Det första egna hemmet? Så här kan den som bor ensam spara på elräkningen

Hur mycket kostar elen för en månad i en etta? Hur ofta kommer elräkningen? För den som bor ensam uppstår elräkningen till största del av typiska hemsysslor: matlagning, byktvätt och nöjeselektronik. Med följande tips kan du spara pengar.

Hur stor är en normal elräkning för en etta?

I höghus är elräkningen för ett ensamhushåll kring 25 euro i månaden, om man förbrukar kring 220 kilowattimmar för vanligt hushållsbruk: nöjeselektronik, matlagning och byktvätt. Summan inkluderar elens överföringsavgift, elens energipris, elskatt och moms.

Vad utgörs elräkningen av? Vad är en grundavgift?

Elräkningen utgörs av elens energipris – alltså försäljningspriset – överföring av el, elskatt och moms. Utöver energipriset och överföringstjänsten betalar man en fast grundavgift, oberoende hur mycket el man förbrukar.

Du kan konkurrensutsätta energipriset från olika elförsäljare, men elens överföringstjänst handhas alltid av det lokala elnätsbolaget, som också äger områdets distributionsnät.

Om du köper elenergin och överföringen av olika bolag får du två separata räkningar.

Hur ofta kommer elräkningen?

Vasa Elektriska skickar en räkning endera månatligen, varannan eller var tredje månad. Ju större elförbrukning, desto oftare kommer räkningen. Om du väljer e-fakturan som betalningssätt kan du få elräkningen oftare, även om din elförbrukning är liten.

Om du önskar en viss faktureringsrytm kan du nämna detta när du tecknar elavtal. Läs mer om elräkningen och betalningen av den här.

Hur kan jag enkelt spara in på elräkningen?

Nöjeselektronik drar ofta mest el i hemmet. Om till exempel en effektiv 500 watts bordsdator står på sex timmar om dagen utgör bara den tio euro av den månatliga elräkningen – alltså nästan hälften av elräkningen för ett ensamhushåll. När du inte använder datorn lönar det sig alltså att stänga av den eller låta den vara i viloläge.

Även diskmaskinen och tvättmaskinen drar stundvis mycket ström, så det är mer kostnadseffektivt att tvätta fulla maskiner.

Kylskåpets förbrukning är mindre om du dammsuger kondensorn på baksidan regelbundet och placerar kylskåpet så långt från spisen och solljus som möjligt. Låt det vara luftigt runt kylskåpet så att det inte överhettas. Frosta av frysfacket senast när det har samlats ett över en centimeter tjockt lager is.

Om du har golvvärme i ditt badrum som alstrar hög värme, vrid ned den med termostaten – golvet värms högst antagligen upp med el.

Om din elräkning är oförklarligt hög och du har maskinell ventilation är luften som blåses in i bostaden, som värms upp med el, kanske onödigt varm. En lämplig temperatur för ventilationsluften är cirka 15-16 grader och resten av rumsluften värms upp med element.

Om elementen är kalla trots att det är varmt i bostaden, värms rumsluften troligen upp endast med ventilationsluft utifrån, och det syns på elräkningen.

Som Vasa Elektriskas kund kan du logga in på vår Onlinetjänst, där du kan följa med din egen energiförbrukning med en timmes exakthet. Håller man koll på den egna förbrukningen är det lättare att lista ut var man kan spara.

Hur mycket kostar det att värma bastun?

Om du värmer en liten bastu i en halvtimme och bastar lika länge, drar det cirka sex kilowattimmar el och kostar ungefär 70 cent. Alltså ungefär lika mycket som användningen av hushållets övriga apparater sammantaget på en dag.

Läs mer om elräkningen och betalningen här.

Får man ersättning om ett elavbrott pågår länge?

Om det är elavbrott i över 12 timmar utbetalas ersättning åt dig automatiskt. I tätorter är det ändå mycket ovanligt att ett elavbrott pågår så länge.

Bor du inom området för Vasa Elnät? Läs mer om ersättningsförfarandet här.

Läs också Komihåglistan för flytten

Kristian Bäck: Ojdå! Jag glömde elavtalet

Längdhopparen Kristian Bäck flyttade in i sitt eget hem i januari. När lamporna inte tändes kom han först ihåg det – han hade ju inget elavtal!

Läs mer
Fenomen

Nu daltar vi med våra husdjur på FM-nivå – Delta och vinn ett års djurmat!

Läs mer
Fenomen

Kärleksforskare: Sociala medier kan fördjupa kärleken

Läs mer
Fenomen

Samarbete och gemenskap – speciellt viktigt när det stormar

Läs mer
Mat & recept

Paj späckad med grönt: enkel lunch med sparris och broccolini

Läs mer
Aktuellt

Solpaneler för egnahemshus – vanliga frågor och experttipsen du inte får missa

Läs mer
Fenomen

Funderar husbolaget på laddstation för elbilar? Läs våra tips!

Läs mer
Aktuellt

Ekohotellet valde förnybar fjärrvärme: “Klimatgarantin utgör ett utmärkt komplement till våra företagskunder”

Läs mer
Aktuellt

Att bli förtjust producerar elektricitet på huden: “Mina känslor bekräftades av data”

Läs mer
Aktuellt

Det finns elektricitet mellan Marko och hunden Welle: ”Våra data bekräftar att människor och hundar förstår varandra”

Läs mer
Hemma

Du som flyttar – allt du bör komma ihåg i samband med flytten

Läs mer
Aktuellt

Konkurrensutsättning av elavtal – expertens bästa tips

Läs mer
Aktuellt

Studenternas bästa tips när det gäller val av el: ”Pris, vindel och att kunna sköta sina ärenden digitalt avgör”

Läs mer
Dela