
Nyttigt krubb
Hemlagad iskender kebab brädar restaurangversionerna i både smak och hälsosamhet. Dess hemlighet ligger i de inhemska rostade rotfrukterna, de växtbaserade kebabstrimlorna och den bästa såsen i världen.
Börja med såsen. Fräs löken ett par minuter i en kastrull med olja. Tillsätt kryddorna och fräs färdigt. Rör i de passerade tomaterna, saltet och sockret. Låt sjuda på låg värme i cirka 10 minuter. Mosa såsen slät, om du vill, och låt svalna.
Tillaga rotfrukterna och kebaben. Skär rotfrukterna i stavar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Häll över olja och strö med salt och sesamfrön.
Rotfruktsiskender låter sig lagas även på köttkebab om du föredrar det.
Rosta rotfrukterna i ugn i 225 grader i cirka 15 minuter. Värm upp vegokebaben enligt anvisningarna på förpackningen. Gör i ordning portionerna.
Lägg upp alla ingredienser i skilda högar på serveringsfat och fullborda med kebabsåsen, yoghurten, rödlöksringarna och örterna.
Till fyra portioner behöver du:
Kebabsås:
1 liten lök hackad
2 vitlöksklyftor fint hackade
1msk rybsolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
½tsk chilipulver
300g passerade tomater
1 tsk salt
1 tsk socker
Rostade rotfrukter:
1,2 kg rotfrukter (t.ex. morötter, palsternacka, kålrot)
ca. 3 msk rybsolja
1 tsk salt
2 msk sesamfrön
Dessutom:
400 g vegokebab (t.ex. Vöner)
rybsolja till stekning
2 dl turkisk yoghurt
rödlök i ringar
rucola
mynta
bladpersilja
Recept: Riikka Kaila
Foto: Kirsi-Marja Savola
Annat intressant för dig
- Aktuellt
Torgparlamentet är ett andra hem
Ett tiotal män samlas varje dag på kaféet vid Vasa torg. Det är en tradition som föddes redan för 40…
- Aktuellt
Så planerar du en lyckad naturutflykt
Sommaren bjuder in till att vandra i skogar och nationalparker. Med en experts tips får även en nybörjare en lyckad…
- Aktuellt
Vassröjning ska hjälpa Östersjön
Genom att slå och samla in vassen från stränderna kan övergödningen av Östersjön minskas. Samtidigt skapas nya jobb.