Erfarenheter av att konkurrensutsätta elen: “Vi sparade över 250 euro på att jämföra elpriser”

Har du funderat på att konkurrensutsätta ditt elavtal? Läs mer om varför Olli, Aino och Ville beslutade att låta konkurrensutsätta sina elavtal. Så här mycket mindre blev elräkningen för en ensamboende och för två familjer i ett parhus och ett höghus.

Olli Hemminki beslutade att konkurrensutsätta sitt elavtal då det föregående elavtalet gick ut. Som kund hos Vasa Elektriska sparar familjen Hemminki nu 250 euro i året på elräkningar. Foto: Ville Rinne

“Vasa Elektriska hade det bästa priset på vindel”

Olli Hemminki, Esbo

– När familjens tidsbegränsade elavtal löpte ut erbjöd vårt dåvarande elbolag oss ett nytt elavtal, som var mycket dyrare. Det var då jag bestämde mig för att jämföra elpriserna.

Jag gillar att föra in data i Excel och gjorde tabeller över priserna på grön el från olika elbolag. Det visade sig att Vasa Elektriska kunde erbjuda det lägsta priset på sin Vindel och att de säljer el även till Esbo.

Jag, min fru och vår son på två år bor i ett eluppvärmt parhus. Vi förbrukar cirka 14 000 kilowattimmar el per år. En stor del går till uppvärmning, men i en barnfamiljs vardag förbrukar diskning och tvätt också förvånansvärt mycket el.”

“Vindel var ett medvetet val – vi vill leva miljövänligt”

“Som kunder hos Vasa Elektriska sparar vi cirka 250 euro i året jämfört med att vi skulle ha godkänt det nya elavtal som vårt tidigare elbolag erbjöd. Jag tycker att vi sparar väldigt mycket pengar.

Vindel var ett medvetet val. Även om det kostar lite mer än vanlig el kan vi sätta några euro i månaden på att stöda utvecklingen av förnybar energi. Vi strävar annars också efter att leva miljövänligt: vi har till exempel inte egen bil.

Hemma håller vi rumstemperaturen på en förnuftig nivå, då varje grad betydligt ökar elförbrukningen.”

Jämför Vasa Elektriskas priser lätt och snabbt här
Läs även: Det lönar sig att konkurrensutsätta elen – kolla tipsen

Aino Seppänen konkurrensutsatte sin el vid flytten till en ny bostad i Helsingfors med hunden Valo. Foto: Ville Rinne

“Det var lättare än väntat att jämföra elpriser”

Aino Seppänen, Helsinki

“Jag hade länge funderat på om jag kan få billigare el, men att jämföra elpriser fanns längst ner på min to do-lista. När jag flyttade till min nya bostad med min hund Valo var jag tvungen att teckna ett nytt elavtal. Samtidigt jämförde jag elpriserna.

Det var mycket lättare att jämföra priserna än jag hade föreställt mig. Jag fick ett samtal från ett av elbolagen när jag flyttade in, och bad själv om erbjudanden via e-post från två andra elbolag som jag redan kände till.

Även om skillnaderna i elpriserna var ganska små, slutade det med att jag bytte elbolag. Jag valde det billigaste kolfria elavtalet

I min förra bostad ökade tvättmaskinen och diskmaskinen min elförbrukning, och elräkningen var ca 10 till 15 euro per månad. Jag har bott i min nya bostad en kort tid och har inte ännu fått min första elräkning. Men den är i alla fall mindre än min tidigare elräkning!”

Jämför Vasa Elektriskas priser lätt och snabbt här
Läs också: Konkurrensutsättning av elavtal – expertens bästa tips

Ville och Henriikka Ylänne och treåriga Linnea som bor i ett gammalt höghus har sparat betydligt genom att jämföra elpriserna. Foto: Meeri Utti

“Besparingarna i elavgifter räcker till många besök på HopLop”

Ville Ylänne, Helsingfors

“Jag är noga med pengarna och vill inte betala för ingenting. När vårt förra elavtal löpte ut bestämde jag mig för att ta reda på om vi kunde få billigare el.

Vi förbrukar mer el än genomsnittet eftersom vi bor i ett gammalt höghus och ofta måste använda elvärme på vintern, vilket ökar elräkningen.

Jag kollade från elräkningen vår årliga elförbrukning och hur mycket elen kostat per kilowattimme. Sedan jämförde jag priserna på några elbolags webbplatser.

Att klicka på sidor och skriva upp priser var jobbigt, så till sist använde jag en jämförelsetjänst där jag kunde jämföra priserna sida vid sida.”

“Nu sparar vi cirka 100 euro i året på elräkningar”

“Jag kollade ännu elbolagens webbplatser för att försäkra mig om att det inte fanns någon luft i priserna. Ibland kan elleverantörer nämligen ha billiga kampanjer, men kampanjpriserna syns inte nödvändigtvis i prisjämförelsetjänster.

Jag märkte att man behöver vara noggrann när man ingår elavtal med för hur lång tid man ingår ett tidsbegränsat elavtal, då avtalets längd påverkar priset. Vi beslutade oss för ett tvåårigt tidsbegränsat avtal, då det inte bara var det billigaste alternativet utan även för att vi inte behöver tänka på elfrågor på två år.

Vi valde el som produceras med förnybar energi. Även om den är lite dyrare, sparar vi tack vare att vi konkurrensutsatte, jämfört med traditionella produktionsformer.

Vi sparar cirka 100 euro i året på elräkningar. Det räcker till ganska många besök på äventyrsparken HopLop med vår treåriga dotter.”

Jämför Vasa Elektriskas priser lätt och snabbt här
Läs även: Det lönar sig att konkurrensutsätta elen – kolla tipsen

Aktuellt

Skeppet som blev världens snackis

Läs mer
Aktuellt

Stugan för fyra årstider: 5 tips för stuglivet året runt!

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärmen lever och andas i takt med invånarna

Läs mer
Mat & recept

Av kärlek till kallrökt lax

Läs mer
Aktuellt

Vasa är en lysande möjlighet för batteriindustrin

Läs mer
Aktuellt

Alpackor som passion: “De har en mystisk kraft som är svår att förklara”

Läs mer
Aktuellt

Fånga nuet, tolerera osäkerheten: Positiv realism kan hjälpa!

Läs mer
Aktuellt

Johan Eriksson: En värld i förändring inspirerar till hållbara lösningar

Läs mer
Aktuellt

Grön el är ett lönsamt val för företag: LokalTapiola Österbotten valde vindel

Läs mer
Hållbarhet

En smidig vardag och klimatbesparingar som mål

Läs mer
Aktuellt

Elprisjämförelse – 3 frågor avslöjar om du gör som andra

Läs mer
Aktuellt

Ekologisk el och 20 tips för en grönare livsstil

Läs mer
Dela