Flytt och elavtal – gör såhär

BESTÄLL EL TILL EN NY ADRESS

Står du inför en flytt och behöver ett elavtal till det nya hemmet? Från oss får du ett förmånligt elavtal oavsett vart i Finland du flyttar. Läs även våra tips om hur du får el till din nya bostad snabbt och vad den som flyttar bör komma ihåg om el i det gamla och det nya hemmet.

El till ett nytt hem

Elavtal till en ny bostad – teckna elavtal på nätet

Det allra behändigaste är att teckna elavtal på nätet, det går på några minuter!

Vi sköter resten: vi gör i ditt ställe ett överföringsavtal med ditt lokala elnätsbolag och om du vill säger vi upp elen på din gamla adress. Du kommer väl ihåg att det är bra att teckna ett nytt elavtal ett par veckor innan flyttdatumet. Vid behov får du på elen även snabbare än så. Läs här hur du får el direkt.

Behöver du ett elavtal genast? Ring till vår kundtjänst

Du glömde bort elavtalet och kom ihåg det först under flyttdagen? Ring till vår kundtjänst på nummer 06 324 5750 om du behöver el inom Vasa Elnäts område, eller på nummer 06 324 5770 om du behöver el till någon annan del av Finland. Vi hjälper dig få på elen så fort som möjligt. Vi tar även i ditt ställe reda på om ditt lokala elnätsbolag tar ut en snabbanslutningsavgift.

Vår nuvarande kund – kom ihåg att göra en flyttanmälan

Vill du överföra det nuvarande elavtalet till en ny adress? Det går till så att det gamla elavtalet hävs, varpå ett nytt tecknas för det nya hemmet.

Du kan enkelt överföra ditt elavtal genom att logga in i vår Onlinetjänst och avsluta ditt nuvarande avtal under avsnittet ”Gör flyttanmälan”. Samtidigt kan du vid behov teckna ett nytt elavtal till ditt kommande hem.

Det är bra att sköta flyttanmälan senast ett par veckor innan flytt, men genom att ringa till vår kundtjänst får du el till ditt hem även med kort varsel.

En efterfrågad nyhet! Nu finns dina förbrukningsdata i vår app!

Ladda ner appen som en av de första.

Elavtal och flytt – bra att veta

Att säga upp det gamla elavtalet

Du kommer väl ihåg att säga upp ditt gamla elavtal i samband med flytt? Det avslutas inte automatiskt, även om du tecknar ett nytt elavtal till det nya hemmet. Du kan enkelt säga upp ditt avtal via vår Onlinetjänst. Logga in i tjänsten och avsluta ditt avtal under ”Gör flyttanmälan”. Samtidigt kan du teckna ett nytt avtal för den nya adressen.

Om du glömmer att säga upp det gamla elavtalet får du elräkning tills avtalet avslutats. Utan separat uppsägning avslutas avtalet först när en ny boende tecknar ett nytt elavtal på adressen.

Tidsbegränsat elavtal och flytt

Har du på den nuvarande adressen ett tidsbegränsat elavtal i kraft och står inför en flytt? Ingen fara, du kommer inte att bli fast med två elavtal. Ett tidsbegränsat elavtal kan man oftast avsluta i och med en flyttsituation innan avtalstiden löpt ut, varpå du kan teckna ett nytt avtal för den nya adressen.

Läs mer: Tillsvidareavtal eller tidsbundet avtal? Experten tipsar

Elavtal och helg

Om du behöver få på elen under en helg eller en vardagskväll – ring till ditt lokala elnätsbolags felanmälningstjänst, då kan elen kopplas på som avgiftsbelagd snabbanslutning. Där får du också instruktioner om hur elavtal i sådant fall tecknas.

Är du en fjärrvärmare vars hem byter ägare?

Om du är vår fjärrvärmekund, meddela om anslutningens ägarbyte.

 

Frågor om flytten? Läs våra tips!

Sådant beror alltid på det lokala elnätsbolaget. Ring oss genast, så tar vi reda på saken. Samtidigt kollar vi upp om elnätsbolaget tar ut en avgift för snabbanslutning. Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss och tecknar ett nytt elavtal i god tid. Mer information om snabba elavtal får du här.

Gör det i tid, gärna så fort du vet tidpunkten. Då kan du lita på att du får på elen i tid. Vi rekommenderar vanligen en två veckors karensperiod, men självklart gör vi vårt bästa för att betjäna våra kunder med även kortare varsel än så.

Teckna ett nytt elavtal till ditt nya hem. Kom samtidigt ihåg att avsluta avtalet på den gamla adressen, det sker nämligen inte automatiskt.

 

Det är praxis att avtalet i ditt namn avslutas, att slutfakturans adress uppdateras, att man vid behov tecknar ett nytt elavtal för den nya adressen och att den som bor kvar i bostaden tecknar ett nytt avtal i sitt eget namn. För detta ändamål bör hen ta kontakt med oss personligen antingen per telefon eller via vår hemsida i god tid innan ditt avtal löper ut.

Utan giltigt avtal kopplas elen bort på adressen när det föregående avtalet löper ut. Därför är det viktigt att den person som bor kvar i bostaden tecknar ett nytt avtal.

Om du är i färd med att flytta från din nuvarande bostad och inte längre behöver elavtal där, kan du enkelt säga upp ditt avtal via vår Online-tjänst under ”Gör flyttanmälan”. Samtidigt kan du teckna ett nytt avtal för den nya adressen.

Du kan ändå behöva el på två ställen samtidigt, om du flyttar till en ny bostad medan du fortfarande städar i den gamla. Du kan ha flera avtal i kraft samtidigt. Det nya avtalet kan träda i kraft tidigare och ditt gamla avtal kan avslutas enligt behov, samma vardag till och med.

Om du byter elförsäljare i och med den nya adressen behöver du inte själv säga upp avtalet. Den nya elförsäljaren sköter det i ditt ställe. Uppsägningstiden är då två veckor.

Våra elavtal är i kraft tills vidare, så det går att avsluta avtalet även med kort varsel.

Snabbanslutningsavgiften är den avgift som det lokala elnätsbolaget tar ut för snabb påkoppling av elen. Avgiftens storlek och debiteringsgrunderna är olika för olika nätbolag. En snabbanslutningsavgift kan debiteras om man vill få på elen inom två dagar från det att man beställt den. Därför lönar det sig inte att lämna teckningen av elavtal till sista minuten. Det är bättre att göra det i god tid, gärna några veckor innan flytt.

Det är troligen fråga om att du behöver ett elavtal snabbt. I sådant fall lönar det sig att ringa vår kundtjänst, så fixar vi ett elavtal åt dig även med kort varsel.

Ja, du kan meddela avtalets start- och avslutningsdatum i samband med att du tecknar avtalet antingen på nätet eller genom att ringa till vår kundtjänst.

För elavtalet behöver elbolaget ditt namn, ditt personnummer, din nya hemadress och datumet när du önskar att elen ska vara påkopplad. Datumet kan ändras i efterhand. Om du tecknar elavtal på nätet behöver du kunna identifiera dig med nätbankskoder. Per telefon identifierar du dig med ditt personnummer.

Självklart! Vi tillhandahåller el överallt på finska fastlandet till ett genomsnittligt förmånligare pris.

En minderårigs elavtal står i vårdnadshavarens namn tills den minderåriga fyllt aderton år.

Våra elpriser är genomsnittligt förmånligare jämfört med andra i Finland. Oavsett om du bor i höghus eller egnahemshus hittar du ett elavtal som passar dig här.

Ska du flytta? Följande 8 saker bör du veta om elavtalet

Hur får jag el till det nya hemmet? Kan man få elen inkopplad samma dag som man flyttar in? Vad gör jag om jag har glömt att teckna elavtal? För den som flyttar till sitt första egna hem är det inte alltid så lätt det där med elavtal och elräkningar. Med följande tips från Vasa Elektriska lyckas du!

Läs mer
Dela