Muuttaja, kaikki mitä sinun pitää muistaa muutossa

Muutto edessä ja stressitasot koholla? Vedä syvään henkeä ja suunnittele muutto hyvin, niin se on jo puoliksi tehty. Muuttajan muistilistan avulla muistat hoitaa kaiken muuttoon liittyvän ajallaan – ja edessäsi saattaa olla elämäsi mukavin muutto.

Muista nämä ennen muuttoa

Sähkösopimus

 • Tee sähkösopimus uuteen kotiin vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa – näin varmistat, että sähköt ovat päällä muuttopäivänä.
 • Jos sähkösopimuksen tekeminen jää viime tinkaan, voit saada sähköt uuteen kotiin pikaisestikin soittamalla meille. Me Vaasan Sähköllä autamme sinua parhaamme mukaan, jotta saat sähköt päälle muuttopäiväksi lyhyelläkin varoitusajalla. Selvitämme myös puolestasi, veloittaako paikallinen sähköverkkoyhtiö sinulta pikakytkentämaksun.
 • Irtisano vanhan asuntosi sähkösopimus. Se ei pääty automaattisesti, kun teet uuden sähkösopimuksen tai muutat asunnosta. Sähkölasku lähetetään sinulle siihen saakka, kunnes irtisanot sopimuksen tai uusi asukas tekee asuntoon sähkösopimuksen omalla nimellään.
 • Saatat kuitenkin tarvita sähköjä kahdessa paikassa samaan aikaan, jos esimerkiksi remontoit uutta kotiasi mutta asut vielä vanhassa asunnossa. Sinulla voikin olla voimassa useampi sopimus samanaikaisesti. Muistathan silloin myös kertoa, mikä osoite on käytössä oleva postiosoitteesi. Uusi sopimuksesi voi alkaa jo ennen muuttoa, ja vanhan sopimuksen voit päättää tarpeesi mukaan vaikka samana arkipäivänä.
 • Muutto on hyvä tilaisuus kilpailuttaa sähkösopimus. Näin saat kotiisi sopivan hintaista sähköä, joka on tuotettu sinulle mieluisalla tavalla, esimerkiksi tuulivoimalla. Muista, että voit tilata sähköt haluamaltasi sähköyhtiöltä. Esimerkiksi Vaasan Sähkö toimittaa sähköä kaikkialle Suomeen keskimääräistä edullisemmalla hinnalla.

Internetliittymä

 • Irtisano tai siirrä nettiliittymä muuttopäivästä alkaen uuteen osoitteeseen. Tämä kannattaa tehdä heti, kun muuttopäivä on tiedossa, niin netti toimii uudessa kodissasi varmasti ensimmäisestä päivästä lähtien.
 • Selvitä, onko uudessa taloyhtiössä kiinteä laajakaista, jolloin et välttämättä tarvitse omaa nettiliittymää.

Kotivakuutus

 • Siirrä kotivakuutus uuteen osoitteeseen hyvissä ajoin ennen muuttoa ja päivitä se, jos vakuutustarpeesi muuttuvat.

Muuttoilmoitus

 • Tee muuttoilmoitus Postin nettisivuilla aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen on oltava maistraatissa viimeistään viikon kuluttua muutosta.
 • Muuttoilmoituksella päivität asuintietosi maistraattien ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään ja Postiin.
 • Osoitteesi päivittyy automaattisesti viranomaisille, muun muassa Kelaan ja verohallintoon. Varmista, että uusi osoite on tiedossa myös esimerkiksi kuntosalilla, tilaamissasi lehdissä ja työnantajalla.

Pakkaaminen

 • Hanki tarpeeksi muuttolaatikoita. Pakkaa ja merkitse laatikoihin niiden sisältö ja sijoituspaikka uudessa asunnossa.
 • Tekstiilit, tyynyt ja peitot kulkevat uuteen kotiin kätevästi jätesäkeissä.
 • Kierrätä kaikki tarpeeton.

Palvelut muuttoon

 • Päätä, käytätkö muutossa muuttopalvelua tai loppusiivouksessa siivouspalvelua, ja tilaa ne ajoissa. Muistathan, että loppusiivouksesta saa kotitalousvähennyksen.

Omakotitaloon muuttava

 • Muista hoitaa kuntoon myös uuden kodin vesi-, lämmitys- ja jätehuoltosopimukset. Jos rakennat uutta kotia, varaa sähkön liittymätöille aikaa noin kuukausi. Jos myyt vanhan talosi, muista ilmoittaa sähköliittymän omistajanvaihdoksesta sähköverkkoyhtiöösi.

Muista muuttopäivänä

Asunnon suojaaminen

 • Huolehdi tarvittaessa lattioiden ja arkojen pintojen suojaamisesta lattiansuojapahvilla ja kuplamuovilla.

Muuttoapu

 • Varmista, että kaikki on valmista kannettavaksi, kun muuttoapu saapuu paikalle. Tarjoa apureille pientä purtavaa ja juotavaa.

Kantotarvikkeet

 • Varaa muuttohanskat jokaiselle muuttajalle. Muista, että voit vuokrata muuttopäivälle nokkakärryt, niin selviätte muutosta vähemmällä kantamisella.

Muista nämä muuton jälkeen

Loppusiivous

 • Siivoa vanha kotisi niin hyvin, että uusi asukas voi muuttaa sinne heti. Huolehdi, että lattiat, seinät ja ikkunat ovat puhtaat. Puhdista liesituuletin ja rasvasuodatin sekä uuni. Pese ja sulata jääkaappi ja pakastin. Muista puhdistaa myös kylpyhuoneen lattiakaivo.

Muuttotarkistus

 • Jos muutit vuokra-asuntoon, ota kuvia uuden asunnon mahdollisista kolhuista ja vioista, jotta niiden ei katsota johtuvan sinusta, kun joskus muutat pois.

Mukavaa muuttoa ja onnea uuteen kotiin!

Lue lisää: Muutto omaan kotiin? Nämä 8 asiaa sinun pitää tietää sähkösopimuksesta
Lue lisää: Sähkösopimuksen irtisanominen

Ajankohtaista

Vastuullista sähkönsiirtoa

Lue lisää
Ajankohtaista

Analogian kaipuu: Harrastuksena filmikuvaus

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Talvi 2023-2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tervetuloa takaisin, vinyylilevy

Lue lisää
Ajankohtaista

Vastuullisuus elää ja kehittyy ajassa

Lue lisää
Ajankohtaista

Yhdenvertaisuus vaatii tekoja

Lue lisää
Ajankohtaista

Sesongin suosikkipasta

Lue lisää
Ajankohtaista

Kanihypyn sanansaattajat: ”Kanitkin kaipaavat elämäänsä liikettä!”

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuus – mitä se tarkoittaa ja miten käyttää energiaa mahdollisimman tehokkaasti?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Syksy 2023

Lue lisää
Energianeuvonta

Aurinkovoimala omakotitaloon – tuota sähköä itse

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän paras saaristolaispannari

Lue lisää