Så här räcker elektriciteten över vintern – 5 tips för att använda el vid rätt tidpunkt

Energisituationen i Europa är osäker och i vinter kan det kan bli nödvändigt att reglera hushållens användning av el. Lyckligtvis kan var och en av oss dra sitt strå till stacken, så att elen räcker till för alla finländare. Vi behöver bara schemalägga vår användning av el till rätt tidpunkt. Hur gör vi det? Läs våra fem smarta tips nedan!

Det lönar sig att använda el när tillgången är god och efterfrågan liten. På det sättet kan du bidra till att efterfrågan inte överskrider produktionen. Då blir det inte nödvändigt att reglera distributionen av el i vinter.

”På vardagarna är elförbrukningen på topp på morgonen när människor gör sina morgonsysslor på samma gång, och på kvällen när de kommer hem från jobbet. Precis som i trafiken. Förbrukningen är i allmänhet mindre på helger och om nätterna. Dessutom påverkar vinden den totala tillgången på el”, säger Jakob Frants, utvecklingschef på Vasa Elektriska.

När lönar det sig att använda el? Experten ger 5 tips

1) Bada bastu när det blåser

Finland har mycket kärnkraft och vindkraft, men produktionen av vindkraft är inte jämn.

”Mängden vindkraft växlar kraftigt varje dag och vecka. Det vore idealiskt om hushållens användning av el skulle följa produktionen och människor till exempel skulle knäppa på bastun när det finns tillgång till förmånlig vindkraft.”

Kärnkraften producerar däremot el jämnt. Med hjälp av den kan vi täcka den jämna ellasten som gäller till exempel byggnadernas ventilation och belysning.

Läs mer om hur vindkraft påverkar elens pris och tillräcklighet här.

2) Laga nästa dags ugnsrätt på kvällen

Ugnen är en av de största elslukarna i hemmet, så den bör användas med omdöme.

“När elen är dyr på börsen kan man planera en salladsbaserad middag som är lättare med tanke på energin, eller använda mikrovågsugnen i stället för att laga maten i ugnen.”

Efterfrågan på el minskar vanligen dramatiskt efter klockan 22–23, då största delen går och lägger sig. Den som är kvällspigg kan ställa in maten i ugnen redan då i stället för att laga maten först nästa dag.

3) Låt en smart laddare schemalägga laddningen av elbilen

Ladda elbilen när du kan få förmånlig el – till exempel när det blåser eller när dina egna solpaneler producerar el gratis. För elbilsförare rekommenderar Frants smarta laddare som laddar bilen enligt spotpriset på elbörsen och som också reagerar på solpanelernas produktion.

”Då behöver man inte övervaka produktionen och priset på el hela tiden själv. Om du kommer hem på eftermiddagen och behöver bilen morgonen kan du berätta för laddaren hur mycket energi du behöver i batteriet senast klockan sju. Automatiken sköter om laddningen under kvällen och natten, när elen är billig.”

Det billigaste sättet för en elbilsägare att ladda sin bil är genom att använda börsel.

4) Värm tappvattnet på natten – eller på dagen när det blåser

De som använder el för uppvärmning har traditionellt värmt tappvattnet på natten, när efterfrågan på energi är mindre och elektriciteten därför förmånligare. Det här mönstret har dock blivit mer komplicerat i takt med att vindkraften blivit allt vanligare. Numera beror det förmånliga elpriset inte alltid på klockslaget utan på variationer i elproduktionen.

”Ibland finns det gott om vindel på dagen, och då kan det löna sig att värma tappvattnet på dagen i stället för på natten.”

Om du inte vill optimera elpannans laddningstid för hand varje dag är det en god idé att skaffa automatik som schemalägger uppvärmningen av vattnet efter spotpriset på el. Vasa Elektriska testar just nu lösningar för det smarta hemmet av det här slaget. Bolaget informerar på sin webbplats när webbutiken öppnas.

5) Låt tvätt- och diskmaskinen rulla på dagen medan du distansjobbar

När du jobbar hemma är det en god idé att knäppa på tvätt- och diskmaskinen på förmiddagen. På eftermiddagen råder det vanligen en stor efterfrågan på el, då människorna kommer hem från jobbet. Frants påminner oss om att enbart efterfrågan på el ändå inte säger hela sanningen.

”Det kan hända att det är blåsigt på eftermiddagen, vilket pressar ner elpriset. Därför är det alltid värt att kontrollera börspriset på el i Fingrids applikation.”

Om börspriset är lågt betyder det att utbudet är bra men efterfrågan mindre. Priserna meddelas en dag i förväg och med en timmes noggrannhet.

Lättare att sänka elkostnaderna när du schemalägger din användning av el till de förmånliga timmarna

Kunder som köper börsel till spotpris sparar omedelbart pengar när de förlägger sin användning av el till förmånliga spottimmar.

Även de som köper el till fast pris gynnas när de använder el under de förmånligare timmarna. När energibolagen kan köpa el billigare, blir det på längre sikt också möjligt att sänka kundpriserna.

Att flytta elförbrukningen till när det blåser kommer samhället till nytta

Att flytta elförbrukningen till de timmar när elproduktionen är hög i Finland är en viktig faktor när man talar om att få elen att räcka till kommande vinter. Enligt Vasa Elektriskas beräkning har vindkraft en stor roll i det hela.

Läs mer
Aktuellt

Man lär sig om energibranschen på kaffepausen

Läs mer
Mat & recept

Sommarens fräschaste drink

Läs mer
Iakttagelser

Stora frågor – små gärningar

Läs mer
Hemma

Enkla tips för att sommarstäda bilen

Läs mer
Hemma

Dagens besökskultur är avslappnad, men inte spontan

Läs mer
Aktuellt

Kommer börsel snart att följas i kvarttimmes intervaller i stället för på timbasis?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: sommaren 2024

Läs mer
Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer