.

Selkeyden vuoksi: Sähkölasku koostuu sähkönmyynnistä ja sähkön siirrosta sekä niistä maksettavista veroista ja perusmaksuista. Siirtomaksu maksetaan paikalliselle sähköverkkoyhtiölle, ja sitä et voi kilpailuttaa, kun taas sähkönmyynnin voi.

Sähköt voit tilata mistä päin Suomea tahansa – vaikkapa Vaasan Sähköltä keskimääräistä edullisemmin.

Lue lisää: Sähkön kilpailutus kannattaa – opas sähkön kilpailuttajalle

Vinkit sähkön säästöön sähkölämmitteisessä omakotitalossa:

 • Pudota kodin huonelämpötilaa yhdellä asteella, niin pienennät lämmityskuluja noin 5 prosenttia.
 • Hanki ilmalämpöpumppu kodin lisälämmityslaitteeksi. Esimerkiksi 19 000 kilowattituntia sähköä vuodessa kuluttavassa omakotitalossa ilmalämpöpumppu voi pienentää sähkölaskua 500–800 euroa vuodessa.
 • Älä lämmitä käyttövettä tarpeettoman kuumaksi. Lämminvesivaraajan lämpötilan pudottaminen 80 asteesta 55 asteeseen vähentää energiankulutusta noin 30 prosenttia.
 • Älä lotraa vettä Jo kaksi minuuttia mukavan lämpimässä suihkussa kuluttaa saman verran energiaa kuin kodin kylmäsäilytys vuorokaudessa.

Viihde-elektroniikka on nopeimmin kasvava sähkösyöppö omakotitalossa

Viihde-elektroniikkaa – tietokoneita, pelikonsoleita, tabletteja, kännyköitä ja muita langattomia laitteita kuten kuulokkeita ja kaiuttimia – löytyy kodeista yhä enemmän, ja ne syövät jo keskimäärin 7 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta. Tämä on enemmän kuin jääkaapin ja pakastimen sähkönkulutus yhteensä.

Vinkit viihde-elektroniikan sähkönkulutuksen pienentämiseen:

 • Sammuta viihde-elektroniikkalaitteet, kun et käytä niitä. Monet laitteet kuluttavat sähköä valmiustilassa, joten varminta on sammuttaa ne kokonaan. Saat laitteet sammutettua kätevästi yhdellä kertaa liittämällä ne jatkojohtoon, jossa on katkaisin.
 • Ota huomioon energiamerkintä, kun hankit uutta televisiota. Se kertoo laitteen energiatehokkuudesta muihin vastaaviin laitteisiin verrattuna.
 • Käytä kannettavaa tietokonetta pöytätietokoneen sijaan, kun mahdollista. Läppäri kuluttaa jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin pöytätietokone.
 • Irrota laturit seinästä, kun et lataa laitteita, sillä ne kuluttavat seinässä ollessaan sähköä.

Sähköä kuluu myös kodinkoneiden käyttöön

Kodinkoneet ovat isossa roolissa arjen pyörittämisessä, ja ne haukkaavatkin kodin taloussähkön käytöstä noin puolet. Siksi kodinkoneita on fiksua käyttää mahdollisimman energiatehokkaasti.

Laitteiden sähkönkulutukseen vaikuttavat se, kuinka ahkerasti laitteita käyttää, sekä laitteiden ikä ja kunto. Esimeriksi uudempi, lämpöpumpputoiminen kuivausrumpu voi kuluttaa sähköä kolmanneksen siitä, mitä vanhempi kuivausrumpu.

Vinkit kodinkoneiden ja valaistuksen sähkönkulutuksen pienentämiseen:

 • Päivitä kodinkoneet energiatehokkaisiin vaihtoehtoihin, kun vanhat laitteet tulevat tiensä päähän. Energiatehokkuusmerkki auttaa valitsemaan ekologisen kodinkoneen.
 • Sijoita kylmälaitteet keittiössä viileään paikkaan, ei hellan tai astianpesukoneen viereen tai suoraan auringonpaisteeseen. Näin laitteet joutuvat jäähdyttämään itseään mahdollisimman vähän ja käyttävät vähemmän sähköä.
 • Tarkista lämpömittarilla, ettet pidä kylmälaitteita liian kylmällä. Jääkaapissa sopiva lämpötila on 5 astetta ja pakastimessa 18 astetta pakkasta. Tarkista myös, että oven tiivisteet eivät falskaa, ja uusi ne tarvittaessa. Muista sulattaa pakastin säännöllisesti.
 • Pese täysiä koneellisia tiskejä ja pyykkiä. Hyödynnä astian- ja pyykinpesukoneiden energiansäästöohjelmia.
 • Tee uunissa enemmän ruokaa kerralla ja hyödynnä uunin jälkilämpö. Mikro ja liesi kuluttavat uunia vähemmän sähköä, joten suosi niitä tarvittaessa.
 • Sammuta valot, kun et tarvitse valaistusta. Vaikka led-valot kuluttavat vähän sähköä, kannattaa kaikki turha sähkönkulutus karsia.

Saunominen tekee piikin omakotitalon sähkönkulutukseen

Jos kotona on sähkösauna, tuo se oman lisänsä kodin sähkölaskuun. Nyrkkisääntö on, että saunan pitäminen päällä tunnin ajan kuluttaa sähköä saman verran kuin kodin muut sähkölaitteet päivän aikana, ja tunnin saunominen esilämmityksineen maksaa noin 1–2 euroa.

Vinkit saunan sähkönkulutuksen pienentämiseen:

 • Sauno mieluummin pitkään ja harvoin kuin pikaisesti ja usein, sillä yli puolet energiasta kuluu saunan esilämmitykseen ja loput saunan pitämiseen kuumana.
 • Lämmitä sauna 70–80 asteiseksi. Saunan lämmittäminen 100 asteeseen nostaa sähkönkulutusta 20–30 prosenttia.
 • Mene saunaan heti, kun se on valmis ja napsauta kiuas pois päältä heti saunottuasi – jälkilämpö riittää kuivaamaan lauteet.
 • Vähennä saunan ilmanvaihtoa, kun laitat saunan päälle, ja avaa ilmanvaihtoluukku vasta saunottuasi, älä saunomisen aikana.

Näin valitset sähkösopimuksen omakotitaloon

Sähkösopimuksen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin sähkön hintaan ja tuotantotapaan.

Sähköt on hyvä kilpailuttaa vähintään kahden vuoden välein tai aina, kun etsii uutta sähkösopimusta. Voit vertailla sähkösopimuksia ja hintoja vaikkapa suoraan sähköyhtiöiden nettisivuilla tai Energiaviraston ylläpitämällä, luotettavalla vertailusivustolla.

Omakotitalossa asuvan kannattaa kiinnittää vertailussa huomiota pääasiassa energiahintaan (c/kWh), ei niinkään kuukausittain maksettavaan perusmaksuun, sillä mitä suurempaa kodin sähkökulutus on, sitä enemmän energiahinta painottuu sähkölaskussa ja sitä pienempi on perusmaksun osuus sähkölaskusta.

Jos ympäristöystävällisyys painaa vaakakupissasi, valitse omakotitaloon Vaasan Sähkön Suomessa tuotettua Tuulisähköä tai päästötön Ilmastosähkö 24 kk-tuote.

Voit myös valita Perussähkön, jonka tuotannossa on hyödynnetty monipuolisesti eri tuotantomuotoja.

Tuulisähkö ja Perusähkö ovat toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia, mikä antaa sinulle vapauden muuttaa mieltäsi ja irtisanoa sähkösopimuksen 14 päivän irtisanomisajalla milloin tahansa.

Ilmastosähkö 24 kk on kahden vuoden määräaikainen sopimus, jossa sähkön hinta pysyy koko sopimuskauden samana, kun taas toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkösi hinta seurailee rauhallisesti sähkön markkinahintaa.

Lue lisää: Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus? Asiantuntija neuvoo

Seuraa omakotitalon sähkönkulutusta netissä

Paras kannustin fiksuun sähkönkäyttöön on oman sähkönkulutuksen seuraaminen. Kun huomaat, millaisen piikin vaikkapa saunominen tai uunin käyttö aiheuttaa sähkön kulutukseen, voi se kannustaa vaikkapa menemään saunaan heti, kun se on lämmin, tai hyödyntämään uunin jälkilämmön.

Vaasan Sähkön mobiilisovelluksessa ja Online-palvelussa. Asiakkaamme voivat esimerkiksi:

 • seurata kaikkien sähkönkäyttöpaikkojensa sähkönkulutusta jopa tunnin tarkkuudella.
 • verrata nykyhetken kulutusta menneeseen, vaikka vuoden takaiseen.
 • merkata palveluun uudet laitehankinnat ja seurata, kuinka ne vaikuttavat kodin sähkönkulutukseen.

Tilaa Suomen vaasalaisinta sähköä kaikkialle Suomeen tästä.

Kesämökin sähkönkulutus – mistä se koostuu

Mistä kesämökin sähkönkulutus muodostuu ja kuinka sähkölaskua voi pienentää? Lue tästä jutusta.

Lue lisää
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjehduksen konkarit

Lue lisää
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää