Muuttaja, kaikki mitä sinun pitää muistaa muutossa

Muutto edessä ja stressitasot koholla? Vedä syvään henkeä ja suunnittele muutto hyvin, niin se on jo puoliksi tehty. Muuttajan muistilistan avulla muistat hoitaa kaiken muuttoon liittyvän ajallaan – ja edessäsi saattaa olla elämäsi mukavin muutto.

Muista nämä ennen muuttoa

Sähkösopimus

 • Tee sähkösopimus uuteen kotiin vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa – näin varmistat, että sähköt ovat päällä muuttopäivänä.
 • Jos sähkösopimuksen tekeminen jää viime tinkaan, voit saada sähköt uuteen kotiin pikaisestikin soittamalla meille. Me Vaasan Sähköllä autamme sinua parhaamme mukaan, jotta saat sähköt päälle muuttopäiväksi lyhyelläkin varoitusajalla. Selvitämme myös puolestasi, veloittaako paikallinen sähköverkkoyhtiö sinulta pikakytkentämaksun.
 • Irtisano vanhan asuntosi sähkösopimus. Se ei pääty automaattisesti, kun teet uuden sähkösopimuksen tai muutat asunnosta. Sähkölasku lähetetään sinulle siihen saakka, kunnes irtisanot sopimuksen tai uusi asukas tekee asuntoon sähkösopimuksen omalla nimellään.
 • Saatat kuitenkin tarvita sähköjä kahdessa paikassa samaan aikaan, jos esimerkiksi remontoit uutta kotiasi mutta asut vielä vanhassa asunnossa. Sinulla voikin olla voimassa useampi sopimus samanaikaisesti. Muistathan silloin myös kertoa, mikä osoite on käytössä oleva postiosoitteesi. Uusi sopimuksesi voi alkaa jo ennen muuttoa, ja vanhan sopimuksen voit päättää tarpeesi mukaan vaikka samana arkipäivänä.
 • Muutto on hyvä tilaisuus kilpailuttaa sähkösopimus. Näin saat kotiisi sopivan hintaista sähköä, joka on tuotettu sinulle mieluisalla tavalla, esimerkiksi tuulivoimalla. Muista, että voit tilata sähköt haluamaltasi sähköyhtiöltä. Esimerkiksi Vaasan Sähkö toimittaa sähköä kaikkialle Suomeen keskimääräistä edullisemmalla hinnalla.

Internetliittymä

 • Irtisano tai siirrä nettiliittymä muuttopäivästä alkaen uuteen osoitteeseen. Tämä kannattaa tehdä heti, kun muuttopäivä on tiedossa, niin netti toimii uudessa kodissasi varmasti ensimmäisestä päivästä lähtien.
 • Selvitä, onko uudessa taloyhtiössä kiinteä laajakaista, jolloin et välttämättä tarvitse omaa nettiliittymää.

Kotivakuutus

 • Siirrä kotivakuutus uuteen osoitteeseen hyvissä ajoin ennen muuttoa ja päivitä se, jos vakuutustarpeesi muuttuvat.

Muuttoilmoitus

 • Tee muuttoilmoitus Postin nettisivuilla aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen on oltava maistraatissa viimeistään viikon kuluttua muutosta.
 • Muuttoilmoituksella päivität asuintietosi maistraattien ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään ja Postiin.
 • Osoitteesi päivittyy automaattisesti viranomaisille, muun muassa Kelaan ja verohallintoon. Varmista, että uusi osoite on tiedossa myös esimerkiksi kuntosalilla, tilaamissasi lehdissä ja työnantajalla.

Pakkaaminen

 • Hanki tarpeeksi muuttolaatikoita. Pakkaa ja merkitse laatikoihin niiden sisältö ja sijoituspaikka uudessa asunnossa.
 • Tekstiilit, tyynyt ja peitot kulkevat uuteen kotiin kätevästi jätesäkeissä.
 • Kierrätä kaikki tarpeeton.

Palvelut muuttoon

 • Päätä, käytätkö muutossa muuttopalvelua tai loppusiivouksessa siivouspalvelua, ja tilaa ne ajoissa. Muistathan, että loppusiivouksesta saa kotitalousvähennyksen.

Omakotitaloon muuttava

 • Muista hoitaa kuntoon myös uuden kodin vesi-, lämmitys- ja jätehuoltosopimukset. Jos rakennat uutta kotia, varaa sähkön liittymätöille aikaa noin kuukausi. Jos myyt vanhan talosi, muista ilmoittaa sähköliittymän omistajanvaihdoksesta sähköverkkoyhtiöösi.

Muista muuttopäivänä

Asunnon suojaaminen

 • Huolehdi tarvittaessa lattioiden ja arkojen pintojen suojaamisesta lattiansuojapahvilla ja kuplamuovilla.

Muuttoapu

 • Varmista, että kaikki on valmista kannettavaksi, kun muuttoapu saapuu paikalle. Tarjoa apureille pientä purtavaa ja juotavaa.

Kantotarvikkeet

 • Varaa muuttohanskat jokaiselle muuttajalle. Muista, että voit vuokrata muuttopäivälle nokkakärryt, niin selviätte muutosta vähemmällä kantamisella.

Muista nämä muuton jälkeen

Loppusiivous

 • Siivoa vanha kotisi niin hyvin, että uusi asukas voi muuttaa sinne heti. Huolehdi, että lattiat, seinät ja ikkunat ovat puhtaat. Puhdista liesituuletin ja rasvasuodatin sekä uuni. Pese ja sulata jääkaappi ja pakastin. Muista puhdistaa myös kylpyhuoneen lattiakaivo.

Muuttotarkistus

 • Jos muutit vuokra-asuntoon, ota kuvia uuden asunnon mahdollisista kolhuista ja vioista, jotta niiden ei katsota johtuvan sinusta, kun joskus muutat pois.

Mukavaa muuttoa ja onnea uuteen kotiin!

Lue lisää: Muutto omaan kotiin? Nämä 8 asiaa sinun pitää tietää sähkösopimuksesta
Lue lisää: Sähkösopimuksen irtisanominen

Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää