Test: Vet du hur mycket el dina apparater använder?

Är det mer ekonomiskt att torka kläder på vintern på lina eller i torktumlare? Och ska man värma tevattnet i mikrovågsugnen eller vattenkokaren? Testa dina kunskaper om de elektriska hushållsapparaternas elförbrukning.

Gör vårt test

I september–november 2022 lyckades man i Finland att spara nästan 8 procent elektricitet jämfört med året innan. Det framgår av Fingrids statistik. Allt fler har minskat sin användning av bastun, släckt onödig belysning och tagit kortare duschar.

Den medvetna elspararen kan också välja de mest energieffektiva apparaterna i hemmet och utnyttja deras egenskaper i olika situationer. När det gäller elförbrukningen spelar det en stor roll om du lagar mat på en spis eller i en airfryer eller stylar håret med en plattång eller en varmluftsborste.

Testa dina kunskaper (på finska) om hushållsapparaternas elförbrukning. Resultatet avslöjar om du är en energiplugghäst, medelsmart eller rent av en kortslutning.

Är du en smart elanvändare?

Svara på 8 frågor så får du reda på din kunskapsnivå. Gör testet (på finska) här!

Det är inte alltid så enkelt att vara energieffektiv i hemmet. Svaret på till exempel hur man kokar vatten mest sparsamt beror på mängden vatten, säger experten Tarja Marjomaa från TTS – Työtehoseura. En liter vatten värms mest energieffektivt med en induktionsspis eller vattenkokare, men för att värma några deciliter är mikrovågsugnen det bästa valet.

“Mikrovågen är en energisnål apparat för att värma upp mindre mängder mat och dryck”, sammanfattar Marjomaa.

Hon påpekar att det inte är lika viktigt vilken apparat man använder som det är att använda den valda apparatens kapacitet fullt ut. Det gäller till exempel att inte tvätta bara enskilda plagg i tvättmaskinen eller låta diskmaskinen rulla innan den är full. Det lönar sig inte heller att koka en liter vatten för en kopp te, utan endast den mängd som behövs.

Ska man undvika att använda ugnen om man vill spara el?

Ugnen är en av de största elslukarna i hemmet men vi behöver ändå inte avstå helt från att använda den. Det viktigaste är att använda ugnen smart.

Använd ugnen energieffektivt:

  • Laga mer mat på en gång. När du använder ugnen är det uppvärmningsskedet som förbrukar mest elektricitet: att värma upp ugnen till 200 grader förbrukar lika mycket energi som att hålla den varm i en timme.
  • Utnyttja förvärmen. Det lönar sig att ställa maten i ugnen genast, i stället för att vänta på att ugnen uppnår den önskade temperaturen. Det sparar 10–20 procent el.
  • Utnyttja eftervärmen. Om ugnen har värmts upp till 200 grader är temperaturen fortfarande över 100 grader en halvtimme efter att strömmen stängts av.

Airfryers, som blir allt vanligare på marknaden, är mycket energieffektiva. I dem kan man laga många rätter från kycklinglår till kakbotten snabbare än i ugnen, och det med upp till hälften mindre elektricitet.

“Å andra sidan är en airfryer för liten för att laga mat till en stor familj. Då fungerar apparaten främst som ett stöd vid matlagningen.”

Att torka tvätt på lina är inte alltid gratis

Många undviker att använda torktumlaren och föredrar att torka sina kläder på lina för att spara el. Torkning på lina är ändå inte alltid gratis och inte heller alltid det mest energieffektiva alternativet, säger Marjomaa.

“När värmen från solen och vinden torkar kläderna utomhus är torkning på lina gratis, men på vintern förbrukar torkning av kläder på lina inomhus värmeenergi genom att den våta tvätten fuktar och kyler rumsluften. Det ökar behovet av uppvärmning.”

Enligt Työtehoseuras utredningar torkar en full last maskintvätt inomhus på lina på cirka sju timmar under uppvärmningssäsongen. Det är mer energieffektivt att använda en modern torktumlare som fungerar med värmepumpteknik. Då kan elförbrukningen vara upp till 40 procent mindre än vid torkning på lina.

Å andra sidan förbrukar en så kallad traditionell torktumlare, som kondenserar fukten i tvätten med hjälp av sval inomhusluft, 30 procent mer energi än torkning på lina. Om enheten fungerar är det ändå inte smart ur miljösynpunkt att byta ut den mot en ny. Den mest ekologiska lösningen är att använda saker tills de når slutet av sin livscykel.

Med Marjomaas tips kan du minimera elförbrukningen i en traditionell torktumlare:

“När torktumlaren går värmer den upp det omgivande utrymmet. Om rumstemperaturen blir högre, fungerar en traditionell torktumlare långsammare, vilket ökar elförbrukningen. Det är därför en god idé att försöka hålla det omgivande utrymmet så svalt som möjligt, till exempel hålla dörren till rummet öppen och använda den alstrade värmen för att värma andra utrymmen.”

Tipsen för den smarta elanvändaren:

  • Använd disk- och tvättmaskinen endast när de är fyllda.
  • Använd energieffektiva program i hushållsapparaterna.
  • Fundera på om det är värt att ha säsongsbelysningen på dag och natt. Använd timers.
  • Utnyttja ugnens för- och eftervärme och laga mer mat på en gång.
  • Fundera om en airfryer kan vara ett lämpligt redskap för matlagning.
  • Använd en värmepumptorktumlare på vintern i stället för torkning på lina.
  • Följ upp din energiförbrukning till exempel med Vasa Elektriskas mobilapp.
Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer