Elprisjämförelse – 3 frågor avslöjar om du gör som andra

Att jämföra elpriser är ett enkelt sätt att få besparingar på din elfaktura – men hur många konkurrensutsätter elen regelbundet? Vilken typ av elkund är du jämfört med andra finländare? Läs artikeln för att få veta vad forskningen inom området säger om de finländska elkunderna.

Har du bytt elleverantör de senaste två åren?

Om du svarade ja, grattis! Det är troligt att du tack vare prisjämförelsen för el och bytet av elleverantör betalar ett lägre pris för elen än om du inte hade gjort en prisjämförelse.

Du tillhör minoriteten av finländare, eftersom 38 procent av respondenterna på energikonsumtionsundersökningen Energia-alan kuluttajatutkimus 2019 sade att de hade bytt elbolag de senaste två åren.

Mer än åttahundra finländare i åldern 18–79 år, som ansvarar för sina hushålls elavtal, deltog i studien.

Om du svarade nej, då kan det vara så att du betalar tiotals eller hundratals euro mer per år för el än om du nyligen bytte elleverantör.

Konsumentundersökningen inom energisektorn har utförts av marknadsundersökningsföretaget Kantar TNS. Forskningsresultaten har inbegärts från företaget.

Jämför elpriser och gör ett förmånligt elavtal på nätet

Om du inte har konkurrensutsatt elen under de senaste två åren, varför inte göra det nu genast! Avtal och priser kan till exempel jämföras direkt på elbolagens webbplatser eller på Energimyndighetens tillförlitliga jämförelsewebbplats.

Läs mer: Att konkurrensutsätta elen lönar sig – guide för den som vill jämföra elpriser

Det är en bra idé att konkurrensutsätta elen minst vartannat år, för att inte betala för mycket för elen.

Erfarenheter av att konkurrensutsätta elen: “Vi sparade över 250 euro på att jämföra elpriser”

Lågt elpris, grön el eller kundtjänst – vad inspirerar dig att byta elleverantör?

Att byta elavtal kanske inte något du tänker på i vardagen, om du inte har en särskild anledning att göra så. Visste du att genom konkurrensutsättningen av el kan du minska din elfaktura eller till och med delta i klimatsamarbetet genom att byta till grön el?

Det främsta skälet för finländare att byta elleverantör är priset: 51 procent av de tillfrågade i undersökningen Energia-alan kuluttajatutkimus (2019) säger att orsaken till en bättre eloffert är bytet av elleverantör.

Även om populariteten för grön el växer hela tiden, ansåg endast 11 procent av undersökningsdeltagarna att den ekologiska elproduktionsmetoden är en viktig anledning att byta elleverantör.

Kvaliteten på kundservicen hos elleverantören är avgörande för vissa kunder. 10 procent av respondenterna kunde byta elleverantör på basis av den praktiska kundbetjäningen.

Beställ el från Vasa Elektriska – våra priser är förmånligare än genomsnittet

Om du inte vill betala för högt pris för elen i onödan. bekanta dig då med Vasa Elektriskas elavtal – våra priser är genomsnitt lägre än i övriga Finland. Välj förmånlig Basel eller någon av våra gröna produkter Vindel eller Klimatel.

Vasa Elektriska har även bevisligen de nöjdaste kunderna i Finland.

Har du använt en konkurrentutsättningstjänst för jämförelse av elpriser?

Om du någon gång har jämfört elavtal kan du ha stött på jämförelsetjänster som sammanslår elofferter från olika elbolag.

Hälften av dem som i undersökningen Energia-alan kuluttajatutkimus (2019) sade att de hade konkurrensutsatt el det senaste året hade använt en jämförelsetjänst för att få offerten.

Konkurrensutsätt el på en pålitlig konkurrensutsättningstjänst

Att använda konkurrentutsättningstjänster är ett bekvämt sätt att kartlägga tillgängliga elavtal, men man ska vara försiktig med vilken webbplats man ska använda. Alla webbplatser visar inte erbjudanden från alla elbolag.

Energimyndighetens webbplats är en pålitlig och opartisk webbplats för jämförelse av elpriser.

Hur mycket kostar en kWh el?

Se de senaste priserna här och läs vad en kilowattimme betyder i praktiken.

Hurra! Finländarna är mest aktiva på att jämföra elpriser i Norden

Det finns åtminstone en sak där finländarna besegrar svenskarna.

Finländarna är nämligen mer flitiga än andra nordiska invånare att byta elleverantör.

Saken framgår av en studie som genomfördes 2018, på uppdrag av nordiska energimarknadsövervakarens samarbetsforum NordREG. I studien intervjuades 1 500 elkunder från Sverige, Norge, Danmark och Finland, dvs. totalt 6 000 nordiska människor. Syftet var att ta reda på hur medvetna och aktiva de nordiska invånarna är om elfrågor.

26 procent av respondenterna på undersökningen hade ingått ett nytt elavtal under det senaste året och de flesta av dessa så kallade aktiva elkunder fanns i Finland!

Du har friheten att välja elleverantör och beställa el varifrån som helst i Finland.

Cirka hälften av de nordiska invånarna som svarade på NordREG:s undersökning trodde att man måste betala en avgift för att byta elleverantör. Dessutom föreställde sig en fjärdedel att ens geografiska läge påverkar varifrån elen kan beställas.

I själva verket kan finländare beställa el varifrån som helst i Finland, oavsett var de bor, och att byta elleverantör kostar ingenting.

Exempelvis har Vasa Elektriska kunder i nästan alla kommuner i Finland och elpriset är detsamma, oavsett var man än bor.

När man konkurrensutsätter elavtalet och beställer elen från Vasa Elektriska, då är det enkelt att byta elleverantör. Vi säger upp ditt gamla elavtal för din räkning, och det sker inga avbrott i eldistributionen under leverantörsbytet. Man lägger endast märke till leverantörsbytet från den förmånligare elfakturan.

Beställ el här!

Ekologisk el och 20 tips för en grönare livsstil

Hur kan jag minska mitt koldioxidavtryck – speciellt om jag själv tycker att jag redan nu lever ekologiskt? Sari Laine, ledande expert vid Sitra, ger praktiska tips för en grönare vardag. Ett av de enklaste sätten att minska din miljöpåverkan är att välja ekologisk el till ditt hem.

Läs mer
Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer