Du som flyttar – allt du bör komma ihåg i samband med flytten

Flyttdagen närmar sig och stressen tär på nerverna? Ta ett djupt andetag och planera flytten väl, så är hälften vunnet. Med hjälp av vår kom-ihåg-lista för dig som flyttar kommer du ihåg att sköta allt som rör flytten i tid – och du står inför kanske ditt livs smidigaste flytt.

 

Kom ihåg före flytten

Elavtal

 • Teckna elavtal till det nya hemmet minst två veckor innan flytten – så säkerställer du att du har el redan under flyttdagen.
 • Om du sparat elavtalet till sista minuten kan du få el till det nya hemmet snabbt genom att ringa till oss. Vi på Vasa Elektriska gör så gott vi kan för att du ska få el till hemmet under flyttdagen även med kort varsel. Vi tar också reda på om ditt lokala elnätsbolag debiterar dig för en snabbanslutningsavgift.
 • Säg upp elavtalet på den gamla adressen. Det avslutas inte automatiskt när du tecknar ett nytt elavtal eller byter bostad. Du får elräkning ända tills du sagt upp avtalet eller en ny invånare tecknar ett nytt elavtal i sitt eget namn.
 • Du kan ändå behöva el på två platser samtidigt, om du till exempel renoverar ditt nya hem medan du ännu bor kvar i den gamla bostaden. Du kan ha flera avtal i kraft samtidigt. Kom i så fall ihåg att meddela, vilken postadress du använder. Det nya avtalet kan träda i kraft redan innan flytten, och det gamla kan avslutas enligt behov, till exempel samma vardag.
 • Flytten är ett bra tillfälle att konkurrensutsätta elavtalet. På så vis får du el till rätt pris till ditt hem, som är producerad på ett sätt som du föredrar, med till exempel vindkraft. Kom ihåg att du kan beställa el från vilket elbolag du vill. Till exempel Vasa Elektriska levererar el till alla adresser i Finland till ett förmånligare pris än genomsnittet.

Internetanslutning

 • Säg upp eller överför internetanslutningen från och med flyttdagen till den nya adressen. Det lönar sig att göra genast när du vet när du flyttar, så fungerar nätet med säkerhet ända från dag ett.
 • Ta reda på om det nya husbolaget har fast bredband, för då behöver du inte nödvändigtvis en egen webbanslutning.

Hemförsäkring

 • Överför hemförsäkringen till den nya adressen i god tid innan flytten och uppdatera den om dina försäkringsbehov ändras.

Flyttanmälan

 • Gör en flyttanmälan på Postens hemsida tidigast en månad före flyttdagen. Den ska finnas hos magistraten senast en vecka efter flytten.
 • Med flyttanmälan uppdaterar du din boendeinformation i det rikstäckande befolkningsdatasystemet som upprätthålls av magistraten, samt till Posten.
 • Med flyttanmälan uppdateras din adress automatiskt också hos myndigheter, som FPA och Skatteförvaltningen. Se även till att meddela din nya adress till exempelvis gymmet, tidningsförlag och din arbetsgivare.

Packandet

 • Skaffa tillräckligt med flyttlådor. Packa och markera lådornas innehåll och vart de ska i den nya bostaden.
 • Textiler, dynor och täcken transporteras enkelt till det nya hemmet i sopsäckar.
 • Återvinn allt onödigt.

Flyttjänster

 • Avgör om du i samband med flytten tar hjälp av en flyttfirma eller en städfirma för slutstädningen, och beställ dessa i tid. Du kommer väl ihåg att du får hushållsavdrag för slutstädning?

 

Den som flyttar till egnahemshus

 • Kom ihåg att sköta även det nya hemmets avtal för vatten, uppvärmning- och avfallshantering. Om du bygger ett nytt hem, reservera cirka en månads tid för elanslutning. Om du säljer ditt gamla hem, kom ihåg att meddela om ägarbyte  av elanslutningen till ditt elnätbolag.

Kom ihåg under flyttdagen

Skydda ytor i bostaden

 • Skydda vid behov golv och ömtåliga ytor med golvskyddskartong och bubbelplast.

Flytthjälp

 • Se till att allt är redo att bäras ut när flytthjälpen anländer. Bjud flyttgänget på något smått att äta och dricka.

Tillbehör

 • Reservera flytthandskar åt alla bärare. Kom ihåg att du kan hyra en lagerkärra för flyttdagen, så blir det mindre att bära.

Kom ihåg efter flytten

Slutstädning

 • Städa ditt gamla hem så noga att den nya hyresgästen kan flytta in direkt. Se till att golv, väggar och fönster är rena. Rengör spisfläkten och fettfiltret samt ugnen. Tvätta ur och frosta av kylskåp och frys. Kom även ihåg att rengöra duschens golvsil.

Flyttgranskning

 • Om du flyttat till en hyresbostad, ta bilder av eventuella stötskador och fel, så att du inte beskylls för dem när du flyttar ut.

Lycka till med flytten och grattis till det nya hemmet!

Läs mer: Flytt till eget hem? Dessa 8 saker bör du känna till om elavtal

Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer