​Huoletonta kaukolämpöä


Kaukolämpö tuotetaan edullisesti lämmitysvoimalaitoksissa kaukolämmön ja sähkön yhteistuotantona, minkä etuna on huomattava energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys.

(Suurempi kuva aukeaa klikkaamalla)
kaukolämpö.jpg

Toimintaperiaate

Kun asiakas liittyy kaukolämpöön, asennetaan asiakkaan tiloihin vähän tilaa vievä lämmönjakokeskus. Keskus on toimintavarma eikä juuri kaipaa huoltotoimia. Lämpö siirretään asiakkaille kuumana vetenä suljetussa kaksiputkisessa kaukolämpöverkossa. Lämmin vesi johdetaan kiinteistön lämpökeskukseen, jossa se luovuttaa lämpöä asiakkaiden lämmitysverkkoon. Talot käyttävät lämpöä huoneiden ja käyttöveden lämmittämiseen sekä ilmanvaihtoon. Kaukolämpöverkon vesi palaa jäähtyneenä paluujohdossa tuotantolaitokseen uudelleen lämmitettäväksi. Kaukolämpövesi ei kierrä talojen lämmitysverkossa.

Kaukolämpövesi käsitellään mekaanisten epäpuhtauksien ja hapen poistamiseksi ja putken sisäpuolisen korroosion estämiseksi. Vesi värjätään mahdollisten vuotojen tai vaurioiden paikantamiseksi. Veden vihertäväksi muuttava väriaine ei ole terveydelle eikä ympäristölle vaarallista.

Lähes sataprosenttinen toimitusvarmuus

Kaukolämmön toimitusvarmuus on lähes sataprosenttinen. Kaukolämpöverkot ovat useimmiten silmukoituja, mikä mahdollistaa asiakkaiden lämmönsaannin useammalta kuin yhdeltä syöttösuunnalta.

Lue lisää kaukolämmöstä Energiateollisuuden sivuilta.

Ohjeet tarkistuksiin

Lämmönjakohuone on hyvä tarkistaa säännöllisesti erityisesti lämmityskaudella. Alla olevassa Energiateollisuuden videossa ohjeistetaan miten tarkastus tehdään omakotitalossa.

 
 

​​

Opas kaukokolämmön käyttäjälle

Sähköinen opas auttaa sinua käyttämään kaukolämpöä oikein ja energiatehokkaasti.  Oppaassa kerrotaan mm.  lämmityksen seurannasta, laitteiden toiminnasta ja käytöstä sekä lämmitysverkon säädöstä. Tutustu kaukolämmön abc-oppaaseen tästä linkistä: Opas kaukolämmön käyttäjälle