Basta när det blåser!

Vår gemensamma uppgift är att säkerställa att elen räcker till under den kommande vintern. Därför utmanar vi alla elbastubadare att basta endast när det blåser. I Finland finns det 3,2 miljoner bastun, var av största delen är elbastun, varför inverkan är stor.

Basta när det blåser: små gärningar har stor betydelse

Vi är i en situation där det är viktigt att vi alla ser över vår egen elförbrukning. Små gärningar har stor betydelse. Du kan hjälpa till med en så liten grej som att tajma bastubadandet. Vi gjorde en beräkning om hur stor inverkan att bada elbastu har.

I Finland har vi ungefär 3,2 miljoner bastun varav största delen i vår beräkning uppskattades vara elbastun. Ifall alla elbastun skulle värmas under de timmar när det blåser mest, skulle det leda till en stor inbesparing. Då skulle energin för en timmes bastubad kosta 1,6 miljoner euro mindre än om bastun värmdes när det var vindstilla.

I beräkningen jämfördes det genomsnittliga spot-priset på el under de mest vindstilla och de blåsigaste timmarna i Finland. Som utgångspunkt användes en bastuugn med en medeleffekt på 7 kW och en användningstid på 1 timme.

När lönar det sig att förbruka el?

Man kan lätt följa elens marknadspris på Fingrids app. Med hjälp av den kan du lättare tajma din förbrukning. En enkel minnesregel är att elens pris oftast är billigast när det är blåsigt, om nätterna och på veckosluten!

Ladda Fingrids app här!


Att flytta elförbrukningen till när det blåser kommer samhället till nytta

Att flytta elförbrukningen till de timmar när elproduktionen är hög i Finland är en viktig faktor när man talar om att få elen att räcka till kommande vinter. Vindkraft har en stor roll i det hela. Ungefär en tredjedel av toppförbrukningen av el under vintern kan produceras med vindkraft.

Ifall konsumenterna kunde tajma sin elförbrukning till de timmar när det blåser skulle det minska på risken för elbrist. Dessutom skulle det ha en lindrande effekt på elmarknadens höga priser.

Enligt vår beräkning kan marknadspriset vara till och med långt över 300 procent dyrare under de timmar när det blåser minst, i jämförelse med de timmar när det blåser mest. Vindkraft är den förmånligaste elproduktionsformen och därför är det typiskt att elens partipris är lägre än genomsnittet när det blåser.

Teckna elavtal på webben

Så här räcker elektriciteten över vintern – 5 tips för att använda el vid rätt tidpunkt

Energisituationen i Europa är osäker och i vinter kan det kan bli nödvändigt att reglera hushållens användning av el. Lyckligtvis kan var och en av oss dra sitt strå till stacken, så att elen räcker till för alla finländare. Vi behöver bara schemalägga vår användning av el till rätt tidpunkt.

Läs mer

5 + 1 sätt att spara på elräkningen

Vi listade fem plus ett sätt att minska på elräkningen. Testa i ditt eget hem och du kommer att upptäcka en stor skillnad i förbrukningen – och elräkningen.

Läs mer

Hemmets elförbrukning – vad utgörs den av

Vilken är den årliga genomsnittliga elförbrukningen i ett egnahemshus eller i en höghusbostad? Och hur räknar du ut elförbrukningen – finns det någon räknare med vilken man kan ta reda på hur mycket elapparaterna i hemmet förbrukar? I den här artikeln får du svar på dessa frågor och konkreta tips på hur du sparar el i egnahemshus, höghusbostad och radhus!

Läs mer