
Sommarens coolaste mocktail
Rabarbershrub är sommarens trendigaste mocktail och dessutom superlätt att göra. Den passar lika väl till att skåla i som till förfriskning en varm sommardag.
Vad då shrub? Shrub betyder en slags sirap gjord på vinäger, socker och bär eller frukt, eller en dryck gjord av den.
För en rabarbershrubsirap för fyra personer behöver du:
500 g rabarber
1 kvist rosmarin
1 ½ dl socker
1 ½ dl äppelvinäger
För fyra rabarbershrubmocktails behöver du:
1 sats rabarbershrubsirap
2 burkar ginger ale (à 3,3 dl)
5 dl mineralvatten isbitar rabarberbitar, jordgubbsskivor och rosmarinkvistar till dekoration
Börja med att tillaga sirapen. Skär upp rabarbern i bitar och lägg dem i en kastrull med rosmarinkvisten, sockret och äppelvinägern. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Sila och låt svalna.
Gör i ordning mocktailsen. Fyll fyra glas med is, rabarberbitar och jordgubbsskivor. Fördela sirapen, ginger ale och mineralvattnet i glasen. Pynta med rosmarinkvistar.
Recept: Hanna Hurtta
Foto: Kirsi-Marja Savola
Annat intressant för dig
- Marknadsöversikt
Elmarknadsöversikt: sommaren 2025
Fyllnadsgraden i vattenlagren i Norge och Sverige är högre än normalt i maj, vilket är ett resultat av låg förbrukning…
- Marknadsöversikt
Elmarknadsöversikt: våren 2025
Den gångna vintern har varit mild i Norden och elpriset har hållits på en måttlig nivå. Norge och Sverige har…
- Aktuellt
Mot låga utsläpp inom industrin
Uppstartsföretaget Hycamite i Karleby producerar väte och kol med lågt koldioxidavtryck till råvaror för industrin. Främsta målmarknaden är i USA.