Ett fan med el på huden: Jag älskar K-pop och det känns

Alexandra Lehtonen är 26 år, läkare och K-pop-fan. Hon deltog i Vasa Elektriskas undersökning, där känslostyrkan visade vem som är Finlands största K-popfan. "Jag ville visa att K-pop inte är bara en tonårsgrej."

Varför brinner vissa människor mer för saker än andra, och kastar sig in i nya saker till fullo? Vad händer egentligen i människokroppen när man är ett riktigt fan? Det ville Vasa Elektriska utreda med experthjälp.

Bland annat bland K-pop-fans runtom i världen finns det gott om superentusiaster. En av dem är 26-åriga Alexandra Lehtonen. Hon har varit K-popfan redan i ett och ett halvt år och har under den tiden rest runt i världen för att gå på sin favorit Lee Taeyongs och hans bands NCT 127 och SuperM konserter.

“Längden på mina resor beror på hur mycket jag får ledigt från jobbet. I Osaka i Japan var jag till exempel bara i ett par dagar”, säger Lehtonen, som arbetar som läkare.

Lehtonen anser att K-pop i Finland inte är en socialt accepterad hobby bland vuxna. När hon på Twitter såg en annons där Vasa Elektriska sökte K-popfans för sin undersökning ville hon definitivt vara med.

“Jag ville visa att det finns fans i alla åldrar och att K-pop inte är bara en tonårsgrej”, säger Lehtonen.

Alexandra Lehtonen hittade K-pop genom Instagrams dansvideor och var helt förlorad. “Naturligtvis har jag affischer, fanskjortor och böcker, men det viktigaste objektet är mitt favoritbands light stick, en ljuskäpp att hålla i handen på spelningar. Med dem visar vi att vi hör ihop.”

Smartringen känner igen ett äkta fan: “Om jag blir intresserad av något ägnar jag mig verkligen helhjärtat åt det”

Vasa Elektriskas undersökning mätte hur starka känslor K-pop väcker i sina fans. Lehtonen fick se videor av sitt favoritband och lyssna på deras musik. Samtidigt mättes hennes entusiasm med en smartring.

I mätningarna deltog även två andra fans: 46-åriga ekonomisekreteraren Irma Salminen och 17-åriga Katrianna Riihiluoma. Enligt mätningarna hade dock Lehtonen de starkaste känslomässiga reaktionerna.

“Rätt person segrade. Även om Alexandra har varit K-popfan under kortast tid, märker man hur mycket hon gillar och älskar artisterna på hur mycket hon varit på konserter”, kommenterar Riihiluoma.

Salminen håller med, men säger att segern skulle ha varit riktigt välkommen, då överraskningspriset var biljetter till SuperM-bandets spelning.

“Jag hade tänkt att det är den följande konserten jagvill gå på. Nu har jag bara torterat mig själv och sett snuttar av deras spelningar på sociala medier”, skrattar Salminen.

Alexandra Lehtonen var nöjd med segern, men inte förvånad över mätresultatet.

“Om jag blir intresserad av något ägnar jag mig verkligen helhjärtat åt det”, säger Lehtonen.

Enligt Alexandra Lehtonen är hennes favoritartist Lee Taeyong inte bara en begåvad dansare och rappare, utan även vacker att se på. “Trots att han är en idol är han mycket artig och välvillig.”

Fastnade på sociala medier: “Jag vaknade om nätterna för att kolla Twitter”

Hängivelsen syns även i Lehtonens liv utanför Vasa Elektriskas undersökning.

Lehtonen följer flitigt sin favoritartist och hans band på sociala medier. Hon förklarar att det hela tiden händer något inom K-pop-fältet online: banden chattar med sina fans och publicerar kontinuerligt nya videor.

Lehtonen ville hålla sig uppdaterad om vad hennes idoler gjorde i realtid, men till exempel på jobbet kunde hon inte titta på nya videor och Twitter-uppdateringar. Till sist började hon plågas av en rädsla att missa något.

“Jag vaknade om nätterna för att kolla Twitter, då jag kände att jag går miste om något stort om jag sover åtta timmar.”

Lehtonen bromsade upp och accepterade att hon inte kan delta så mycket i fandomen som hon vill. Som tröst började hon titta på en Netflixserie, där huvudrollerna spelas av före detta K-popartister.

Alexandra Lehtonen har bland annat rest till Osaka, Toronto, Vancouver, Paris, Moskva, New York och Washington för att se sin idol spela. “Jag har fått vänner både på konserter och i sociala medier.”

K-pop är musik och fandom

I K-pop tycker Lehtonen det bästa inte bara är musiken, utan även fandomen. Hon har fått nya vänner både på konserter och sociala medier. Alexandra har K-pop vänner i Ryssland, Frankrike, Indonesien och Tjeckien. I Finland undrar familj, pojkvän och vänner främst över Lehtonens intensiva hobby.

Alexandra sticker ut ur mängden när hon åker till Asien, eftersom hon är en av få västerlänningar. Hennes passionerade fandom har också märkts av många andra sanna fans.

“När jag var i Washington delade jag en taxi med andra. När jag sade att jag var från Finland utropade en tjej att du är den där finska flickan! Det var förvånande att hon kände igen mig”, skrattar Lehtonen.

Den finska kvinnan har också väckt sin favoritartists uppmärksamhet. I New York kände Lee Taeyong igen henne, hälsade och kastade den första signerade fanprodukten till henne. I Washington var Lehtonen på flygplatsen för att välkomna artisten och fick chansen att utbyta några snabba ord med honom.

“Det var häftigt! Att möta sin favoritidol live är otroligt inspirerande.”

Vasa Elektriska undersökte: Så här mäts elektricitet mellan fans och idoler

Är känslor elektricitet? Det ville Vasa Elektriska ta reda på och bad om experthjälp av doktor i mätvetenskap Pekko Vehviläinen, expert på hälso- och sjukvårdstjänster. Med hjälp av Vehviläinen utforskade vi hur fandom, förtjusning och tillgivenhet mellan människor och keldjur återspeglas i hudens elektriska ledningsförmåga. Så här undersöktes fansen:

  • Vad? Fandom syns på huden som en förändring i dess elektriska ledningsförmåga. När ett fan lyssnar på sin favoritlåt eller möter sin idol reagerar kroppen. “Då ökar aktiviteten hos det sympatiska nervsystemet och hudens små svettkörtlar börjar utsöndra svett. Och vätska, i detta fall svett, är bra på att leda elektricitet”, sammanfattar Vehviläinen.
  • Hur? K-pop-fans fick lyssna på sin favoritmusik och se videor från sina idolers konserter. Samtidigt mättes trions förtjusningsnivå med inhemska Moodmetric-smartringar. Ringen har ett litet batteri som genererar en obemärkt och ofarlig elektrisk ström. När huden svettas förbättras dess elektriska ledningsförmåga, och den förändringen kan mätas med en smartring.
  • Slutresultatet? “Helt klart var det här den enklaste mätningen, eftersom fansens förtjusning syntes väldigt tydligt i ringens data. När Alexandra hörde sin favoritlåt steg hennes vakenhetstillstånd med 100 procent”, säger Vehviläinen om mätningen av vem som är det största K-popfanset.

Läs också hur singlar på blindträff och hundägare med sina hundar klarade sig i Vasa Elektriskas test:

Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer