Påverka – nyttan av börsel med baselavtalets trygghet

Påverka-elavtalet erbjuder både stabilitet i elräkningen och en möjlighet att dra nytta av att tajma elförbrukningen. Produktens pris för elenergi baserar sig på en fast andel och på egen påverkan, bunden till börspriset. Avtalet är i kraft tillsvidare och har med andra ord ingen bindningstid. Beställ Påverka-avtalet här.

Påverka-avtalets prissättning består av en grundavgift och en energiavgift samt av en så kallad egen påverkan, baserad på kundens förbrukning. Energiavgiftens pris justeras fyra gånger i året.

Egen påverkan är den del av priset som möjliggör en lägre energiavgift. Om din elförbrukning till största del infaller på tidpunkter när börspriset för el är lågt (typiskt nattetid och på veckoslut), minskar din egen påverkan på elräkningen. Om du igen förbrukar energi när börspriset på el är högt (typiskt på vardagsmornar och -kvällar), höjer din egen påverkan slutsumman på räkningen.

För de flesta syns effekten av egen påverkan som +/- 2 c/kWh i energiavgiften.

Följ din egen påverkan enkelt i appen

Du kan lätt följa din egen påverkan och börspriser i Vasa Elektriskas app.

Ett hållbart val på många sätt

Elen i Påverka-elavtalet är utsläppsfri. Den produceras med vindkraft, och kärnkraft.

Genom att tajma förbrukningen till timmar med lägre pris är du med och påverkar att elen räcker till samt att elproduktionen i allmänhet är utsläppsfri. Under förbrukningstoppar är man tvungen att i elproduktionen ta till fossila bränslen. Förbrukningstopparna driver också upp priserna. Genom att förbruka när elen är billigast förebygger man förbrukningstoppar och kan vara med och säkerställa att den utsläppsfria produktionen bättre räcker till.

BESTÄLL DITT PÅVERKA-ELAVTAL HÄR

Vanliga frågor om Påverka-avtalet