Sähkönkulutus kerrostalossa – mistä se koostuu

Paljonko on tavanomainen sähkönkulutus kerrostalossa? Entä kuinka oman kodin sähkönkulutusta voisi pienentää? Lue tästä jutusta!

Kerrostaloasunnon sähkönkulutukseen vaikuttavat muun muassa:

  • omat sähkönkäyttötottumukset
  • asukkaiden määrä
  • kylpyhuoneen lattialämmitys

Sähkönkulutus kerrostalossa yksiössä ja kaksiossa

Yhden hengen kerrostalokodissa tavanomainen sähkölasku on noin 25 euroa kuussa, jos summaan lasketaan sähkön energiahinta ja siirtomaksu sekä perusmaksut ja verot.

Mitä enemmän kotona on asukkaita, sitä enemmän sähkölaitteita käytetään. Tämä lisää sähkönkulutusta vuodessa arviolta 1 000 kilowattituntia per asukas.

  • Yksin asuvan tavanomainen sähkönkulutus on keskimäärin 1 500 kilowattituntia vuodessa.
  • Kahden hengen talouden sähkönkulutus on keskimäärin 2 500 kilowattituntia vuodessa.
  • Kolmen hengen talouden sähkönkulutus on keskimäärin 3 500 kilowattituntia vuodessa.

Tästä jutusta saat vinkit kerrostalokodin sähkönkulutuksen ja samalla sähkölaskun pienentämiseen.

Helpoin ja nopein tapa leikata omaa sähkölaskua on kilpailuttaa sähköt. Kerrostalossa säästöä voi kertyä vuodessa useita kymppejä.

Lue lisää: Sähkön kilpailutus kannattaa – opas sähkön kilpailuttajalle

Kilpailuta sähköt ainakin parin vuoden välein – näin varmistat, ettet maksa sähköenergiasta turhan kallista hintaa.

Vertaile sähkösopimuksia vaikkapa sähköyhtiöiden nettisivuilla ja tilaa sähköt kotiin saman tien.

Tilaa kotiin keskimääräistä edullisempaa sähköä.

Kylpyhuoneen lattialämmitys voi olla energiarohmu

Tuntuuko asuntosi kylpyhuoneen lattia jalkapohjiin aina mukavan lämpimältä?

On mahdollista, että kylpyhuoneesi lattialämmitys on jatkuvasti päällä. Se toimii suoralla sähkölämmityksellä, ja maksat siitä itse omassa sähkölaskussasi.

Lattialämmityksen tarkoitus on kuivattaa märkä lattia suihkun jälkeen. Lämmitys saattaa kuitenkin kuluttaa turhaan sähköä, jos se hohkaa jatkuvasti kuumana silloinkin, kun lattia on kuiva.

Vinkit kylpyhuoneen lattialämmityksen sähkönkulutuksen pienentämiseen:

  • Pienennä liian kuumalla olevaa lattialämmitystä kylpyhuoneen seinällä olevasta termostaatista.
  • Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni, niin lattian kuivattamiseen tarkoitettu lämpö ei karkaa muualle huoneistoon.

Viihde-elektroniikka haukkaa yhä enemmän sähköä

Kotona katsotaan televisiota, tehdään töitä tietokoneella, pelataan pelejä pelikonsolilla, surffaillaan netissä puhelimella ja kuunnellaan samalla musiikkia Bluetooth-kuulokkeilla. Kaikki tämä kuluttaa yllättävän paljon sähköä, vaikka yksittäisiä viihde-elektroniikkalaitteita ei mieltäisi sähkösyöpöiksi.

Yhteensä kodin viihde-elektroniikka haukkaa kuitenkin jo noin 7 prosenttia koko kodin sähkönkulutuksesta. Tämä on enemmän kuin jääkaapin ja pakastimen sähkönkulutus yhteensä, vaikka ne ovat jatkuvasti päällä.

Sähkösopimus kerrostaloon

Vinkit viihde-elektroniikkalaitteiden sähkönkulutuksen pienentämiseen:

  • Sammuta viihde-elektroniikka käytön jälkeen, sillä laitteet voivat kuluttaa sähköä valmiustilassa. Kun liität ne yhteen jatkojohtoon, jossa on katkaisin, niin kaikki sammuu kätevästi yhdellä painalluksella.
  • Ota energiamerkintä huomioon uutta televisiota valitessa. Energiamerkintä auttaa valitsemaan energiatehokkaan laitteen.
  • Suosi kannettavaa tietokonetta pöytätietokoneen sijaan, jos mahdollista. Kannettava tietokone kuluttaa jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin pöytätietokone.
  • Älä pidä latureita seinässä, kun et lataa laitteita, sillä ne kuluttavat silloin sähköä turhaan.

Käyttötottumuksilla vaikutat kodinkoneiden kulutukseen

Arkea ilman kodin sähkölaitteita olisi hankala kuvitella, ja kodinkoneiden käyttö haukkaakin kodin taloussähkön käytöstä noin puolet.

Siksi omat laitteiden käyttötottumukset on hyvä tarkistaa – käytänkö laitteita energiatehokkaasti vai meneekö sähköä hukkaan?

Joskus vialliset tai vanhat kodinkoneet voivat syödä reilusti sähköä. Voit selvittää yksittäisen laitteen sähkönkulutuksen energiamittarilla, jota voit kysyä lainaan omasta sähköyhtiöstäsi.

Ennen vanhaan sähköä neuvottiin säästämään sammuttamalla turhat valot kotona. Neuvoa on hyvä edelleen noudattaa, vaikkakin valaistuksen osuus kodin sähkönkulutuksesta on pienentynyt, kun hehkulamput ovat vaihtuneet energiatehokkaisiin led-lamppuihin.

Lue lisää sähkön hinnasta

Vinkit kodinkoneiden sähkönkulutuksen pienentämiseen:

  • Tee uunissa enemmän ruokaa kerralla ja hyödynnä uunin jälkilämpö. Mikro ja liesi kuluttavat uunia vähemmän sähköä, joten suosi niitä.
  • Sijoita kylmälaitteet keittiössä viileään paikkaan, ei hellan tai astianpesukoneen viereen tai suoraan auringonpaisteeseen. Näin laitteet joutuvat jäähdyttämään itseään mahdollisimman vähän ja käyttävät vähemmän sähköä.
  • Pidä jääkaappi 5-asteisena ja pakastin -18-asteisena. Tarkista myös, että ovien tiivisteet eivät falskaa, ja uusi ne tarvittaessa. Sulata pakastin säännöllisesti.
  • Päivitä kodinkoneet energiatehokkaisiin vaihtoehtoihin, kun vanhat laitteet tulevat tiensä päähän. Energiatehokkuusmerkki auttaa valitsemaan ekologisen kodinkoneen.
  • Pese täysiä koneellisia tiskejä ja pyykkiä ja hyödynnä pesukoneiden energiansäästöohjelmia.

Saunominen voi kasvattaa sähkölaskua vuodessa satasilla

Oma sauna on suuri plussa kerrostalokodissa, mutta samalla se tuo plussaa myös sähkölaskuun.

Kun ensin lämmität saunan ja saunot sitten tunnin, kuluttaa se kiukaan tehosta riippuen 7–14 kilowattituntia sähköä ja maksaa noin 1–2 euroa. Jos saunot kaksi kertaa viikossa, tietää se sähkölaskuun lisää noin 100–200 euroa vuodessa.

Onneksi saunomista on helppo muuttaa energiatehokkaammaksi löylynautinnosta tinkimättä!

Vinkit sähkönsäästöön saunoessa:

  • Sulje ilmanvaihtoluukku, kun pistät saunan lämpenemään. Älä avaa sitä saunomisen aikana vaan vasta sen jälkeen.
  • Älä lämmitä saunaa turhan kuumaksi. Energiatehokas lämpötila on 70–80 astetta. Sata-asteinen sauna nostaa sähkönkulutusta 20–30 prosenttia.
  • Mene saunaan heti, kun se on valmis, ja ota kiuas pois päältä heti saunottuasi. Jälkilämpö riittää kuivaamaan saunan.
  • Nauti löylyistä pitkään, hartaasti ja harvoin sen sijaan, että lämmittäisit saunan usein lyhyeksi ajaksi. Sähköstä yli puolet kuluu saunan esilämmitykseen ja loput saunan pitämiseen kuumana.

Näin valitset sähkösopimuksen kerrostaloon

Kun harkitset uutta sähkösopimusta kerrostaloon, huomioi valinnassa ainakin sähkön hinta ja tuotantotapa. Mieti myös, haluatko toistaiseksi voimassa olevan vai määräaikaisen sähkösopimuksen.

Sähkösopimukset kannattaa kilpailuttaa vähintään kahden vuoden välein ja aina, kun harkitset sähkösopimuksen vaihtoa. Sopimuksia ja hintoja voi vertailla vaikkapa suoraan sähköyhtiöiden nettisivuilla tai Energiaviraston luotettavalla vertailusivustolla.

Kerrostalokodissa asuvan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti sähköenergiasta kuukausittain maksettavan perusmaksun suuruuteen, ei vain energiahintaan (c/kWh), sillä perusmaksun osuus sähkölaskusta on sitä suurempi, mitä vähäisempää sähkönkäyttö on kotona.

Hinnan lisäksi yhä useampi ottaa sähkösopimusta valitessa huomioon sähkön tuotantotavan. Vaasan Sähkön asiakkaana voit valita esimerkiksi useilla tuotantomuodoilla tuotettua Perusähköä, uusiutuvaa kotimaista Tuulisähköä tai päästöttömän Ilmastosähkö 24 kk -tuotteen.

Tuulisähköä tai Perusähköä ovat toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia, jotka eivät sido sinua mihinkään vaan voit muuttaa mieltäsi ja irtisanoa sopimuksen milloin tahansa 14 päivän irtisanomisajalla.

Jos taas haluat sopimuksen, jossa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden, valitse kahden vuoden määräaikainen Ilmastosähkö 24 kk -sähkösopimus.

Seuraa kerrostalon sähkönkulutusta netissä

Mikään ei motivoi säästämään sähköä samalla tavalla kuin oman sähkönkulutuksen seuraaminen. Kun huomaat, millaisen piikin uunin tai saunan lämmittäminen aiheuttaa kulutukseen, ei laitteita tee mieli pitää päällä turhaan.

Oman sähkönkulutuksen seuraaminen onnistuu helposti Vaasan Sähkön mobiilisovelluksessa  ja Online-palvelussa. Siellä asiakkaamme voivat muun muassa

  • seurata sähkönkulutustaan jopa tunnin tarkkuudella ja verrata sitä menneeseen, vaikkapa vuoden takaiseen.
  • verrata omaa kulutusta keskimääräiseen kerrostalokodin kulutukseen – se antaa osviittaa siitä, onko oma kulutus tavanomaista.
  • merkata palveluun uudet laitehankinnat ja seurata, kuinka ne vaikuttavat kodin sähkönkulutukseen.

Tilaa Suomen vaasalaisinta sähköä kaikkialle Suomeen tästä.

Harkitsetko muuttamista isompaan?

Lue lisää, mistä rivitalon ja omakotitalon sähkönkulutus koostuu!

Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjehduksen konkarit

Lue lisää
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää