
Sommarens godaste skärgårdspannkaka
En salt ugnspannkaka som smakar som skärgårdsbröd passar perfekt på sommarbordet till både fest och vardag. En topping med två sorters lax fulländar härligheten.
Börja med pannkakssmeten
Knäck äggen i en skål. Tillsätt vete- och rågmjölet och hälften av surmjölken. Blanda till en slät massa. Rör i resten av surmjölken, malten, rågkliet, sirapen, det smälta smöret och saltet. Låt smeten svälla i rumstemperatur i en halvtimme.
Grädda pannkakan
Lägg ett bakplåtspapper i en djup ugnsplåt och häll i smeten. Grädda i ugn i 200 grader och 30–35 minuter tills pannkakan har stelnat och fått lite färg på ytan.
Fullborda med fyllning
Låt pannkakan svalna lite och bred sedan ut smetanan på den. Lägg ut laxbitarna, rädisorna, löken, dillen och det rivna citronskalet på pannkakan. Strö över salt och peppar om du vill. Skär i bitar och servera.
Till en 16 bitars pannkaka behöver du:
Pannkaka:
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 l surmjölk
1 dl malt
½ dl rågkli
1 dl smält smör
½ dl sirap
1 tsk salt
Fyllning:
250 g smetana
150 g varmrökt lax
100 g kallrökt lax
ca. 6 rädisor i skivor
Finhackad sommarlöksstjälk
Dill
Rivet citronskal
En nypa fingersalt
En nypa krossad svartpeppar
Recept: Riikka Kaila
Kuva: Kirsi-Marja Savola

Du kan prova att byta ut laxen mot annan rökt fisk, till exempel rökt sik, eller räkor.
Annat intressant för dig
- Aktuellt
Torgparlamentet är ett andra hem
Ett tiotal män samlas varje dag på kaféet vid Vasa torg. Det är en tradition som föddes redan för 40…
- Aktuellt
Så planerar du en lyckad naturutflykt
Sommaren bjuder in till att vandra i skogar och nationalparker. Med en experts tips får även en nybörjare en lyckad…
- Aktuellt
Vassröjning ska hjälpa Östersjön
Genom att slå och samla in vassen från stränderna kan övergödningen av Östersjön minskas. Samtidigt skapas nya jobb.