Det finns elektricitet mellan Marko och hunden Welle: ”Våra data bekräftar att människor och hundar förstår varandra”

Marko och hunden Welle deltog i Vasa Elektriskas undersökning som gick ut på att mäta elektriciteten mellan hundägare och deras hundar. Bandet mellan Marko och Welle var bäst i test. Marko blev inte överraskad av resultatet. Enligt honom visar Welle sina känslor tydligt för dem som hör till flocken.

När en familj skaffar en hund, ofta kallad för människans bästa vän, brukar den betraktas som en familjemedlem. Men är hundar lika fästa vid sina ägare som deras ägare är vid dem?

Det hade också helsingforsaren Marko, 36, funderat över. När Markos vänner tipsade honom om Vasa Elektriskas undersökning som mätte tillgivenheten mellan hund och ägare, tvekade Marko inte att skicka in en ansökan. Han deltog i mätningarna med Welle, en 3,5 år gammal Australiansisk Labradoodle.

“Jag tyckte det var en intressant idé, och framför allt ville jag veta om jag förstår Welle så bra som jag tror”, berättar Marko.

Kolla videon för att se Markos och Welles fartfyllda mätning

Är Welle en äkta vän eller en skicklig skådespelare?

Marko och Welle deltog i casting-tillfället och fick plats i mätningarna. Markos reaktion för Welle mättes med en smartring, medan Welles reaktioner mättes med en mätare som fästes i dess halsband.

I Vasa Elektriskas undersökning deltog också två andra hundägare och deras hundar. Undersökningens syfte var att ta reda på mellan vilket radarpar det fanns mest elektricitet.

Under inspelningarna frågade vi Marko hur han skulle reagera om det visade sig att Welle inte hade desto mera intresse för Marko än för andra, främmande människor. “Jag svarade att då är Welle värd en Oscar! Jag tror faktiskt att han visar sina känslor för människor som han ser som medlemmar i sin flock”, berättar Marko.

“När jag kommer hem från jobbet är Welle väldigt ivrig och lugnar ner sig först när han lägger sig bredvid mig på soffan.”

Vasa Elektriskas mätningar visade att det finns tillgivenhet mellan Marko och Welle. ”Jag tycker att Welle visar sina känslor tydligt för de människor som han ser som medlemmar i sin flock.”

Data visar på höjdpunkterna i hundens dag: Hundparken och ägarens hemkomst

Mätdata visade att av alla de hundägare och hundar som deltog i Vasa Elektriskas undersökning fanns det mest elektricitet mellan Marko och Welle. Under inspelningsdagen gick Marko ut i en timme medan Welle stannade hemma med filmteamet. Welles aktivitetsnivå sjönk drastiskt och ökade inte förrän Marko kom hem igen.

”Jag trodde att Welle skulle gå och lägga sig i soffan, men filmteamet berättade att han hade väntat på mig i tamburen hela tiden när jag var borta”, beskriver Marko.

Den andra höjdpunkten i Welles dag inträffade när han fick leka med andra hundar i hundparken. Marko bekräftar att Welle älskar att gå på promenader, hämta pinnar och leka i hundparken.

“Mätningen förstärkte min uppfattning om att människor och hundar förstår varandra.”

Marko bekräftar att Welle älskar att gå på promenader, hämta pinnar och leka i hundparken.

Hundar lär oss att leva i nuet

Marko upplever att hundar kan lära sina ägare att leva här och nu. Ibland kan han ha svårt att släppa jobbet på fritiden. Att gå på en promenad, leka eller klappa hunden fäster hans tankar vid nuet.

”För mig är de vilostunder som hjälper mig att komma loss från vardagen. De hjälper mig att orka i längden.”

Dessa stunder gör också Welle nöjd, oavsett om det är en längre eller kortare promenad Marko orkar med efter sin arbetsdag. “Den tänker att ‘yes, det här ville jag göra idag’.”

Vasa Elektriska testade: Så här kan elektriciteten mellan människa och hund mätas

Är känslor elektricitet? För att svara på frågan konsulterade Vasa Elektriska Pekko Vehviläinen, teknologie doktor och expert på digitala hälsotjänster. Med Vehviläinens hjälp undersökte vi hur förälskelse, tillgivenhet och idolisering syns i elledningsförmågan och växelverkan mellan människor och djur. Så här gjorde vi:

  • Vad? Tillgivenheten mellan ägare och husdjur mäts genom att observera reaktionsnivån.
  • Hur? Markos nivåer mättes med en finsk Moodmetric-smartring, som mäter ändringar i hudens elledningsförmåga, det vill säga hudens förmåga att leda ström. När en människas entusiasm väcks, ökar aktiviteten i det sympatiska nervsystemet och de små svettkörtlarna i huden börjar utsöndra svett. “Ringen har ett litet batteri som genererar en elström som är omärkbar och ofarlig för människan.” När huden svettas, förbättras dess elektriska ledningsförmåga. Med ringen kan vi mäta denna ändring”, preciserar Vehviläinen.
  • Hur? Hunden Welles aktivitetsnivå mättes med en FitBark-aktivitetsmätare som fästes i halsbandet. Hundar uttrycker entusiasm med sin kropp, genom att till exempel hoppa, slicka eller vifta på svansen.
  • Slutresultatet? “Vid Markos hemkomst reagerade hunden starkt med kroppen, och återseendet ökade också på Markos aktivitetsnivå. Båda lugnade ner sig först efter att de hade tillbringat en stund tillsammans”, beskriver Vehviläinen.

“Jag tror att människor och hundar förstår varandra”, säger Marko.

Läs också hur det gick till när Vasa Elektriska testade singlar på blindträff:

Du får el producerad med kärlek från oss var du än bor!

Gör elavtalet här
Fenomen

Nu daltar vi med våra husdjur på FM-nivå – Delta och vinn ett års djurmat!

Läs mer
Fenomen

Kärleksforskare: Sociala medier kan fördjupa kärleken

Läs mer
Fenomen

Samarbete och gemenskap – speciellt viktigt när det stormar

Läs mer
Mat & recept

Paj späckad med grönt: enkel lunch med sparris och broccolini

Läs mer
Aktuellt

Solpaneler för egnahemshus – vanliga frågor och experttipsen du inte får missa

Läs mer
Fenomen

Funderar husbolaget på laddstation för elbilar? Läs våra tips!

Läs mer
Aktuellt

Ekohotellet valde förnybar fjärrvärme: “Klimatgarantin utgör ett utmärkt komplement till våra företagskunder”

Läs mer
Aktuellt

Att bli förtjust producerar elektricitet på huden: “Mina känslor bekräftades av data”

Läs mer
Aktuellt

Det finns elektricitet mellan Marko och hunden Welle: ”Våra data bekräftar att människor och hundar förstår varandra”

Läs mer
Hemma

Du som flyttar – allt du bör komma ihåg i samband med flytten

Läs mer
Aktuellt

Konkurrensutsättning av elavtal – expertens bästa tips

Läs mer
Aktuellt

Studenternas bästa tips när det gäller val av el: ”Pris, vindel och att kunna sköta sina ärenden digitalt avgör”

Läs mer
Dela