Kasvua kovalla työllä

Nordic Electro Power on kasvava ja kansainvälisesti toimiva sähköurakointiyritys. Sen taustalla ovat vanhat koulukaverit, jotka eivät pelkää työtä.

Kun Mika Alatalo ja Jussi Kempus aloittivat luokkakavereina Vaasan ammattikoulun sähköasentajalinjalla kaksikymmentä vuotta sitten, miehet eivät arvanneet, että jonain päivänä he pyörittäisivät yhdessä menestyksekästä oman alansa yritystä. Niin siinä kävi. Vuonna 2023 heidän sähköurakointiyrityksensä Nordic Electro Powerin eli NEPowerin liikevaihdoksi arvioidaan 15–20 miljoonaa euroa. Se työllistää 75 henkeä.

Firman pääkonttori sijaitsee Vaasassa, mutta yritys palvelee ympäri Suomen, Pohjoismaissa ja välillä kauempanakin.

”Jos toimisimme vain Vaasassa, ei meillä olisi mahdollisuutta kasvaa. Ja kasvu on ollut aina tavoitteemme”, yrityksen toimitusjohtajana toimiva Alatalo kertoo.

Miehistä ei tehty yrittäjiä koulunpenkillä. Kovan työmoraalin ja rohkeuden kokeilla uutta Alatalo oppi, kun hän nuorena työskenteli koulun loma-ajat isänsä sähköalan yrityksessä.

”Ei missään opeteta, miten perustat yrityksen ja kasvatat sen 15 miljoonan euron liikevaihtoon. Yhtä ratkaisua ei ole olemassa.”

Pitkiä työviikkoja

NEPower perustettiin vuonna 2016. Tätä ennen Alatalo ja Kempus tekivät sähköasennuksia yksinyrittäjinä ja reissasivat tahoillaan ympäri Suomea töiden perässä. Työtunteja saattoi kertyä viikossa jopa sata, Alatalo muistelee.

”Jos lähdet yrittäjäksi nuorena ja aiot menestyä, et voi aluksi tehdä normaalia viikkoa, jos sinulla ei ole todella vahvaa erityistuotetta tai -osaamista. Kova työ oli ainoa vaihtoehto.”

NEPower on erikoistunut teollisuuden keskijännite- ja suurjännitetöihin. Firman kasvettua työtehtävät on jaettu useammalle henkilölle, ja miehet pyrkivät pitämään kiinni normaaleista työajoista.

”Kun on perhettä, sitä haluaa viettää aikaa myös lasten kanssa.” Alatalo ei enää ehdi työmaille, vaan keskittyy yrityksen johtamiseen ja kehittämiseen. Yrityksen rakenne on pantava kuntoon, jotta kasvu on mahdollista.

Myös tiedonvälitykseen täytyy panostaa, koska henkilöstö on kasvanut nopeasti, Alatalo luettelee.

Kempus puolestaan tekee edelleen käytännön hommia keskijänniteurakoissa. Hän on yrityksen hallituksen puheenjohtaja.

”Jussi ei halunnut tehdä paperitöitä, joten hän antoi ne kaikki minulle.”

Kasvua uusiutuvasta energiasta

Tulevaisuudessa NEPower hakee kasvua uusiutuvan energian projekteista. Jo nyt firma suunnittelee ja rakentaa aurinkovoimaloita, mutta kehitteillä on uusia tuotteita ja palveluita liittyen suuremman kokoluokan voimaloiden suunnitteluun, käyttöönottoon ja asennukseen.

Uutuuksia NEPower pilotoi lähialueella. Se on mukana hankkeessa, jossa Pohjanmaalle Korsnäsiin rakennetaan teollisen mittakaavan aurinkovoimala. Sitä voidaan käyttää tuotteiden ja palveluiden testialustana.

Myöhemmin testausmahdollisuutta voidaan myös vuokrata ulospäin. Aurinkovoimalan tuottama sähkö myydään verkkoon. NEPower saa tuotosta oman osansa. Ei kuulosta aivan perinteisen sähköurakointiyrityksen toiminnalta.

”Emme pelkää tarttua liiketoimintamahdollisuuksiin.”

Teksti: Elina Vironen
Kuvat: Linus Lindström

Nordic Electro Power

  • Vaasalainen sähköurakointiyritys
  • Perustettu vuonna 2016
  • Asiakkaat pääasiassa Suomessa ja Pohjoismaissa
  • Tarjoaa suunnittelu- ja asennuspalveluita energiayhtiöille, kiinteistöille ja teollisuudelle
  • Nordic Electro Power on Vaasan Sähkön asiakas.
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Lue lisää
Energianeuvonta

5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Lue lisää
Ajankohtaista

Tärkeää saada olla keskeneräinen

Lue lisää
Energianeuvonta

Aurinkovoimala omakotitaloon – tuota sähköä itse

Lue lisää
Ajankohtaista

Comsel System: Järkeä energiankäyttöön

Lue lisää
Ajankohtaista

Sähkö vähentää liikenteen päästöjä

Lue lisää
Ajankohtaista

Vastuullista sähkönsiirtoa

Lue lisää
Ajankohtaista

Analogian kaipuu: Harrastuksena filmikuvaus

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Talvi 2023-2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tervetuloa takaisin, vinyylilevy

Lue lisää