Tillväxt genom hårt arbete

Nordic Electro Power är ett växande och internationellt verksamt elentreprenörsföretag. Den drivande kraften bakom bolaget är två gamla klasskompisar som inte är rädda för arbete.

När Mika Alatalo och Jussi Kempus började i samma klass på elmontörlinjen på Vasa yrkesskola för tjugo år sedan anade de inte att de en dag skulle driva ett framgångsrikt branschföretag tillsammans. Men så blev det. I år förväntas omsättningen för deras elentreprenörsföretag Nordic Electro Power, eller NEPower, uppgå till 15–20 miljoner euro.

Företaget sysselsätter 75 personer. Huvudkontoret ligger i Vasa, men kunderna finns överallt i Finland, Norden och ibland även längre bort i världen.

”Om vi bara vore verksamma i Vasa skulle vi inte kunna växa. Och det är tillväxten som vi alltid haft som mål”, säger Alatalo, som är VD för företaget.

Männen blev inte företagare på skolbänken. Alatalo lärde sig hög arbetsmoral och mod att pröva nya saker när han semesterjobbade i sin pappas elföretag under skoltiden.

”Det är ingen som undervisar i hur man grundar ett företag och får omsättningen att växa till 15 miljoner. Det finns inte en lösning som funkar för alla.”

Långa arbetsveckor NEPower grundades år 2016. Innan dess arbetade Alatalo och Kempus som egenföretagare för egen maskin och gjorde elinstallationer runtom i Finland. Det kunde bli upp till hundra arbetstimmar i veckan, minns Alatalo.

”Om du startar eget som ung och vill bli framgångsrik kan du inte jobba normala veckor i början, om du inte har en väldigt stark specialprodukt eller -kompetens. Hårt arbete var det enda alternativet.”

NEPower är specialiserat på mellanoch högspänningsjobb för industrin. Nu när firman har vuxit har arbetsuppgifterna fördelats på flera personer, och Alatalo och Kempus försöker hålla fast vid normala arbetstider.

”Har man familj vill man också tillbringa tid med barnen.” Alatalo hinner inte längre ut på installationsjobb, utan han koncentrerar sig på att leda och utveckla företaget. Företagsstrukturen ska iordningställas för att möjliggöra tillväxt.

Det behövs satsningar även på kommunikationen eftersom personalen har ökat snabbt, säger Alatalo. Kempus i sin tur jobbar fortfarande med det praktiska i mellanspänningsentreprenader. Dessutom är han styrelseordförande.

”Jussi ville inte göra skrivbordsarbete så han gav det hela till mig.”

Tillväxt genom förnybar energi I framtiden siktar NEPower på ytterligare tillväxt i projekt kring förnybar energi. Företaget planerar och bygger solkraftverk redan nu, men under utveckling finns nya produkter och tjänster som har att göra med planering, ibruktagning och installation av kraftverk i större skala.

NEPower testar sina nyskapelser i närområdet. De är till exempel med i ett pilotprojekt där man bygger ett solkraftverk av industriell storlek i Korsnäs i Österbotten. Kraftverket ska också fungera som en testplattform för nya produkter och tjänster.

I framtiden kan man också hyra ut testmöjligheter. Elen från solkraftverket säljs till elnätet, och NEPower får sin del av avkastningen. Det låter inte helt som något som man traditionellt förväntar sig av ett elentreprenörsföretag.

”Vi är inte rädda för att fånga affärsmöjligheter.”

Text: Elina Vironen
Foto: Linus Lindström

 

Nordic Electro Power

  • Elentreprenörsföretag i Vasa som grundades år 2016
  • Företagets kunder finns i huvudsak i Finland och Norden
  • Levererar planerings- och installationstjänster för energibolag, fastigheter och industrier
  • Nordic Electro Power är kund hos Vasa Elektriska.
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer
Aktuellt

Viktigt att få vara ofullständig

Läs mer