Elförbrukningen i höghus – vad består den av?

Hur mycket är den normala elförbrukningen i en höghuslägenhet? Och hur kan man minska elförbrukningen hemma? Läs mer i vår artikel!

Elförbrukningen i höghuslägenheter påverkas bland annat av:

  • elanvändningsvanor
  • antalet boende
  • badrummets golvvärme

Elförbrukningen i en en- eller tvårummare i höghus

I en höghusbostad med en invånare är elräkningen cirka 25 euro per månad, och då ingår energipriset för el och överföringsavgiften, grundavgifter och skatter.

Ju fler boende, desto mer används elektriska apparater. Det ökar elförbrukningen med uppskattningsvis 1 000 kilowattimmar i år per boende.

  • Den genomsnittliga elförbrukningen för en ensamboende är 1 500 kilowattimmar per år.
  • Elförbrukningen för ett hushåll med två personer är i genomsnitt 2500 kilowattimmar per år.
  • Elförbrukningen i ett hushåll med tre personer är i genomsnitt 3 500 kilowattimmar per år.

I den här artikeln får du som bor i höghus tips för hur du kan minska på elförbrukningen och elräkningen.

Det enklaste och snabbaste sättet att minska på din egen elräkning är att konkurrensutsätta elen. I ett hyreshus kan inbesparingarna uppgå till flera tior per år.

Läs mer: Lönsamt att prisjämföra el: jämförarens guide

Konkurrensutsätt elen åtminstone vartannat år – så säkerställer du att du inte betalar ett onödigt dyrt pris.

Jämför elavtal, till exempel på elföretagens webbplatser och beställ din el med en gång.

Beställ billigare el än genomsnittet till ditt hem.

Golvvärmen i badrummet kan vara en energislukare

Känns golvet i badrummet i din bostad alltid bekvämt och varmt?

Det är möjligt att golvvärmen i ditt badrum är påkopplad hela tiden. Den fungerar med direkt eluppvärmning, och du betalar själv för den på din elräkning.

Syftet med golvvärme är att torka ett vått golv efter en dusch. Värmen kan dock förbruka el i onödan om golvet konstant är varmt, även när det är torrt.

Tips för att minska elförbrukningen för badrummets golvvärme:

  • Sänk alltför hög golvvärme med termostaten på badrumsväggen.
  • Håll badrumsdörren stängd så att värmen för att torka golvet inte värmer upp hela lägenheten.

Nöjeselektronik förbrukar allt mer el

Hemma tittar du på tv, jobbar på din dator, spelar spel på din spelkonsol, surfar på webben på din telefon och lyssnar samtidigt på musik med ditt Bluetooth-headset. Allt detta förbrukar överraskande mycket el, även om man kanske tycker att enskilda apparater inte använder så mycket el.

Totalt står dock hemmets nöjeselektronik redan för cirka 7 procent av den totala elförbrukningen. Det är mer än den sammanlagda energiförbrukningen för kyl och frys, även om dessa ständigt är påslagna.

Läs mer om elpriset

Tips för att minska energiförbrukningen för nöjeselektronik:

  • Stäng av nöjeselektroniken efter användning, eftersom apparaterna kan förbruka el i standby-läge. När du ansluter dem till samma förlängningssladd med en och samma strömbrytare kan du enkelt stänga av alla apparater med en knapptryckning.
  • Ta hänsyn till energimärkningen när du väljer en ny tv. Energimärket hjälper dig att välja en energieffektiv apparat.
  • Föredra bärbara datorer i stället för stationära datorer, om möjligt. En bärbar dator förbrukar upp till 80 procent mindre el än en stationär dator.
  • Ha inte laddarna i eluttaget när du inte laddar enheterna, eftersom de förbrukar el i onödan.

Användarvanor påverkar hushållsapparaternas elförbrukning

Det är svårt att föreställa sig vardagen utan elektriska apparater, och användningen av hushållsapparater står för ungefär hälften av hushållens elförbrukning.

Därför är det värt att kontrollera sina användarvanor när det gäller apparater – använder jag dem energieffektivt eller går elen till spillo?

Ibland kan defekta eller gamla apparater förbruka mycket el. Du kan ta reda på elförbrukningen för en enskild apparat med en energimätare, som du kan be att få låna från ditt elbolag.

Förr i tiden fick man rådet att spara elektricitet genom att släcka onödig belysning hemma. Det är bra att fortsätta att följa rådet, även om belysningens andel av hushållens elförbrukning har minskat, eftersom glödlampor har ersatts med energieffektiva LED-lampor.

Tips för att minska elförbrukningen för hushållsapparater:

  • Laga mer mat i ugnen på en gång och utnyttja ugnens eftervärme. Mikrovågsugn och spis förbrukar mindre el än ugnen, så använd dem när det är möjligt.
  • Placera kylapparater på ett svalt ställe i köket, inte bredvid en spis eller diskmaskin eller i direkt solljus. På så sätt behöver vitvarorna kylas ned så lite som möjligt och förbrukar mindre el.
  • Håll kylskåpet på 5 grader och frysen på -18 grader. Kontrollera också att dörrtätningarna inte glappar och byt ut dem vid behov. Frosta av frysen regelbundet.
  • Uppgradera dina hushållsapparater till energieffektiva alternativ när gamla apparater slutar fungera. Energieffektivitetsmärket hjälper dig att välja en ekologisk vitvara.
  • Tvätta fulla disk- och tvättmaskiner och dra fördel av tvättmaskinens energisparprogram.

Elavtal till höghus

Bastun kan öka din elräkning med hundratals euro per år

Att ha egen bastu är ett stort plus i en hyreshus, men samtidigt ger det också ett plus i elräkningen.

När du först värmer bastun och sedan badar i en timme förbrukar du 7 till 14 kilowattimmar el beroende på ugnens effekt. Det kostar 1–2 euro. Om du badar bastu två gånger i veckan betyder det ett tillägg på 100–200 euro per år till din elräkning.

Lyckligtvis är det enkelt att göra bastun mer energieffektiv utan att äventyra glädjen med bastubadandet!

Tips för att spara el när man badar bastu:

  • Stäng ventilationsluckan när du börjar värma bastun. Öppna den inte under bastubadandet utan först efteråt.
  • Värm inte bastun onödigt het. En energieffektiv temperatur ligger kring 70–80 grader. En 100-graders bastu ökar elförbrukningen med 20–30 procent.
  • Gå i bastu så snart den är varm och stäng av bastun så fort du badat klart. Eftervärmen är tillräcklig för att bastun ska torka upp.
  • Bada bastu länge, hängivet och sällan i stället för att värma bastun ofta för bara en kort stund. Över hälften av elen går åt till att förvärma bastun och resten till att hålla bastun varm.

Så här väljer du elavtal för höghuslägenheten

När du funderar på ett nytt elavtal för din lägenhet, beakta åtminstone elpriset och produktionssättet. Överväg också om du vill ha ett tillsvidare gällande eller ett tidsbegränsat elavtal.

Det lönar sig att konkurrensutsätta elavtalet minst vartannat år och alltid när du överväger att byta elavtal. Avtal och priser kan jämföras till exempel på elbolagens webbsida eller på Energimyndighetens tillförlitliga jämförelsewebbplats.

Det lönar sig för dig som bor i höghus att fästa särskild uppmärksamhet vid storleken på den grundavgift som månatligen betalas för elenergi, inte bara energipriset (cent/kWh), eftersom grundavgiftens andel av elräkningen är desto större ju mindre elförbrukningen är.

Förutom priset tar allt fler människor hänsyn till hur elen produceras när de väljer ett elavtal. Som kund hos Vasa Elektriska kan du till exempel välja Basel producerad med flera olika produktionssätt, förnybar inhemsk Vindel eller Klimatel 24 månader, båda utsläppsfria.

Vindel och Basel är elavtal som gäller tills vidare, vilket ger dig friheten att när som helst ändra dig och säga upp elavtalet med 14 dagars uppsägningstid.

Om du däremot vill ha ett avtal där elpriset förblir detsamma under hela avtalsperioden kan du välja vår tvååriga Klimatel 24 månader.

Följ bostadens elförbrukning på webben

Inget motiverar till att spara el på samma sätt som när man kan följa sin egen elförbrukning. När du märker vilken förbrukningstopp ugnen och bastun orsakar känns det bra att stänga av apparater du inte använder.

Du kan enkelt följa din egen elförbrukning i Vasa Elektriskas mobilapp och Onlinetjänst. Där kan våra kunder bland annat:

  • följa din elförbrukning med upp till en timmes noggrannhet och jämföra den med tidigare förbrukning, t.ex. för ett år sedan.
  • jämföra din egen förbrukning med genomsnittsförbrukningen i ett höghus – det ger en fingervisning om huruvida din egen konsumtion är normal.
  • anteckna nyinköpta apparater i tjänsten och följa upp hur de påverkar elförbrukningen i ditt hem.

Beställ här el från Vasa var du än bor i Finland.

Överväger du att flytta till ett större hem?

Läs mer om vad elkonsumtionen i ett radhus och en egnahemshus består av!

Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer
Aktuellt

Viktigt att få vara ofullständig

Läs mer