Sallittua mättöä

Itsetehty iskender-kebab päihittää ravintolaversiot niin maussa kuin terveellisyydessä. Annoksen salaisuus ovat kotimaiset paahdetut juurekset, kasvipohjaiset kebablastut ja maailman paras kastike.

Tee ensin kebabkastike. Kuullota sipuleita kasarin pohjalla öljyssä parin minuutin ajan. Lisää mausteet kuullotuksen lopussa. Lisää paseerattu tomaatti, suola ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Soseuta halutessasi sileäksi ja jäähdytä.

Valmista juurekset ja kebab. Paloittele juurekset tikkumaisiksi paloiksi ja siirrä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta päälle öljy, ripota suola ja seesaminsiemenet. Paahda juurekset kypsiksi 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Kuumenna vegekebab pakkauksen ohjeen mukaan.

Halutessasi voit käyttää juuresiskenderissä myös kebablihalastuja.

Kokoa annos. Asettele kaikkia aineksia osioittain annoslautasille ja viimeistele kebabkastikkeella, jogurtilla, punasipulirenkailla ja yrteillä.

Neljään annokseen tarvitset:

Kebabkastikkeeseen:

1 pienen sipulin hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl rypsiöljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
½ tl chilijauhetta
300 g paseerattua tomaattia
1 tl suolaa
1 tl sokeria

Paahdettuihin juureksiin:

n. 1,2 kg juureksia (esim. porkkana, palsternakka, lanttu)
n. 3 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
2 rkl seesaminsiemeniä

Lisäksi:

400 g vege-kebabia (esim. Vöneriä)
rypsiöljyä paistamiseen
2 dl turkkilaista jogurttia
punasipulia renkaina
rucolaa
minttua
lehtipersiljaa

Resepti: Riikka Kaila
Kuva: Kirsi-Marja Savola