Markon ja Welle-koiran välillä on sähköä: ”Data vahvisti, että ihminen ja koira ymmärtävät toisiaan”

Marko ja Welle-koira osallistuivat Vaasan Sähkön tutkimukseen, jossa mitattiin koiranomistajien ja koirien välistä sähköä. Parivaljakko voitti kiintymyksessään kaksi muuta kisakumppania. Tulos ei yllättänyt Markoa. Hänen mukaansa Welle osoittaa tunteitaan selvästi niille, keitä se pitää omana laumanaan.

Kun perheeseen tulee koira, sitä pidetään tavallisesti yhtenä perheenjäsenistä ja kutsutaan ihmisen parhaaksi ystäväksi. Mutta ovatko koirat yhtä kiintyneitä omistajiinsa kuin omistajat niihin?

Tätä oli miettinyt myös Marko, 36, Helsingistä. Kun kaverit vinkkasivat hänelle Vaasan Sähkön tutkimuksesta, jossa mitattaisiin koiran ja omistajan välistä kiintymystä, Marko innostui hakemaan mukaan. Mittauksiin lähdettiin 3,5-vuotiaan Australian labradoodlen Wellen kanssa.

”Idea kuulosti mielenkiintoiselta ja ennen kaikkea minua kiinnosti saada tietää mittauksen avulla, ymmärränkö Welleä niin hyvin kuin kuvittelen”, Marko kertoo.

Katso videolta, kuinka Markon ja Wellen vauhdikas mittaustilanne sujui

Onko Welle tosiystävä vai kovan tason näyttelijä?

Marko ja Welle osallistuivat castingiin ja pääsivät mukaan mittaukseen. Markon innostusta Welleä kohtaan mitattiin älysormuksella ja Wellen aktiivisuutta taas kaulapantaan kiinnitettävällä mittarilla.

Myös kaksi muuta koiranomistajaa koirineen osallistuivat Vaasan Sähkön tutkimukseen. Tarkoitus oli selvittää, minkä parivaljakon välillä on eniten sähköä. Kuvauksissa Markolta kysyttiin, että entä jos mittausdata paljastaisi, ettei Welle olekaan sen innostuneempi Markosta kuin vieraistakaan ihmisistä. ”Sanoin, että silloin Welle on Hollywood-tason näyttelijä! Uskon, että se näyttää selkeästi tunteitaan ihmisille, joita se pitää osana laumaansa”, Marko kertoo.

”Kun näen Wellen esimerkiksi työpäivän jälkeen, se on aina todella innoissaan ja oikeastaan rauhoittuu vasta, kun pääsee sohvalle viereeni.”

Vaasan Sähkön tekemässä mittauksessa paljastui, että Markon ja Wellen välillä on kiintymystä. ”Mielestäni Welle näyttää tunteitaan selkeästi ihmisille, joita se pitää laumanaan.”

Koiran päivän kohokohdat datan mukaan: Koirapuisto ja omistajan kotiinpaluu

Mittausdata paljasti, että Markon ja Wellen välillä oli Vaasan Sähkön mittauksiin osallistuneista parivaljakoista eniten sähköä. Kun kuvauspäivänä Marko lähti kotoa pois tunniksi ja Welle jäi paikalle kuvausryhmän kanssa, sen aktiivisuus tippui huomattavasti. Innostus nousi tappiin vasta, kun Marko palasi kotiin.

”Olin odottanut, että Welle menisi sohvalle nukkumaan, mutta kuvausryhmä kertoi, että se olikin odottanut minua koko ajan eteisessä”, Marko kuvailee.

Wellen päivän toinen kohokohta datan mukaan oli, kun se pääsi leikkimään koirapuistoon muiden koirien kanssa. Marko vahvistaa, että lenkkeily, kepin noutaminen ja koirapuistossa leikkiminen ovat koiran lempipuuhaa.

”Mittaus vahvisti fiiliksiäni siitä, kuinka ihminen ja koira ymmärtävät toisiaan.”

”Lenkkeily, kepin noutaminen ja koirapuistossa leikkiminen ovat Wellen lempipuuhaa”, helsinkiläinen Marko sanoo.

Koira opettaa elämään hetkessä

Marko kokee, että koira voi opettaa omistajalleen läsnäoloa. Kun ajatukset pyörivät esimerkiksi työasioissa, koiran kanssa ulkoilu, leikkiminen tai vain koiran silittäminen maadoittavat hetkeen. ”Ne ovat minullekin lepohetkiä ja auttavat irtautumaan arjesta. Pitkässä juoksussa ne auttavat yleiseen jaksamiseen.”

Welle on myös aina tyytyväinen, jaksoipa Marko viedä sen pidemmälle tai lyhyemmälle lenkille työpäivän jälkeen. ”Se ajattelee aina, että jes, tämä on parasta, mitä tänään olisi voinut tehdä.”

Vaasan Sähkö tutki: Näin ihmisen ja koiran välistä sähköä voidaan mitata

Ovatko tunteet sähköä? Sen Vaasan Sähkö halusi selvittää ja kutsui asiantuntijakseen digitaalisten terveyspalveluiden asiantuntijan ja tekniikan tohtorin Pekko Vehviläisen. Vehviläisen avustuksella lähdettiin tutkimaan, kuinka ihastuminen, kiintymys ja fanittaminen näkyvät ihmisten sekä eläinten kanssakäymisessä ja sähkönjohtavuudessa. Näin tutkimus tehtiin:

  • Mitä? Omistajan ja lemmikin välistä kiintymystä voidaan mitata seuraamalla heidän innostustasojaan.
  • Miten? Markon mittaamiseen käytettiin suomalaista Moodmetric-älysormusta, joka mittaa ihon sähkönjohtavuuden muutosta. Kun ihminen innostuu, sympaattisen hermoston aktiivisuus kasvaa ja ihon pienet hikirauhaset alkavat erittää hikeä. ”Moodmetric-älysormuksessa on pieni akku, joka synnyttää huomaamattoman ja ihmiselle harmittoman sähkövirran sormukseen. Kun iho hikoaa, sen sähkönjohtavuus paranee. Sormuksen avulla tämä sähkön johtavuuden muutos voidaan mitata”, Vehviläinen tarkentaa.
  • Miten? Welle-koiraa mitattiin kaulapantaan kiinnitettävällä FitBark-aktiivisuusuusmittarilla. Koira näyttää innostumisen kehollaan esimerkiksi hyppimällä, nuolemalla ja häntää heiluttamalla.
  • Lopputulos? ”Kun Marko tuli kuvaustilanteessa kotiin, koira reagoi siihen kehollisesti voimakkaasti ja kohtaaminen nosti myös Markon vireystilaa. Molemmat rauhoittuivat vasta, kun he olivat olleet hetken yhdessä”, Vehviläinen kuvailee.

”Uskon, että koira ja ihminen ymmärtävät toisiaan”, Marko sanoo.

Saat meiltä rakkaudella tuotettua sähköä kaikkialle Suomeen!

Tee sähkösopimus tästä
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjehduksen konkarit

Lue lisää
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää