Paj späckad med grönt: enkel lunch med sparris och broccolini

En paj med sparris och broccolini passar fint som en lunchdelikatess eller smarrig helgmat. De fräscha grönsakerna ackompanjeras av smakrik ost, citron och vitlök.

Den här pajen lyckas du säkert med! Använd färdig botten för att snabbt och behändigt trolla fram nåt gott till vårlunchen eller mellanmålet.

För 1 paj behöver du:
1 stor platta bladdeg (600 g)
1 ägg
2 msk frön
2 klyftor vitlök
färsk timjan
100 g smakrik ost (t.ex. cheddar) riven
200 g creme fraiche
salt och svart peppar
450 g sparris
150 g broccolini
fingersalt
rucola eller rucolaskott
citron i skivor

Börja med degen:
Tina en bladdegsplatta och kavla ut den. Markera en cirka 2 cm bred kant runt degen genom att trycka lätt med en kniv eller degsporre. Pensla kanten med ägg och strö över med frön.

Fortsätt med fyllningen:
Skala och hacka vitlöken. Hacka timjanen. Blanda vitlöken, timjanen och den rivna osten med creme fraiche. Krydda blandningen med salt och svartpeppar. Häll fyllningen på degen och bred ut den jämnt ända till kanten.

Tillsätt grönsakerna:
Skär bort den träiga änden på sparrisarna och skala dem om nödvändigt. Lägg sparrisen och broccolinin på degen och häll en skvätt olivolja på dem. Grädda pajen i 200 grader och cirka 25 minuter.

Kom ihåg den sista finishen:
Avsluta med fingersalt, rucolaskott eller rucola samt med citronskivor, så kan dina lunchgäster pressa ut lite saft på sin pajbit.

Recept: Hanna Hurtta
Bild: Kirsi-Marja Savola

Energitips

Elförbrukningen i höghus – vad består den av?

Läs mer
Energitips

Elförbrukningen i egnahemshus

Läs mer
Energitips

Elförbrukningen i sommarstugor

Läs mer
Energitips

Elförbrukningen i radhus

Läs mer
Hemma

5 tips för bättre datasäkerhet

Läs mer
Energitips

Tillsvidareavtal eller tidsbundet avtal? Experten tipsar

Läs mer
Fenomen

Empati gör oss oersättliga på jobbet

Läs mer
Fenomen

Vi tog till AI för att hitta Finlands mest rörande kärlekslåt genom tiderna

Läs mer
Mat & recept

Pumpasoppa värmer magen och sinnet

Läs mer
Aktuellt

”Tillsammans är vi ett starkt team”

Läs mer
Fenomen

Ikebana som passion

Läs mer
Energitips

Så tar du hand om elbilen

Läs mer
Dela