Att bli förtjust producerar elektricitet på huden: “Mina känslor bekräftades av data”

Låter det bekant: Du träffar någon som attraherar dig och plötsligt blir stämningen elektrisk. Men har förtjusning egentligen något att göra med elektricitet? Vasa Elektriska undersökte saken med hjälp av en expert.

Man brukar tala om blixtförälskelse när två människor blir förtjusta i varandra. Detta bekräftas av Pauliina Halttunen, singel och helsingforsare.

Halttunen, 26, deltog i Vasa Elektriskas undersökning som skickade henne på en blindträff med tre singla män. Under blindträffarna mättes deras reaktioner med smartringar, vars sensorer bland annat följde kroppens svettning och hudens elektriska ledningsförmåga.

Enligt Halttunen visste ringen vem hon hade bra kemi med – och med vem hon inte hade någon kemi alls.

“Med en av dejterna hade jag låga mätvärden, vilket betyder att jag inte hade något intresse för honom. Det visste jag också själv redan under träffen,” berättar Halttunen.

Kolla videon för att se hur mätningen gick till och vilket par det blixtrade mellan

Niki gjorde ett gott intryck, trots att han redan blivit bortvald: “Tio poäng för rakvattnet”

Mätningarna fick en överraskande vändning när det visade sig att singelmannen Niki, som redan blivit bortvald av Halttunen vid ett tidigare tillfälle, var en av hennes dejter. Före mätningen fick Halttunen se bilder på eventuella dejter och välja vilka hon ville gå på en träff med. Niki, som var tatuerad upp till halsen, var inte en av dem.

“Själv har jag två små och omärkbara tatueringar på insidan av mina armar. Jag har alltid undrat varför någon vill tatuera hela sin kropp”, motiverar hon.

På deras träff gjorde Niki ändå ett gott intryck på henne. Hans snygga kläder och varma, lugna kram fick Paulina att känna sig trygg. Hans rakvatten gav honom 10 poäng till. “Niki sa också att jag är vacker. En plattityd kanske, men den fungerade”, skrattar Halttunen.

Dessutom tyckte Pauliina att han verkade som en trevlig kille: Niki arbetade med ungdomar och hade sinne för humor.

Singeln Pauliina Halttunen, 26, berättar att hon trivs bättre ensam än i ett parförhållande som inte känns rätt. ”Jag föredrar att festa med mina vänner i stället för att ägna mig åt att hitta en parrelation. Om det är meningen att jag ska hitta den rätta så dyker han upp förr eller senare”, säger hon.

Data underlättade valet: “Det var skönt att få sina känslor bekräftade”

Efter träffarna var det dags för Pauliina att välja vem hon skulle träffa igen. Valet föll självklart på Niki. Pauliinas känslor bekräftades av data: mätningskurvan gick upp och ner, ett tecken på att man är förtjust.

“Jag blir lätt förtjust och tänkte därför att jag bara inbillar mig att jag är intresserad av Niki. Därför är det skönt att höra att mätresultaten bekräftade mina känslor.”

Till all lycka ville också Niki träffas igen, och de sågs igen på en andra träff. Niki, det vill säga Niklas Erwes, berättar att också han ville se Pauliina igen efter deras första träff.

“Pauliina verkade som en lättillgänglig och social person. Det kändes okomplicerat att vara med henne och vi hade mycket att prata om”, beskriver Erwes.

De har hållit kontakten också efter Vasa Elektriskas test. “Vi bytte telefonnummer med varandra och har pratat efteråt om bland annat inspelningen. Det skulle vara roligt att träffas igen, även om bara som vänner”, funderar Pauliina Halttunen.

Vasa Elektriskas test väckte Pauliina Halttunens intresse för att skaffa en egen smartring. Användaren kan med en app följa med den data som ringen samlar in.

Vasa Elektriska testade: Så här kan förtjusning och elektricitet mellan två människor mätas

Är känslor elektricitet? För att svara på frågan konsulterade Vasa Elektriska Pekko Vehviläinen, teknologie doktor och expert på digitala hälsotjänster. Med Vehviläinens hjälp undersökte vi hur förtjusning, idolisering och tillgivenhet mellan människa och djur syns i hudens elektriska ledningsförmåga. Känslor ger data på följande sätt:

  • Vad? Förtjusning är elektricitet på huden – eller närmare sagt, känslan ökar hudens förmåga att leda ström. “Aktivitetsnivån i vår kropp stiger när vi blir förtjusta i någon. Aktiviteten i det sympatiska nervsystemet ökar och de små svettkörtlarna i huden börjar utsöndra svett. Och fuktighet, i detta fall svett, leder elektricitet”, berättar Vehviläinen.
  • Hur? Singlarna som var på blindträff använde finska Moodmetric-smartringar som mäter hudens elektriska ledningsförmåga. Smartringen innehåller ett litet batteri som genererar en elström som är omärkbar och ofarlig för människan. När huden svettas förbättras dess elektriska ledningsförmåga. Med hjälp av ringen kan ändringen mätas.
  • Slutresultat? Ringen skickar mätdata till en molntjänst eller användarens telefon, berättar Vehviläinen. “På så sätt kan man efter till exempel en blindträff kolla mätvärdena för att se om mötet väckte riktiga känslor.”

“Det var skönt att höra att mätresultaten bekräftade mina känslor” berättar Pauliina.

Du får el producerad med kärlek från oss var du än bor!

Gör elavtalet här
Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer