Testi: Tunnetko tuttujen laitteiden sähkönkulutuksen?

Onko pyykit säästeliäämpää kuivattaa talvella narulla vai kuivausrummussa? Entä kannattaako teevesi lämmittää mikrossa vai vedenkeittimessä? Tee testi ja selvitä, kuinka hyvin olet perillä kodin sähkölaitteiden kulutuksesta.

Aloita testi

Suomessa on onnistuttu syys—marraskuussa 2022 säästämään sähköä noin 8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo Fingridin tilasto. Yhä useampi on vähentänyt saunomista ja kiinnittänyt huomiota esimeriksi turhien valojen sammuttamiseen tai suihkujen pituuteen.

Sivistynyt sähkönsäästäjä osaa myös valita kodin laitteista ja niissä olevista ominaisuuksista käyttöön energiatehokkaimmat eri tilanteisiin. Sähkön kulutuksen kannalta ei ole sama, valmistaako ruokaa hellalla vai airfryerissä tai muotoileeko hiukset suoristusraudalla vai ilmakihartimella.

Testaa tietoutesi kodin tuttujen laitteiden sähkönkulutuksesta. Tulos paljastaa, oletko tietotasoltasi moderni Energiahikari, Perusvälkky vai Oikosulku.

Oletko fiksu sähkönkäyttäjä?

Vastaa 8 kysymykseen ja saat tietää tietotasosi. Tee testi tästä!

Aina energiatehokkuus kotona ei ole aivan yksinkertaista. Vastaus siihen, miten esimeriksi veden saa kiehautettua säästeliäimmin, riippuu veden määrästä, kertoo asiantuntija Tarja Marjomaa TTS – Työtehoseurasta. Litra vettä kun kuumenee energiatehokkaimmin induktioliedellä tai vedenkeittimessä, mutta muutaman desilitran kuumentamiseen mikro on paras valinta.

”Mikro on energiatehokas laite pienempien ruoka- ja juomamäärien lämmittämiseen”, Marjomaa summaa.

Hän muistuttaa, että laitteen valintaa suurempi merkitys on kuitenkin sillä, että käyttää sen koko kapasiteetin hyödyksi. Esimerkiksi pyykinpesukoneessa ei kannata pestä vain muutamaa vaatetta tai astianpesukoneessa vajaita koneellisia astioita. Myöskään teekupillista varten ei kannata keittää litraa vettä vaan vain se määrä, joka kulloinkin tarvitaan.

Kannattaako uunin käyttöä vältellä, jos haluaa säästää sähköä?

Uuni on yksi kotien sähkösyöpöimmistä laitteista. Sitä on kuitenkaan turha laittaa kokonaan pannaan. Tärkeintä on sen fiksu käyttö.

Käytä uunia energiatehokkaasti:

  • Kokkaa kerralla enemmän. Uunin käytössä sähkösyöpöin vaihe on lämmitys: kuumennus 200-asteiseksi kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin tunnin lämpimänä pitäminen.
  • Hyödynnä esilämpö. Ruoka kannattaa laittaa uuniin heti eikä odottaa, että uuni saavuttaa halutun paistolämpötilan. Näin sähköä säästyy 10—20 prosenttia.
  • Hyödynnä jälkilämpö. Jos paistolämpötila 200 astetta, uunissa on yli 100 astetta lämmintä puoli tuntia virran katkaisun jälkeen.

Markkinoilla yleistyvät airfryerit eli kiertoilmakypsentimet ovat hyvin energiatehokkaita. Niissä moni ruoka kanankoivista kakkupohjiin valmistuu uunia nopeammin ja jopa puolta pienemmällä määrällä sähköä.

”Toisaalta airfryer on liian pieni isolle perheelle kokkaamiseen. Silloin se toimii ennemmin ruoanlaiton tukena.”

Pyykin kuivaus narulla ei aina ole ilmaista

Moni välttelee kuivausrummun käyttöä ja kuivattaa pyykit mieluummin narulla sähköä säästääkseen. Narukuivaus ei kuitenkaan aina ole ilmaista ja energiatehokkainta, Marjomaa sanoo.

”Kun auringon lämpö ja tuuli kuivattavat vaatteet ulkona, on narukuivaus ilmaista. Talvella vaatteiden kuivaus narulla sisätiloissa kuitenkin kuluttaa lämmitysenergiaa, koska märät pyykit kostuttavat ja viilentävät huoneilmaa. Tämä lisää lämmitystarvetta.”

Työtehoseuran selvitysten mukaan täysi koneellinen pyykkiä kuivuu lämmityskaudella sisätiloissa noin seitsemässä tunnissa. Energiatehokkaampaa on käyttää modernia, lämpöpumpputekniikalla toimivaa kuivausrumpua. Sähköä voi kulua tällöin jopa 40 prosenttia narukuivausta vähemmän.

Toisaalta niin sanotun perinteisen kuivausrummun, joka kondensoi pyykin kosteuden viileän huoneilman avulla, käyttö vie 30 prosenttia enemmän energiaa kuin narukuivaus. Jos laite kuitenkin toimii, ei sitä ole ympäristön kannalta fiksua vaihtaa vielä uuteen. Ekologisinta on käyttää tavaroita, kunnes ne tulevat elinkaarensa päähän.

Marjomaan vinkillä voit minimoida perinteisen kuivausrummun sähkön käytön:

”Kuivausrummun käyttö lämmittää ympäröivää tilaa. Jos huonelämpötila nousee, perinteisen kuivausrummun toiminta hidastuu ja sähkönkulutus nousee. Kannattaa siis yrittää pitää ympäröivä tila mahdollisimman viileänä, vaikkapa pitää huoneen ovi auki ja hyödyntää syntynyttä lämpöä muiden tilojen lämmittämisessä.”

Fiksun sähkönkäyttäjän muistilista:

  • Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä ja tiskiä.
  • Hyödynnä kodinkoneiden energiatehokkaita ohjelmia.
  • Harkitse, kannattaako kausivaloja polttaa yötä päivää. Käytä ajastimia.
  • Hyödynnä uunin esi- ja jälkilämpö ja kokkaa kerralla enemmän.
  • Mieti, voisiko airfyer olla sinulle hyvä väline ruoanlaittoon.
  • Hyödynnä lämpöpumpputoimista kuivausrumpua talvella narukuivauksen sijaan.
  • Seuraa omaa energiankulutustasi esimerkiksi Vaasan Sähkön mobiilisovelluksesta.
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Lue lisää